ΚΟΣΜΟΣ

Κρίση στις σχέσεις Ελλάδας - Βρετανίας για τα Γλυπτά: Θύελλα αντιδράσεων για το «ατόπημα» Σούνακ

Κρίση στις σχέσεις Ελλάδας - Βρετανίας για τα Γλυπτά: Θύελλα αντιδράσεων για το «ατόπημα» Σούνακ
AP

Αν ο στόχος του Ρίσι Ρούνακ ήταν να κερδίσει πόντους στο εσωτερικό, χρησιμοποιώντας ως έρεισμα τη πολύχρονη διαμάχη με την Ελλάδα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα και προσβάλοντας τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ακυρώνοντας στο παρά πέντε τη συνάντησή τους σίγουρα είχε το αντίθετο αποτέλεσμα. 

Η διπλωματική διαμάχη Ελλάδας - Βρετανίας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα βαθαίνει μετά την «αχρείαστη» όπως τη χαρακτηρίζουν οι Financial Times ακύρωση της συνάντησης.

Η πλευρά Σούνακ ακόμη και τώρα υποστηρίζει ότι η συνάντηση θα γινόταν με την προϋπόθεση ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν θα έθετε το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα, κάτι το οποίο αρνείται κατηγορηματικά η Αθήνα.

Μάλιστα ο υπουργός Μεταφορών Μαρκ Χάρπερ δήλωσε στο BBC Breakfast ότι είναι λυπηρό το γεγονός ότι δεν θα πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ των δύο χωρών, αφού ο κ. Μητσοτάκης απέρριψε μια δευτερεύουσα πρόταση να συναντηθεί αντ' αυτού με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Όλιβερ Ντάουντεν.

Ερωτηθείς αν η αντιμετώπιση του Έλληνα ηγέτη από την κυβέρνηση ήταν αγενής, ο κ. Χάρπερ είπε ότι στους Έλληνες είχε προσφερθεί συνάντηση σε ανώτερο επίπεδο, αλλά είχαν το δικαίωμα να πάρουν τη δική τους άποψη.

Φυσικά δεν έχουν όλοι την ίδια άποψη αν κρίνουμε από τα σχόλια αλλά κυρίως από τις ετεροχρονισμένες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης σε μία προσπάθεια να αμβλυνθούν οι εντυπώσεις και να υπάρξει σταδιακή αποκατάσταση των σχέσεων.

Συνάντηση Γεραπετρίτη - Κάμερον

Αποκαλυπτικό είναι το γεγονός ότι ο νεόκοπος Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον, που επιλέχθηκε για να φτιάξει την εικόνα της κυβέρνησης που κατρακυλά στις δημοσκοπήσεις, ήταν εκείνος που ζήτησε να συναντηθεί με τον Έλληνα ομόλογό του Γιώργο Γεραπετρίτη στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ.

Ιδιαίτερα καυστικό ήταν το σχόλιο του Γκάρβιν Μπάργουελ, πρώην προσωπάρχη της Τερέζα Μέι. «Αν αυτό είναι το κριτήριο για ακύρωση των συναντήσεων, θα έχει ένα αρκετά άδειο ημερολόγιο. Φαντάζομαι ότι οι περισσότεροι συνάδελφοί του τον εκνευρίζουν πότε-πότε, πόσο μάλλον οι δημοσιογράφοι» σχολίασε.

Οι Εργατικοί, που είναι πρώτο κόμμα στις δημοσκοπήσεις, τον κατηγόρησαν ότι «ξεκινάει καυγά με έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ» για χάρη ενός πρωτοσέλιδου, ενώ θα έπρεπε να μιλάει για την οικονομία, τη μετανάστευση και τη Μέση Ανατολή.

Εκπρόσωπος των Εργατικών δήλωσε χαρακτηριστικά: «Εάν ο πρωθυπουργός δεν είναι σε θέση να συναντηθεί με έναν Ευρωπαίο σύμμαχο με τον οποίο η Βρετανία έχει σημαντικούς οικονομικούς δεσμούς, αυτό είναι ακόμη μια απόδειξη ότι δεν είναι σε θέση να παράσχει τη σοβαρή ηγεσία που απαιτεί η χώρα μας».

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των Συντηρητικών, Γουίλιαμ Χέιγκ, δήλωσε στο ραδιόφωνο των Times ότι η ακύρωση της συνάντησης «δεν ήταν καλή διαφήμιση για τη διπλωματία» και ότι «πρέπει να υπήρχε κάποια άλλη συνεννόηση ή υπόθεση σχετικά με τη βάση στην οποία θα προχωρούσε η συνάντηση».

