ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Ο τουρκικός λαός θέλει τον θάνατο των τρομοκρατών

Συνέντευξη Ερντογάν στο CNN και την Μπέκι Άντερσον CNN

Για το ενδεχόμενο επαναφοράς της θανατικής ποινής, για όσους συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος, ακόμη κι αν αυτό στοιχίσει τη θέση της Τουρκίας στην Ευρώπη, μίλησε ο Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν σε αποκλειστική συνέντευξή του στο CNN και την Μπέκι Άντερσον, ενώ περιέγραψε λεπτό προς λεπτό πως έζησε ο ίδιος τα γεγονότα της 15ης Ιουλίου. 

«Υπήρξε έγκλημα προδοσίας» είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος αναφερόμενος στην απόπειρα πραξικοπήματος, διευκρινίζοντας, παράλληλα, κάτω από ποιες συνθήκες μπορεί να επανέλθει ως τιμωρία η εσχάτη των ποινών: «Θα χρειαστεί φυσικά απόφαση του κοινοβουλίου για κάτι τέτοιο με τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης. Οι ηγέτες των κομμάτων θα πρέπει να συζητήσουν και αν το αποφασίσουν εγώ ως πρόεδρος θα δεχτώ κάθε απόφαση του κοινοβουλίου».

Όμως επανέλαβε πολλές φορές στη διάρκεια της συνέντευξης πως το αίτημα για τη θανατική ποινή είναι αίτημα του λαού. «Ο κόσμος είναι πληγωμένος, υπήρξαν άνθρωποι που έχασαν συγγενείς, γείτονες, τα παιδιά τους. Γιατί να τους ταϊζω στη φυλακή για χρόνια» είπε χαρακτηριστικά.

«Ο τουρκικός λαός έχει καταστήσει σαφές ότι θέλει τον θάνατο των τρομοκρατών που οργάνωσαν το πραξικόπημα», είπε ο Ερντογάν στην πρώτη του συνέντευξη μετά τα γεγονότα της 15ης Ιουλίου, προσθέτοντας πως «ο λαός πια, μετά από τόσα περιστατικά τρομοκρατίας, ξέρει ότι αυτοί οι τρομοκράτες πρέπει να σκοτωθούν».

Η Τουρκία κατάργησε την θανατική ποινή σε καιρό ειρήνης το 2002, ενώ δύο χρόνια αργότερα προχώρησε στην ολοκληρωτική απαγόρευσή της, στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεών της με την ΕΕ. Βέβαια η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι έσπευσε να διευκρινίσει ότι σε περίπτωση που η Τουρκία επαναφέρει τη θανατική ποινή, τότε δεν πρόκειται να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι νέες δηλώσεις του Ερντογάν έρχονται λίγες μέρες μετά την υπόσχεσή του ότι όσοι ευθύνονται για την απόπειρα πραξικοπήματος «θα πληρώσουν βαρύ τίμημα για αυτή την προδοσία», αλλά και τα πρώτα δείγματα γραφής των προθέσεών του, καθώς ήδη έχει προχωρήσει στην απομάκρυνση σχεδόν εννέα χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων από τα καθήκοντά τους, ενώ έχουν ήδη συλληφθεί αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας.

Ερντογάν: «Πως έζησα τα γεγονότα»

Ο Ερντογάν περιέγραψε πως έζησε τα γεγονότα της περασμένης Παρασκευής, λέγοντας πως απολάμβανε τις διακοπές με την οικογένειά του στη Μαρμαρίδα, όταν ξαφνικά ενημερώθηκε ότι «υπάρχει ένα είδος κινητοποίησης στην Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα και άλλες πόλεις» και του ζητήθηκε να μεταφερθεί σε πιο ασφαλές μέρος με αεροπλάνο, πράγμα που έκανε, ακολουθούμενος από την οικογένειά του και μερικούς στενούς φίλους.

«Ενώ βρισκόμασταν στον αέρα», περιέγραψε ο Ερντογάν, «ο πύργος ελέγχου στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, βρισκόταν υπό τον έλεγχο των στρατιωτών που επιχειρούσαν το πραξικόπημα. Μάλιστα είχαν θέσει εκτός λειτουργίας τα φώτα στους διαδρόμους προσγείωσης, πράγμα που καθιστούσε δύσκολη την προσγείωση αεροσκάφους».

