ΚΟΣΜΟΣ

Guardian: Βρετανός Λόρδος ζητά επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα

Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Μία ακόμη φωνή προστέθηκε σε αυτές που ζητούν την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην πατρίδα του και ανήκει στον Λόρδο Ντέιβιντ Φροστ από τους αρχιτέκτονες του Brexit.  

Η Βρετανία θα πρέπει να συμμετάσχει σε μια πανευρωπαϊκή προσπάθεια για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα, αναφέρει στον Guardian ο Φροστ κρίνοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να κάνει μια μεγάλη χειρονομία για να δημιουργήσει στενότερες διπλωματικές και πολιτιστικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Ντέιβιντ Φροστ, ζητά μια συμφωνία μεταξύ της Βρετανίας και της Ελλάδας που θα έθετε στο αρχείο τη μακροχρόνια διαμάχη, με τα Γλυπτά να επιστρέφουν στην Ελλάδα από τις αρχές του 1800, όταν τα πήρε ο λόρδος Έλγιν. Προς το παρόν βρίσκονται στη συλλογή του Βρετανικού Μουσείου.

Ο Λόρδος Φροστ προχωρά ένα βήμα πιο πέρα δηλώνοντας ότι μια συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει μια εκστρατεία συνεργασίας για να ενθαρρυνθούν και άλλες χώρες, όπως η Δανία, η Γερμανία, η Αυστρία και η Γαλλία, οι οποίες έχουν επίσης τμήματα των μαρμάρων, να επιστρέψουν τα αντικείμενα στην Ελλάδα.

Είπε ότι θα πρέπει επίσης να υπάρξει ένα πρόγραμμα ανταλλαγών μεταξύ των δύο χωρών, με αντικείμενα από τα ελληνικά μουσεία να πηγαίνουν και να εκτίθενται στη Βρετανία, καθώς και στενότεροι πολιτιστικοί δεσμοί, συμπεριλαμβανομένων των γλωσσικών ανταλλαγών.

«Η προσωπική μου άποψη σχετικά με αυτό είναι ότι ήρθε η ώρα για μια μεγάλη χειρονομία και μόνο η κυβέρνηση μπορεί να την κάνει. Είναι να προσφέρει την επιστροφή των μαρμάρων ως ένα εφάπαξ δώρο στην Ελλάδα από αυτή τη χώρα, αλλά ως μέρος και υπό τον όρο μιας νέας ευρύτερης αγγλοελληνικής πολιτιστικής εταιρικής σχέσης», δήλωσε κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή των Λόρδων.


Η διαμάχη για τα αντικείμενα, οδήγησε σε διπλωματικό επεισόδιο τον περασμένο μήνα, όταν ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σουνάκ, ακύρωσε συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του, Κυριάκο Μητσοτάκη, αφού εκείνος ζήτησε την επιστροφή των γλυπτών πριν από τις προγραμματισμένες συνομιλίες τους.

Έλληνες ηγέτες έχουν ζητήσει να επιστραφούν τα μάρμαρα και να τοποθετηθούν μαζί με τα υπόλοιπα αυθεντικά κομμάτια στο μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα.

Ο Φροστ, πρώην υπουργός της κυβέρνησης, δήλωσε ότι πιστεύει ότι τα Μάρμαρα πρέπει να επιστρέψουν στην Αθήνα, αν και ήταν σαφής ότι η συμφωνία θα ήταν «μοναδική» και δεν θα άνοιγε την πόρτα σε άλλες μακροχρόνιες διεκδικήσεις για αντικείμενα των Βρετανικών Μουσείων, όπως τα χάλκινα του Μπενίν από τη Νιγηρία, τα οποία αφαιρέθηκαν από τις βρετανικές δυνάμεις το 1897 και βρίσκονται στο επίκεντρο μιας εκστρατείας επαναπατρισμού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης