ΚΟΣΜΟΣ

COP28: Ομόφωνη συμφωνία για την εγκατάλειψη των ορυκτών καυσίμων - Οι στόχοι μέχρι το 2050

AP Photo/Kamran Jebreili

Ομόφωνη ήταν η έγκριση  στην COP28 στο Ντουμπάι της απόφασης που καλεί σε μια «μετάβαση»προς την εγκατάλειψη των ορυκτών καυσίμων.

Πρόκειται για «ιστορική απόφαση για να επιταχυνθεί η κλιματική δράση», δήλωσε ο Σούλταν αλ Τζάμπερ, ο πρόεδρος της διάσκεψης αυτής του ΟΗΕ.

Η συμφωνία που επετεύχθη στο Ντουμπάι μετά από δύο εβδομάδες σκληρών διαπραγματεύσεων έχει σαν στόχο να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στους επενδυτές και τους φορείς χάραξης πολιτικής ότι ο κόσμος είναι ενωμένος στην επιθυμία του να διακόψει τη χρήση ορυκτών καυσίμων, κάτι που οι επιστήμονες λένε ότι είναι η τελευταία καλύτερη ελπίδα για την αποτροπή της κλιματικής καταστροφής.

Προβλέπει συγκεκριμένα «τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στα ενεργειακά συστήματα, με δίκαιο, εύρυθμο και ισότιμο τρόπο ... ώστε να επιτευχθεί το καθαρό μηδέν έως το 2050 σύμφωνα με την επιστήμη».

Ζητά επίσης τον τριπλασιασμό της δυναμικότητας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο έως το 2030, την επιτάχυνση των προσπαθειών για τη μείωση της χρήσης άνθρακα και την επιτάχυνση τεχνολογιών όπως η δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα που μπορούν να καθαρίσουν βιομηχανίες που είναι δύσκολο να απαλλαγούν από τον άνθρακα.

Το μέλλον, ωστόσο θα δείξει αν θα αποδώσει καρπούς ή θα είναι μία ακόμη συμφωνία χωρίς πρακτικό αντίκρυσμα καθώς τα λόγια δεν θα γίνουν πράξεις.

«Είμαστε αυτό που κάνουμε, όχι αυτό που λέμε», δήλωσε στην κατάμεστη ολομέλεια της συνόδου κορυφής πρόεδρος της COP28 Σουλτάν Αλ Τζαμπέρ. «Πρέπει να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για να μετατρέψουμε αυτή τη συμφωνία σε απτές δράσεις».

Πανηγυρικό το κλίμα

Αρκετές χώρες επευφημούσαν τη συμφωνία επειδή πέτυχε κάτι άπιαστο σε δεκαετίες συνομιλιών για το κλίμα.

«Είναι η πρώτη φορά που ο κόσμος ενώνεται γύρω από ένα τόσο σαφές κείμενο για την ανάγκη μετάβασης από τα ορυκτά καύσιμα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας Έσπεν Μπαρθ Έιντε. «Ήταν ο ελέφαντας στο δωμάτιο. Επιτέλους το αντιμετωπίζουμε κατά μέτωπο».

Περισσότερες από 100 χώρες άσκησαν σκληρή πίεση για να υπάρξει ισχυρή διατύπωση στη συμφωνία της COP28 για τη «σταδιακή κατάργηση» της χρήσης πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα, αλλά ήρθαν αντιμέτωπες με την ισχυρή αντίδραση της ομάδας πετρελαιοπαραγωγών ΟΠΕΚ υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, η οποία υποστήριξε ότι ο κόσμος μπορεί να μειώσει τις εκπομπές χωρίς να αποφύγει συγκεκριμένα καύσιμα.

Η μάχη αυτή οδήγησε τη σύνοδο κορυφής σε παράταση μιας ολόκληρης ημέρας την Τετάρτη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης