Γιατί η επίθεση σε δεξαμενόπλοιο στην Ινδία «δείχνει» Ιράν - Για «προδοσία» μιλάει ο Χαμενεΐ
Στο Ιράν στρέφονται οι υποψίες για την επίθεση με drone που δέχθηκε φορτηγό πλοίο στα ανοικτά των ακτών του δυτικού ινδικού κρατιδίου Γκουτζαράτ το Σάββατο (23/12) την ώρα που ο ανώτατος ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ καλεί τις αραβικές χώρες να αποχωρήσουν από τη διεθνή δύναμη που αναπτύσσεται στην Ερυθρά Θάλασσα.
«Είναι καθήκον των ισλαμικών χωρών να εμποδίσουν την αποστολή πετρελαίου, καυσίμων και αγαθών στο Ισραήλ», σημείωσε.
Επιτέθηκε ακόμη και στις αραβικές χώρες που συμμετέχουν στη διεθνή δύναμη, σύμφωνα με τη Jerusalem Post. «Η παροχή υποστήριξης στην «αντίσταση» είναι καθήκον. Και το να συμπαραστέκεσαι στο Ισραήλ είναι έγκλημα και προδοσία».
Αργότερα, διοικητής των ιρανικών Φρουρών της Επανάστασης απείλησε ότι θα επιβάλει το κλείσιμο άλλων πλωτών οδών εκτός από την Ερυθρά Θάλασσα εάν «η Αμερική και οι σύμμαχοί της συνεχίσουν να διαπράττουν εγκλήματα» στη Γάζα.
Ο ταξίαρχος Μοχάμεντ Ρεζά Νακντί δήλωσε ότι αυτά θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τη Μεσόγειο Θάλασσα και τα Στενά του Γιβραλτάρ - αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες για το πώς θα συμβεί αυτό.
Γιατί το Ιράν θεωρείται ύποπτο
Το περιστατικό έλαβε χώρα 370 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης Βεράβαλ, σύμφωνα με τη βρετανική στρατιωτική υπηρεσία United Kingdom Maritime Trade Operations (UKMTO), γεγονός που σημαίνει ότι είναι δύσκολο να έχει γίνει από τους Χούτι.
Η εταιρεία ναυτικής ασφάλειας Ambrey δήλωσε ότι το συμβάν, το οποίο είναι το πρώτο του είδους του τόσο μακριά από την Ερυθρά Θάλασσα, έγινε σε μια περιοχή που η εταιρεία θεωρεί «περιοχή αυξημένης απειλής» για ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Σημειώνεται ότι και οι ΗΠΑ κατηγόρησαν το Ιράν ότι «εμπλέκεται βαθιά» στον σχεδιασμό επιχειρήσεων εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.
Το χρονικό της επίθεσης
Το υπό σημαία Λιβερίας δεξαμενόπλοιο με χημικά προϊόντα είχε δεσμούς με το Ισραήλ, σύμφωνα με την Ambrey και κατευθυνόταν από τη Σαουδική Αραβία προς την Ινδία.
Η επίθεση προκάλεσε πυρκαγιά στο πλοίο, η οποία κατασβέστηκε, αλλά κανένα από τα περίπου 20 μέλη του πληρώματος δεν έπαθε το παραμικρό.
Η επίθεση έρχεται μετά από μια σειρά επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ρουκέτες εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα από τους υποστηριζόμενους από το Ιράν αντάρτες Χούτι που έχουν προκαλέσει αναστάτωση στο παγκόσμιο εμπόριο αναγκάζοντας ναυτιλιακούς ομίλους να επιλέγουν εναλλακτικές διαδρομές που είναι πιο κοστοβόρες.
Η ομάδα, η οποία ελέγχει μεγάλο μέρος της Υεμένης, έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 100 επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους σε 10 πλοία, σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους. Υποστηρίζει ότι τα χτυπήματά είναι ως απάντηση στον πόλεμο στη Γάζα.
Ποιοι είναι οι Χούτι
Οι Χούτι είναι μια ένοπλη ομάδα που προέρχεται από μια υποσέκτα της σιιτικής μουσουλμανικής μειονότητας της Υεμένης, τους Ζαΐντι. Πήραν το όνομά τους από τον ιδρυτή του κινήματος, τον Χουσεΐν αλ Χούτι.
Η ομάδα σχηματίστηκε τη δεκαετία του 1990 για να καταπολεμήσει αυτό που θεωρούσαν διαφθορά του τότε προέδρου Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ.
Ο πρόεδρος Σάλεχ, υποστηριζόμενος από τον στρατό της Σαουδικής Αραβίας, προσπάθησε να εξοντώσει τους αντάρτες Χούτι το 2003, αλλά οι Χούτι απέκρουσαν και τους δύο.
Οι αντάρτες Χούτι είναι σε εμφύλιο πόλεμο με την κυβέρνηση από το 2014. Η κυβέρνηση στηρίζεται στη μάχη εναντίον των Χούτι από έναν συνασπισμό αραβικών χωρών με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ.
Μέχρι τις αρχές του 2022, ο πόλεμος είχε προκαλέσει περίπου 377.000 θανάτους και είχε εκτοπίσει τέσσερα εκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Οι Χούτι δηλώνουν ότι αποτελούν μέρος του υπό ιρανική ηγεσία «άξονα αντίστασης» κατά του Ισραήλ, των ΗΠΑ και της ευρύτερης Δύσης - μαζί με τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ.
Οι δεσμοί με Χεζμπολάχ και Ιράν
Μάλιστα η τελευταία αποτελεί πρότυπο. Ακόμη η Χεζμπολάχ τους παρέχει εκτεταμένη στρατιωτική εμπειρογνωμοσύνη και εκπαίδευση από το 2014, σύμφωνα με το αμερικανικό ερευνητικό ινστιτούτο Combating Terrorism Center.
Οι Χούτι θεωρούν επίσης το Ιράν σύμμαχο, επειδή η Σαουδική Αραβία είναι ο κοινός τους εχθρός.
Το Ιράν θεωρείται ύποπτο ότι προμηθεύει τους αντάρτες Χούτι με όπλα και οι ΗΠΑ λένε ότι οι ιρανικές πληροφορίες είναι κρίσιμες για να τους επιτρέπουν να στοχεύουν πλοία.
Το Ιράν αρνείται ότι εμπλέκεται σε επιθέσεις των Χούτι στην Ερυθρά Θάλασσα.
Αποκαλυπτική της επιρροής των Χούτι είναι ότι η επίσημη κυβέρνηση της Υεμένης εδρεύει στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, το Ριάντ.
Επίσης το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της Υεμένης ζει σε περιοχές υπό τον έλεγχο των Χούτι. Εκτός από τη Σαναά και το βόρειο τμήμα της Υεμένης, οι αντάρτες Χούτι ελέγχουν την ακτογραμμή της Ερυθράς Θάλασσας.