ΚΟΣΜΟΣ

Δημοσκόπηση στην Βρετανία: Μπούμερανγκ για τον Σούνακ το unfair σε Μητσοτάκη

Stefan Rousseau/Pool Photo via AP

Αντιμέτωπος με τη δυσαρέσκεια των Βρετανών στο πρόσωπό του είναι ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ τόσο για τις πολιτικές που εφαρμόζει όσο και για το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα το οποίο προκάλεσε διπλωματική διαμάχη με την Ελλάδα.  

Αποκαλυπτική είναι δημοσκόπηση του yougov.co.uk η οποία είναι καταπέλτης καθώς η πλειοψηφία των Βρετανών θεωρεί ότι ήταν λάθος η απόφαση του Σούνακ να ακυρώσει την συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με αφορμή τις αναφορές για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Η δημοσκόπηση αποτελεί ένα ακόμη καμπανάκι για τον Βρετανό πρωθυπουργό η συνολική δημοτικότητα του οποίου είναι στα τάρταρα καθώς η δημοτικότητά του ανέρχεται μόλις στο 18% και είναι στην 11η θέση ενώ η πρωτιά ανήκει στον πρώην πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον ο οποίος από υπέρμαχος της επιστροφής των Γλυπτών στην Ελλάδα έγινε πολέμιος.

Επιπλέον οι Συντηρητικοί είναι πίσω στις δημοσκοπήσεις έναντι των Εργατικών πληρώνοντας τις σοβαρές οικονομικές προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η κυβέρνηση και οι οποίες επηρεάζουν αρνητικά την καθημερινότητα των Βρετανών. Οι Εργατικοί προηγούνται με 42% έναντι 26% των Συντηρητικών σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση για τον Observer.

Τι ρωτήθηκαν στη δημοσκόπηση για τα Γλυπτά

«Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ ακύρωσε συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σήμερα στο Λονδίνο, επειδή ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε σε συνέντευξή του την επιθυμία της χώρας του να επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Πιστεύετε ότι η Ντάουνινγκ Στριτ πήρε τη σωστή ή τη λανθασμένη απόφαση να ακυρώσει αυτή τη συνάντηση;».

ΠΗΓΗ: yougov.co.uk

Στην ερώτηση, το 11% απάντησε ότι η απόφαση ήταν σωστή, το 22% ότι δεν γνωρίζει, ενώ το 66% θεωρεί ότι η απόφαση ήταν λάθος.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ακόμη και ψηφοφόροι των Συντηρητικών, το κόμμα του οποίου επικεφαλής είναι ο Σούνακ, έχουν απαντήσει σε ποσοστό 59% ότι επρόκειτο για λανθασμένη απόφαση. Το 21% των Συντηρητικών θεωρεί ότι ήταν σωστή.

Επίσης, ένας στους δύο Βρετανούς - ποσοστό 49% - θεωρούν ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα, έναντι μόλις 15% που θέλει να παραμείνουν στη Βρετανία. Ένα 26% δεν έχει πρόβλημα με καμία από τις δύο επιλογές, ενώ 10% απαντά «δεν γνωρίζω».

ΠΗΓΗ: yougov.co.uk

Σε άλλη δημοσκόπηση, ένας στους δύο ερωτηθέντες (ποσοστό 50%) πιστεύει ότι την απόφαση για την τύχη των Γλυπτών του Παρθενώνα πρέπει να πάρει το Βρετανικό Μουσείο, στο οποίο εκτίθενται, έναντι 22% που προτιμά να λάβει την απόφαση η κυβέρνηση .

ΠΗΓΗ: yougov.co.uk

Συνάντηση Γεραπετρίτη - Κάμερον

Την κρίση που προκλήθηκε στις διπλωματικές σχέσεις Αθήνας συζήτησαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Γιώργος Γεραπετρίτης και Ντέιβιντ Κάμερον στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των κρατών μελών του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η συνάντηση έγινε κατόπιν αιτήματος του Nτέιβιντ Κάμερον.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κύριος Γεραπετρίτης επισήμανε τη διαφωνία αρχής που υφίσταται ως προς το ζήτημα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα.

Ωστόσο, όπως γίνεται γνωστό, οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι υφίσταται ανάγκη συνεργασίας για τη διαφύλαξη των διμερών σχέσεων Ελλάδας - Ηνωμένου Βασιλείου και την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων.

Τι λένε Έλληνες και Βρετανοί για τη στάση Σούνακ

Η στάση Σούνακ προκάλεσε έκπληξη στους Έλληνες όχι όμως και στους Βρετανούς.

«Έχουμε πολλά θέματα να συζητήσουμε», δήλωσε ο Τάσος Χατζηβασιλείου, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι το θέμα των γλυπτών του Παρθενώνα ήταν ένα από τα πολλά που η ελληνική αντιπροσωπεία είχε προγραμματίσει να θέσει στις συνομιλίες με τον Σούνακ. «Η ατζέντα δεν ήταν μονοθεματική, ούτε πρόκειται να είναι. Αλλά δυστυχώς τι κάνουν οι Βρετανοί; Αυτοί, και μόνο αυτοί, πολιτικοποιούν την όλη υπόθεση», σύμφωνα με τον Guardian.

Καυστικό ήταν το σχόλιο του Γκάρβιν Μπάργουελ, πρώην προσωπάρχη της Τερέσα Μέι. «Αν αυτό είναι το κριτήριο για ακύρωση των συναντήσεων, θα έχει ένα αρκετά άδειο ημερολόγιο. Φαντάζομαι ότι οι περισσότεροι συνάδελφοί του τον εκνευρίζουν πότε-πότε, πόσο μάλλον οι δημοσιογράφοι» σχολίασε.

Οι Εργατικοί κατηγόρησαν τον ότι «ξεκινάει καυγά με έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ» για χάρη ενός πρωτοσέλιδου, ενώ θα έπρεπε να μιλάει για την οικονομία, τη μετανάστευση και τη Μέση Ανατολή.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των Συντηρητικών, Γουίλιαμ Χέιγκ, δήλωσε στο ραδιόφωνο των Times ότι η ακύρωση της συνάντησης «δεν ήταν καλή διαφήμιση για τη διπλωματία» και ότι «πρέπει να υπήρχε κάποια άλλη συνεννόηση ή υπόθεση σχετικά με τη βάση στην οποία θα προχωρούσε η συνάντηση».

Από την πλευρά της η εφημερίδα Guardian παρέθεσε το σχόλιο του πρώην υπουργού Ζακ Γκόλντσμιθ ότι ο Σούνακ έχει παράδοση αγενούς συμπεριφοράς απέναντι σε ξένους ηγέτες. «Η ματαίωση συναντήσεων με ξένους ηγέτες λίγη ώρα πριν από την πραγματοποίησή τους απηχεί νευρικότητα. Είναι ντροπή και έχει αρνητικό αντίκτυπο για τη χώρα μας. Ο Ελληνας πρωθυπουργός απλώς επανέλαβε τις γνωστές ελληνικές θέσεις. Θα έπρεπε να μπορούμε να συμφωνούμε ή να διαφωνούμε χωρίς να προσβάλλουμε τον άλλο και τη χώρα του. Ως στέλεχος του Foreign Office συχνά με αιφνιδίαζε η αδεξιότητα και αγένεια του Σούνακ».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης