ΚΟΣΜΟΣ

Ν. Χριστοδουλίδης: Το βράδυ του πραξικοπήματος υπήρξε ανησυχία στην Κύπρο

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης μιλά αποκλειστικά στο CNN Greece για τις εξελίξεις στην Τουρκία και πως αυτές επηρεάζουν τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό. Επιπλέον, σημειώνει ότι Αθήνα και Λευκωσία βρίσκονται σε συνεχή επαφή ενώ την Παρασκευή αναμένεται στην Ελλάδα και ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών για επαφές με τον ομόλογό του Νίκο Κοτζιά.

Πως κρίνετε τις εξελίξεις μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία;

Παρακολουθούμε πολύ στενά τις εξελίξεις στην Τουρκία. Η Κυπριακή Δημοκρατία ως θέση αρχής καταδικάζει οποιαδήποτε ενέργεια επιχειρεί να ανατρέψει οποιαδήποτε δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση. Ταυτόχρονα, οφείλω να πω ότι εξελίξεις μας προβληματίζουν καθώς δεν πρέπει να γίνονται ενέργειες που καταλύουν το κράτος Δικαίου που θα πρέπει να διέπουν το κάθε κράτος.

Βρισκόμαστε σε φάση εντατικών διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό και οι εξελίξεις στην Τουρκία, ως αναπόσπαστο μέρος των συνομιλιών, επηρεάζουν άμεσα και τη διαδικασία αυτή.

Προκύπτουν δύο θέματα: το πρώτο αφορά τη θέση της Λευκωσίας, ότι δεν μπορεί στο πλαίσιο μιας συνολικής λύσης του Κυπριακού, να προβλέπεται παραμονή τουρκικού στρατού στην Κύπρο. Θεωρούμε, μάλιστα ότι οι εξελίξεις στην Τουρκία επιβεβαιώνουν αυτή μας τη θέση.

Επιπλέον, και οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας επηρεάζονται άμεσα από τις τελευταίες εξελίξεις. Υπάρχει από πλευράς Άγκυρας προσπάθεια να ελεγχθούν οι εξελίξεις εντός της τουρκοκυπριακής κοινότητας και θεωρώ ότι οι τουρκοκύπριοι δεν θέλουν με τίποτα το μέλλον τους να ταυτιστεί με την Τουρκία.

Η πτυχή των εγγυήσεων και της ασφάλειας είναι κομβική στις συνομιλίες. Επηρεάζονται από τις τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία;

Θα πρέπει να αναμένουμε πως οι τελευταίες εξελίξεις θα επηρεάσουν τις θέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Το βράδυ του πραξικοπήματος στην Τουρκία υπήρξε ανησυχία στη Λευκωσία. Αντιλαμβάνεστε ότι με παρουσία 43.000 Τούρκων στρατιωτών, κανείς δεν μπορούσε να εκτιμήσει με ασφάλεια πως θα μπορούσαν να κινηθούν.

Από την άλλη, όπως σας έχω αναφέρει, υπάρχει ενίσχυση της θέσης μας για το ζήτημα των εγγυήσεων. Κι οφείλω να αναφέρω ότι αυτή η ενίσχυση οφείλεται και στη σταθερή θέση που έχει επιδείξει η ελληνική κυβέρνηση.

Υπάρχει φαντάζομαι συνεχής επαφή με την Αθήνα. Θα ενταθεί μετά τις τελευταίες εξελίξεις;

Ήδη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών στο πλαίσιο της συνάντησης των κρατών της ΕΕ με τα ασιατικά κράτη στη Μογγολία. Το ίδιο έγινε και χθες στο πλαίσιο της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Επιπλέον, την Παρασκευή θα βρίσκεται στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, ο κ. Κασουλίδης για να συναντηθεί με τον Έλληνα ομόλογό του και σε αυτό το πλαίσιο θα συζητηθούν και οι τελευταίες εξελίξεις.

Έχει υπάρξει επαφή του κ. Αναστασιάδη με τον κ. Ακιντζί;

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απουσίαζε στο εξωτερικό και επέστρεψε χθες στη Λευκωσία. Όμως το ίδιο βράδυ υπήρξε επικοινωνία με την τουρκοκυπριακή κοινότητα σε επίπεδο διαπραγματευτών για να δούμε και τις δικές τους εκτιμήσεις. Επιπλέον, την Παρασκευή υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση του κ. Αναστασιάδη με τον κ. Ακιντζί όπου σίγουρα θα συζητηθούν και οι εξελίξεις στην Τουρκία.

Αναμένεται να συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο στην Κύπρο για να εξετάσει τα νέα δεδομένα;

Ναι είναι μέσα στις προθέσεις του Προέδρου η άμεση σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης