Ερντογάν για ελληνοτουρκικά: Να βρούμε κοινό έδαφος ως δύο χώρες που μοιράζονται την ίδια θάλασσα
Ανανεώθηκε:
Την ελπίδα ότι Ελλάδα και Τουρκία θα μπορέσουν να βρουν κοινό έδαφος ως χώρες που μοιράζονται το ίδιο κλίμα και την ίδια θάλασσα εξέφρασε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πριν από την επίσκεψή του στην Ελλάδα στις αρχές Δεκεμβρίου.
«Συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε την πολιτική μας για την αύξηση των φίλων μας και τη μείωση των εχθρών μας. Δεν βλέπουμε τη διπλωματία ως ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
«Για εμάς διπλωματία είναι μια σημαντική ευκαιρία και οι δύο πλευρές να συναντηθούν σε μια λογική γραμμή. Ευκαιρία και οι δυο πλευρές να κερδίσουν με την αρχή καζάν – καζάν (win – win). Είναι φυσικό να υπάρχουν διαφορές και διαφωνίες μεταξύ των χωρών. Το σημαντικό είναι να υπάρχει θέληση για την επίλυση των διαφορών πριν μετατραπούν σε κόμπο. Εμείς διαθέτουμε αυτή τη βούληση», τόνισε.
Και συνέχισε:
«Είναι φυσικό να υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των χωρών. Το κυριότερο είναι η βούληση για την επίλυσή τους πριν μετατραπούν σε αδιέξοδα. Αυτή είναι η προσέγγισή μας για την επίσκεψη που σκοπεύουμε να πραγματοποιήσουμε στην Ελλάδα στις 7 Δεκεμβρίου. Διαφωνίες είχαμε χθες και θα έχουμε και σήμερα. Το γεγονός αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να βρούμε κοινό έδαφος ως δύο χώρες που μοιράζονται το ίδιο κλίμα και την ίδια θάλασσα».
Όπως είπε χαρακτηριστικά Ελλάδα και Τουρκία έχουν πολλά θέματα στα οποία μπορούν να βελτιώσουν τη συνεργασία τους.
«Ελπίζω ότι το ταξίδι μας θα οδηγήσει στο άνοιγμα μιας νέας σελίδας για τις χώρες μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Κεραυνοί» κατά Νετανιάχου
Κατά τη διάρκεια των ίδιων δηλώσεων, ο Τούρκος πρόεδρος προχώρησε σε νέα δριμύτατη επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, χαρακτηρίζοντάς τον «χασάπη της Γάζας» και υποστηρίζοντας ότι «προχώρησε σε μια από τις μεγαλύτερες θηριωδίες του αιώνα».
Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, ο Τούρκος πρόεδρος είπε πως οι δηλώσεις της κυβέρνησης Νετανιάχου καταστρέφουν τις ελπίδες η προσωρινή κατάπαυση πυρός να μετατραπεί σε εκεχειρία.
Παράλληλα, υπογράμμισε πως η Τουρκία θα εντείνει τις διπλωματικές προσπάθειες για την απελευθέρωση των ομήρων, με στόχο να επιτευχθεί συμφωνία για διαρκή εκεχειρία.
Αποκάλυψε, παράλληλα, πως ένα δεύτερο πλοίο που μεταφέρει 1.500 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας για τη Γάζα ετοιμάζεται να αποπλεύσει σήμερα από την Τουρκία.
Μόλις την Τρίτη (28/11), ο Τούρκος πρόεδρος, κατά τη διάρκεια συνομιλίας που είχε με τον Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, εξέφρασε τη θέση ότι το Ισραήλ πρέπει να λογοδοτήσει στα διεθνή δικαστήρια για τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε στη Γάζα.
«Το Ισραήλ συνεχίζει να καταπατά ξεδιάντροπα το διεθνές δίκαιο, τους νόμους του πολέμου και το ανθρωπιστικό δίκαιο μπροστά στα μάτια της διεθνούς κοινότητας».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, μέλος της ομάδας επαφής μουσουλμανικών χωρών που διεξάγει συνομιλίες με δυτικούς ηγέτες για τη Γάζα, θα παραστεί στις εργασίες στη Νέα Υόρκη, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών την Τρίτη (28/11).