Το comfort food δεν μειώνει το στρες, αλλά το επιδεινώνει, σύμφωνα με νέα μελέτη
Ανανεώθηκε:
Η κατανάλωση λιπαρών τροφών για παρηγοριά (comfort food) σε περιόδους στρες μπορεί να βλάψει την αποκατάσταση του οργανισμού από την πίεση, σύμφωνα με μελέτη.
Πολλοί άνθρωποι στρέφονται σε ανθυγιεινά τρόφιμα όπως η σοκολάτα ή τα πατατάκια όταν αισθάνονται πιεσμένοι, αλλά οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτό μπορεί να μειώσει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο και να προκαλέσει χειρότερη αγγειακή λειτουργία – η οποία με τη σειρά της μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία και τη γνωστική λειτουργία και να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Οι ερευνητές συνιστούν να αντισταθούμε στο δέλεαρ του comfort food τσιμπολογώντας αντί αυτού φρούτα και λαχανικά.
Ο καθηγητής Jet Veldhuijzen van Zanten δήλωσε στον Guardian: «Για τη μελέτη αυτή εξετάσαμε υγιείς νέους 18 έως 30 ετών και το να βλέπουμε τόσο σημαντική διαφορά στον τρόπο με τον οποίο το σώμα τους ανακάμπτει από το στρες όταν τρώνε λιπαρά τρόφιμα είναι εντυπωσιακό».
«Για τους ανθρώπους που έχουν ήδη αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, οι επιπτώσεις θα μπορούσαν να είναι ακόμη πιο σοβαρές. Όλοι μας αντιμετωπίζουμε συνεχώς το στρες, αλλά ειδικά για όσους από εμάς έχουν δουλειές με υψηλό άγχος και κινδυνεύουν από καρδιαγγειακές παθήσεις, τα ευρήματα αυτά πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη. Αυτή η έρευνα μπορεί να μας βοηθήσει να πάρουμε αποφάσεις που μειώνουν τους κινδύνους αντί να τους επιδεινώνουν».
Κρουασάν και μαθηματικές ασκήσεις
Στη μελέτη συμμετείχε μια ομάδα υγιών νεαρών ενηλίκων στους οποίους δόθηκαν δύο κρουασάν βουτύρου για πρωινό. Στη συνέχεια ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να κάνουν νοητικά μαθηματικά, με αυξανόμενη ταχύτητα για οκτώ λεπτά, και ειδοποιήθηκαν όταν έκαναν λάθος σε μια απάντηση. Μπορούσαν επίσης να δουν τον εαυτό τους σε μια οθόνη.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση λιπαρών τροφών όταν υπήρχε πνευματικό στρες μείωσε την αγγειακή λειτουργία κατά 1,74%. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η μείωση της αγγειακής λειτουργίας κατά 1% οδηγεί σε αύξηση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου κατά 13%.
«Το πείραμα σχεδιάστηκε για να προσομοιώσει το καθημερινό στρες που μπορεί να αντιμετωπίζουμε στη δουλειά ή στο σπίτι. Όταν αγχωνόμαστε, διάφορα πράγματα συμβαίνουν στο σώμα, ο καρδιακός ρυθμός και η αρτηριακή μας πίεση ανεβαίνουν, τα αιμοφόρα αγγεία μας διαστέλλονται και η ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο αυξάνεται. Γνωρίζουμε επίσης ότι η ελαστικότητα των αιμοφόρων αγγείων μας – που αποτελεί μέτρο της αγγειακής λειτουργίας – μειώνεται μετά από ψυχικό στρες», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Rosalind Baynham του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Nutrition and Nutrients, έδειξε επίσης ότι η κατανάλωση πιο υγιεινών τροφίμων, ιδιαίτερα εκείνων που είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, όπως το κακάο, τα μούρα, τα σταφύλια, τα μήλα και άλλα φρούτα και λαχανικά, μπορεί να αποτρέψει την εξασθένιση της αγγειακής λειτουργίας.