Από την πλευρά της η εφημερίδα Guardian παρέθεσε το σχόλιο του πρώην υπουργού Ζακ Γκόλντσμιθ ότι ο Σούνακ έχει παράδοση αγενούς συμπεριφοράς απέναντι σε ξένους ηγέτες. «Η ματαίωση συναντήσεων με ξένους ηγέτες λίγη ώρα πριν από την πραγματοποίησή τους απηχεί νευρικότητα. Είναι ντροπή και έχει αρνητικό αντίκτυπο για τη χώρα μας. Ο Ελληνας πρωθυπουργός απλώς επανέλαβε τις γνωστές ελληνικές θέσεις. Θα έπρεπε να μπορούμε να συμφωνούμε ή να διαφωνούμε χωρίς να προσβάλλουμε τον άλλο και τη χώρα του. Ως στέλεχος του Foreign Office συχνά με αιφνιδίαζε η αδεξιότητα και αγένεια του Σούνακ».

«Έχουμε πολλά θέματα να συζητήσουμε», δήλωσε ο Τάσος Χατζηβασιλείου, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι το θέμα των γλυπτών του Παρθενώνα ήταν ένα από τα πολλά που η ελληνική αντιπροσωπεία είχε προγραμματίσει να θέσει στις συνομιλίες με τον Σούνακ. «Η ατζέντα δεν ήταν μονοθεματική, ούτε πρόκειται να είναι. Αλλά δυστυχώς τι κάνουν οι Βρετανοί; Αυτοί, και μόνο αυτοί, πολιτικοποιούν την όλη υπόθεση», σύμφωνα με τον Guardian.

Όπως σημειώνουν οι Financial Times «η αποξένωση του Μητσοτάκη δεν είχε και πολύ νόημα. Είναι ένας συνάδελφος κεντροδεξιός ηγέτης μιας ευρωπαϊκής δημοκρατίας και μέλος του ΝΑΤΟ. Οι δύο πρωθυπουργοί θα μπορούσαν να έχουν κάνει πολύτιμες συζητήσεις για θέματα που κυμαίνονται από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς μέχρι την κλιματική αλλαγή. Η Αθήνα έχει να μοιραστεί εκτεταμένη τεχνογνωσία, ιδίως όσον αφορά τον χειρισμό των αιτούντων άσυλο, και θα μπορούσε να είναι ένας χρήσιμος σύμμαχος σε ένα ζήτημα τεράστιας πολιτικής σημασίας για τους Συντηρητικούς της Βρετανίας. Αντ' αυτού, ένα κοινό σχέδιο δράσης για τη μετανάστευση δεν συζητήθηκε».

Δημοσκόπηση κόλαφος

Καταπέλτης για τον Βρετανό πρωθυπουργό είναι δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό του yougov.co.uk καθώς η πλειοψηφία των Βρετανών θεωρεί ότι ήταν λάθος η απόφαση του Σούνακ να ακυρώσει την συνάντηση.

Η δημοσκόπηση αποτελεί ένα ακόμη καμπανάκι για τον Βρετανό πρωθυπουργό η συνολική δημοτικότητα του οποίου είναι στα τάρταρα, καθώς μόλις στο 18% έχει θετική γνώμη και είναι στην 11η θέση μεταξύ των Συντηρητικών.

Επιπλέον οι Συντηρητικοί είναι πίσω στις δημοσκοπήσεις έναντι των Εργατικών πληρώνοντας τις σοβαρές οικονομικές προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η κυβέρνηση και οι οποίες επηρεάζουν αρνητικά την καθημερινότητα των Βρετανών. Οι Εργατικοί προηγούνται με 42% έναντι 26% των Συντηρητικών σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση για τον Observer.

Η δημοσκόπηση για τα Γλυπτά

«Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ ακύρωσε συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σήμερα στο Λονδίνο, επειδή ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε σε συνέντευξή του την επιθυμία της χώρας του να επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Πιστεύετε ότι η Ντάουνινγκ Στριτ πήρε τη σωστή ή τη λανθασμένη απόφαση να ακυρώσει αυτή τη συνάντηση;».

ΠΗΓΗ: yougov.co.uk

Στην ερώτηση, το 11% απάντησε ότι η απόφαση ήταν σωστή, το 22% ότι δεν γνωρίζει, ενώ το 66% θεωρεί ότι η απόφαση ήταν λάθος.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ακόμη και ψηφοφόροι των Συντηρητικών, το κόμμα του οποίου επικεφαλής είναι ο Σούνακ, έχουν απαντήσει σε ποσοστό 59% ότι επρόκειτο για λανθασμένη απόφαση. Το 21% των Συντηρητικών θεωρεί ότι ήταν σωστή.

Επίσης, ένας στους δύο Βρετανούς - ποσοστό 49% - θεωρούν ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα, έναντι μόλις 15% που θέλει να παραμείνουν στη Βρετανία. Ένα 26% δεν έχει πρόβλημα με καμία από τις δύο επιλογές, ενώ 10% απαντά «δεν γνωρίζω».

ΠΗΓΗ: yougov.co.uk

Σε άλλη δημοσκόπηση, ένας στους δύο ερωτηθέντες (ποσοστό 50%) πιστεύει ότι την απόφαση για την τύχη των Γλυπτών του Παρθενώνα πρέπει να πάρει το Βρετανικό Μουσείο, στο οποίο εκτίθενται, έναντι 22% που προτιμά να λάβει την απόφαση η κυβέρνηση .

ΠΗΓΗ: yougov.co.uk