Λίγο αργότερα, δυνάμεις προσκείμενες στον Ερντογάν ανέκτησαν τον έλεγχο του αεροδρομίου και το αεροσκάφος που μετέφερε τον Τούρκο πρόεδρο κατάφερε να προσγειωθεί, γρήγορα όμως άρχισαν να ακούγονται εκρήξεις. «Μόλις προσγειωθήκαμε αεροσκάφη τύπου F-16 άρχισαν να κάνουν χαμηλές πτήσεις από πάνω μας», είπε ο Ερντογάν και στη συνέχεια αναφέρθηκε στο διάγγελμά του προς τον τουρκικό λαό, μέσω FaceTime, μια που η κρατική τηλεόραση είχε σταματήσει να εκπέμπει κι ενώ τα άρματα μάχης βρίσκονταν ήδη στους δρόμους της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης.

«Δεν πέρασε στιγμή από το μυαλό μου ότι δεν θα είμαι πια πρόεδρος», παραδέχτηκε ο Ερντογάν, ο οποίος προέτρεψε τον τουρκικό λαό να βγει στους δρόμους, πράγμα που έγινε και μέσα σε 12 ώρες το πραξικόπημα στέφθηκε με... αποτυχία και «είχαμε το αποτέλεσμα που θέλαμε».

Ο Ερντογάν απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι θα χρησιμοποιούσε την απόπειρα πραξικοπήματος, κάτι που η κυβέρνησή του θεωρεί τρομοκρατική πράξη, για να θέσει εκτός τους αντιπάλους του. «Έπρεπε να κάνουμε το σωστό», είπε, σημειώνοντας πως ένα καθεστώς δεν θα έπαιρνε ποτέ ποσοστό 52% σε εκλογική διαδικασία, αναφερόμενος στην νίκη του στις προεδρικές εκλογές του 2014.

Υποστήριξε ακόμη ότι δεν υπάρχει θέμα με την ελευθερία του Τύπου, διευκρινίζοντας ωστόσο πως «αν υπάρχουν μέσα που τάχθηκαν στο πλευρό των επίδοξων πραξικοπηματιών, θα πρέπει να πάρει αποφάσεις η Δικαιοσύνη».

"Δείχνει" Γκιουλέν για την απόπειρα πραξικοπήματος ο Ερντογάν

Ο Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν κατηγόρησε από την πρώτη στιγμή τον Φετουλάχ Γκιουλέν ως υποκινητή της απόπειρας πραξικοπήματος, κάτι που ο αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ κληρικός αρνείται.

Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε γνωστό ότι σύντομα θα σταλεί γραπτό αίτημα για την έκδοση του Γκιουλέν, ενώ ερωτηθείς πως θα αντιδράσει σε περίπτωση που η απάντηση των ΗΠΑ είναι αρνητική, απάντησε πως «έχουμε αμοιβαία συμφωνία για έκδοση των εκληματιών», σημειώνοντας πως μεταξύ στρατηγικών εταίρων θα πρέπει να υπάρχει αμοιβαιότητα σε τέτοιες καταστάσεις.

Πάντως μέχρι στιγμής οι ΗΠΑ δεν έχουν λάβει επίσημο αίτημα για την έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν, σύμφωνα με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι.

Αντιδράσεις από ΕΕ

Η πρόθεση πάντως του Ταγίπ Ερτνογάν να εξετάσει την επαναφορά της θανατικής ποινής έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στις Βρυξέλλες. Φεντερίκα Μογκερίνι και Γ. Ζάιμπερτ διαμηνύουν ότι τυχόν επαναφορά της θανατικής ποινής θα ισοδυναμεί με τερματισμό της ενταξιακής προοπτικής της Τουρκίας.

Η κ. Μογκερίνι υπενθύμισε ότι η Τουρκία δεσμεύεται από τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ως μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης να μην επαναφέρει τη θανατική ποινή.

“Καμία χώρα δεν μπορεί να γίνει κράτος-μέλος της Ε.Ε., εάν επαναφέρει τη θανατική ποινή”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης:

Μήνυμα Κέρι προς Τουρκία: δώστε αποδείξεις για τον Γκιουλέν και βλέπουμε

Τουρκία: 6.000 συλληφθέντες - στρατηγοί και δικαστές ανάμεσά τους

Τουρκία: Μεγάλες διαδηλώσεις υποστήριξης στον Ερντογάν (pics)

Τούρκοι στρατιωτικοί προς Αθήνα: Αν μας εκδώσετε στην Τουρκία θα μας σκοτώσουν (aud)

Πως είδαν οι απλοί Τούρκοι το πραξικόπημα;

Πραξικόπημα στην Τουρκία: Πως άντεξε ο Ερντογάν και η κυβέρνηση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης