ΚΟΣΜΟΣ

Πραξικόπημα στην Τουρκία: στην αντεπίθεση ο Ερντογάν με μπαράζ συλλήψεων

Στιγμιότυπο από συγκέντρωση οπαδών του Ερντογάν REUTERS/Murad Sezer

Στην αντεπίθεση, με μπαράζ συλλήψεων σε στρατό και δικαιοσύνη, περνά ο Ερντογάν ύστερα από το αποτυχημένο πραξικόπημα και ενώ στην Κωνσταντινούπολη βρίσκονται σε εξέλιξη μεγάλες συγκεντρώσεις οπαδών του. 

Όπως μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ η επιχείρηση για τον ολοκληρωτικό έλεγχο του στρατεύματος έχει ολοκληρωθεί. Σχεδόν 3.000 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν συλληφθεί. Η αρχική εκτίμηση ότι η στάση ήταν έργο, μεσαίου βεληνεκούς, αξιωματικών έχει διαψευστεί καθώς ο κατάλογος των συλληφθέντων περιλαμβάνει ανώτατους αξιωματικούς, επικεφαλής μάχιμων και επιτελικών μονάδων.

Την ίδια στιγμή πάνω από 2700 δικαστικοί όλων των βαθμίδων απολύθηκαν από τις θέσεις τους. Επίσης οι Αρχές προχώρησαν στη σύλληψη 10 δικαστών του Συμβουλίου της Επικρατείας ενώ αναζητούν ακόμα 140 μέλη άλλου ανώτατου δικαστηρίου καθώς θεωρούν πως συνδέονται με την απόπειρα πραξικοπήματος.

Οι νεκροί φτάνουν τους 161 -εκ των οποίων περίπου 100 πραξικοπηματίες- και οι τραυματίες τους 1.440.

Διαδήλωση υπέρ του Ερντογάν - Πηγή: REUTERS/Baz Ratner

Σήμερα είχαμε και πανηγυρική σύγκλιση της βουλής. Ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε ότι οι στασιαστές δεν είναι στρατιώτες αλλά τρομοκράτες που έβαλαν στο στόχαστρό τους την Εθνοσυνέλευση. Τόνισε ότι όλα τα κόμματα κατήγγειλαν το πραξικόπημα και έκανε λόγο για νέα αρχή στη συνεργασία στο κοινοβούλιο.

Την ίδια εκτίμηση εξέφρασε και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας, ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, υποστηρίζοντας ότι όλα τα πολιτικά κόμματα πρέπει να συνεργαστούν για να βρουν κοινή συνισταμένη ώστε να αναβαθμιστεί η δημοκρατία.

Μάλιστα και τα τέσσερα κοινοβουλευτικά κόμματα της Τουρκίας προχώρησαν σε καταδίκη του πραξικοπήματος σε κοινή γραπτή τους δήλωση.

Κλειστός, εν τω μεταξύ, είναι ο εναέριος χώρος στη βάση του Ιντσιρλίκ, που χρησιμοποιείται για τις αεροπορικές επιδρομές κατά του ISIS, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο CNN αμερικανός αξιωματούχος του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Δεν θ' ανοίξει έως ότου διασφαλιστεί ότι οι τουρκικές Αρχές έχουν τον πλήρη έλεγχο της κατάστασης, καθώς όπως λέει και ο υπουργός άμυνας ο κίνδυνος δεν έχει ακόμη εξαλειφθεί.

Είχε προγηθεί νύκτα θρίλερ με τους πραξικοπηματίες να ισχυρίζονται πως έχουν τον έλεγχο της χώρας ύστερα από την ενέργεια τους να καταλάβουν το κτίριο της κρατικής τηλεόρασης. Καθοριστικό για την ανατροπή της κατάστασης ήταν το μήνυμα του Ερντογάν μέσω κοινωνικού δικτύου που μεταδόθηκε από τα ιδιωτικά κανάλια. Ακολούθησαν πολύωρες συγκρούσεις με τους πραξικοπηματίες να βομβαρδίζουν ακόμα και το κοινοβούλιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης