ΚΟΣΜΟΣ

Από τη στενή συμμαχία στο ρήγμα ανάμεσα σε Ισραήλ και ΗΠΑ

Οι σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών και Ισραήλ είναι από αυτές που στη γλώσσα της διπλωματίας αποκαλούνται παραδοσιακές. Τα επόμενα βήματα όμως του Ισραήλ στη Γάζα μπορεί για πρώτη φορά να δημιουργήσουν σημαντικό ρήγμα. AP

Οι σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών και Ισραήλ είναι από αυτές που στη γλώσσα της διπλωματίας αποκαλούνται παραδοσιακές. Τα επόμενα βήματα όμως του Ισραήλ στη Γάζα μπορεί για πρώτη φορά να δημιουργήσουν σημαντικό ρήγμα.

Μπορεί από τη συνάντηση ανάμεσα σε CIA, Μοσάντ και μυστικές υπηρεσίες της Αιγύπτου να μην βγήκε είδηση τεραστίων διαστάσεων, όπως θα ήταν μία κατάπαυση διαρκείας, αλλά στο Κατάρ φαίνεται πως για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες δύο από τους στενότερους συμμάχους του πλανήτη βρίσκονται στα πρόθυρα μετωπικής σύγκρουσης.

Η επίσκεψη Μπλίνκεν στο Τελ Αβίβ αλλά και τη Ραμάλα, τέταρτη μέσα σε 50 ημέρες, έφερε και πάλι δυσάρεστα νέα στην Κυβέρνηση Νετανιάχου. Και αυτή την φορά το μήνυμα από το Οβάλ Γραφείο ήταν «σταματήστε τις μάχες στην Λωρίδα» με το Νετανιάχου να πιέζεται πλέον ασφυκτικά. Ο Τζο Μπάιντεν έχει χαράξει ξεκάθαρα μία γραμμή στην οποία οι όμηροι είναι προτεραιότητα υπ’ αριθμόν ένα, με την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα να είναι η δεύτερη. Οι στρατιωτικοί στόχοι του Ισραήλ και η εξάλειψη της Χαμάς υπάρχουν μόνο στον λόγο στελεχών της Κυβέρνησης και όχι στα λόγια του ίδιου του Αμερικανού Προέδρου.

Στο Κατάρ η CIA φαίνεται να έχει προτείνει στη Μοσάντ σχέδιο στοχευμένης δράσης εντός του νοτίου τμήματος της Γάζας προκειμένου να βρεθούν οι ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί της εισβολής και του αιματοκυλήσματος του Μαύρου Σαββάτου. Η Μοσάντ έχει εντολές όμως να προωθήσει το σχέδιο του στρατιωτικού επιτελείου που θέλει εδώ και τώρα επανέναρξη των χερσαίων επιχειρήσεων. Ο στρατός και κυρίως η ακροδεξιά πτέρυγα της Κυβέρνησης θέλουν κινήσεις στο έδαφος, ανατίναξη τούνελ και ιδανικά σύλληψη των δύο ηγετών της Χαμάς.

Τα δύο σχέδια είναι ξεκάθαρα αντίθετα σε βασικά μάλιστα στοιχεία τους. Το Ισραήλ σε λίγο θα είναι αδύνατο να πείσει για το δίκαιο του όντως δίκαιου αιτήματός της να βρει όσους εισέβαλλαν στη χώρα και σκότωσαν τους πολίτες του. Οι ΗΠΑ έχουν και την δυναμική και την θέληση πλέον να μετατρέψουν το προσωρινό σε μόνιμο και ο Τζο Μπάιντεν μερικούς μήνες πριν από τις εκλογές θέλει να εμφανιστεί ως ο άνθρωπος που έλυσε ένα πολεμικό ζήτημα με ειρηνικό και δημιουργικό για όλες τις πλευρές τρόπο.

Ο Νετανιάχου ήδη από σήμερα έχει να επιλέξει εάν θα συγκρουστεί με τους εσωτερικούς ή τους εξωτερικούς του αντιπάλους. Και στις δύο περιπτώσεις θα ηττηθεί αλλά σε μία από τις δύο θα έχει δώσει και στην υστεροφημία του ένα μικρό τελευταίο «συν». Εάν επιλέξει τη σύγκρουση με τις ΗΠΑ και ξεκινήσει πάλι τις μαζικές στρατιωτικές επιχειρήσεις είναι δεδομένο πως ο ίδιος θα έχει οριστικά τελειώσει με τις ΗΠΑ. Το ζήτημα είναι το πόσο ψηλά θα βάλει ο Λευκός Οίκος τον πήχη για το Ισραήλ και τον επόμενο ηγέτη του στο μέλλον και τι θα ζητήσει ως αντάλλαγμα σε περίπτωση που ο Τζο Μπάιντεν επανεκλεγεί και θελήσει να δώσει ζωή στο σχέδιο για δύο κράτη…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης