«Πράσινο φως» από Επιτροπή της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης για ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
Ανανεώθηκε:
Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης έδωσε τελικά το πράσινο φως για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, κυβερνητικού εταίρου του προέδρου και κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) ψήφισαν «ναι» στην πρόταση, ενώ το κόμμα Καλό Κόμμα της Μεράλ Ακσενέρ (İYİ) ψήφισε «όχι». Το φιλοκουρδικό Κόμμα Ισότητας των Λαών και Δημοκρατίας (DEM) αποφάσισε να μην συμμετάσχει στην ψηφοφορία.
Ανακοινώνοντας την απόφαση ο πρόεδρος της Επιτροπής Φουάτ Οκτάι δήλωσε ότι η Σουηδία έχει λάβει μέτρα κατά της τρομοκρατίας, «ειδικά για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας».
Ωστόσο, έσπευσε να προσθέσει, «δεν έχουμε δει ακόμη τα αναμενόμενα αποτελέσματα στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας».
Μετά την έγκριση του από την 27μελή επιτροπή, το πρωτόκολλο ένταξης θα τεθεί σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Εθνοσυνέλευσης – κάτι που εκτιμάται ότι θα γίνει στις 16 Ιανουαρίου– και μετά θα πρέπει η απόφαση να υπογραφεί από τον πρόεδρο Ερντογάν.
Το πρωτόκολλο που είχε στείλει στην τουρκική Εθνοσυνέλευση ο Τούρκος πρόεδρος είχε τεθεί αρχικά στην ημερήσια διάταξη της Επιτροπής Εξωτερικών στις 16 Νοεμβρίου, ωστόσο η σχετική συζήτηση είχε αναβληθεί.
Την Τρίτη (19/12), ο Ερντογάν είχε δηλώσει ότι η αίτηση της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ και η πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 των Ηνωμένων Πολιτειών στην Τουρκία «συνδέονται» και ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε υποσχεθεί να πείσει το Κογκρέσο να εξασφαλίσει την πώληση των F-16, εάν η Τουρκία επικυρώσει την αίτηση της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Η Τουρκία ζήτησε τον Οκτώβριο του 2021 να αγοράσει 40 μαχητικά αεροσκάφη F-16 της Lockheed Martin Corp (LMT.N) και 79 κιτ εκσυγχρονισμού για τα υπάρχοντα πολεμικά της αεροσκάφη.
Ο Τούρκος πρόεδρος ενέπλεξε στο θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και τον Καναδά. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «...ένα άλλο ζήτημα που περιπλέκει την κοινοβουλευτική διαδικασία είναι η αρνητική στάση του Καναδά και ορισμένων συμμάχων στις αμυντικές προμήθειες… Όλα αυτά είναι αλληλένδετα μεταξύ τους».
Η Σουηδία και η Φινλανδία ζήτησαν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Μολονότι η Άγκυρα επικύρωσε την ένταξη της Φινλανδίας, είχε αντιρρήσεις για την περίπτωση της Σουηδίας, με το σκεπτικό ότι η Στοκχόλμη παρέχει προστασία σε οργανώσεις τις οποίες η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατικές.
Το δεύτερο μέλος του ΝΑΤΟ που δεν έχει επικυρώσει ακόμη το ενταξιακό πρωτόκολλο είναι η Ουγγαρία του Βίκτορ Όρμπαν.
Στόλτενμπεργκ: Ακόμα πιο ισχυρό πλέον το ΝΑΤΟ
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ «χαιρέτισε» σήμερα την υπερψήφιση, από την Επιτροπή Εξωτερικών της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, του ενταξιακού πρωτοκόλλου για τη Σουηδία, κάτι που ανοίγει τον δρόμο για την επίσημη ένταξη της χώρας αυτής στη συμμαχία.
Η Τουρκία και η Ουγγαρία ήταν τα δύο τελευταία μέλη του ΝΑΤΟ που δεν είχαν επικυρώσει ακόμη την ένταξη της Σουηδίας. «Βασίζομαι στο ότι (αυτές οι δύο χώρες) θα ολοκληρώσουν το συντομότερο δυνατόν τις διαδικασίες επικύρωσης», ένα γεγονός που «θα καταστήσει πιο ισχυρό το ΝΑΤΟ» ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ στην ανακοίνωσή του.