Στο Κατάρ οι επικεφαλής Μοσάντ και CIA για το θέμα των ομήρων - Επαφές με την ηγεσία της χώρας
Ανανεώθηκε:
Στο κάδρο των διαπραγματεύσεων στο Κατάρ για την απελευθέρωση ομήρων και την συνέχιση της εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς μπαίνουν για μία ακόμη Μοσάντ και CIA.
Ο επικεφαλής της Μοσάντ Ντέιβιντ Μπαρνέα προσγειώθηκε στο Κατάρ την Τρίτη (28/11), για να έχει σειρά επαφών τόσο με τον επικεφαλής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς, όσο και με τον εμίρη του Κατάρ σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι και τον πρωθυπουργό του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι.
Η Χαμάς έχει προγραμματίσει να απελευθερώσει 10 ομήρους την Τρίτη (28/11) και άλλους 10 την Τετάρτη (29/10) πριν λήξει η προθεσμία κατάπαυσης του πυρός.
Από την πλευρά του Ισραήλ θα αφεθούν ελεύθεροι, 30 Παλαιστίνιοι από ισραηλινές φυλακές.
Σύμφωνα με πληροφορίες μαζί με τις γυναίκες, τις μητέρες και τα παιδιά που απελευθερώθηκαν στο πλαίσιο της τρέχουσας συμφωνίας, τα μέρη εξετάζουν το περίγραμμα για την απελευθέρωση των άλλων ομήρων που κατατάσσονται σε ξεχωριστές ομάδες από την ισραηλινή πλευρά: ηλικιωμένοι, γυναίκες στρατιώτες, πολίτες που υπηρετούν στην εφεδρεία, τακτικοί στρατιώτες και σώματα.
Επίσης στόχος είναι καθοριστούν και να ενισχυθούν οι μηχανισμοί διαμεσολάβησης για τους επόμενους δύο γύρους, σήμερα και αύριο, την ώρα που η εκεχειρία φαίνεται να κρατά και από τις δύο πλευρές και η ανθρωπιστική κρίση δεν έχει τέλος.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε ότι πολλοί άνθρωποι κινδυνεύουν να πεθάνουν από ασθένειες αν το σύστημα υγείας δεν επανέλθει άμεσα.
Σε μία άλλη εξέλιξη πλήγμα από ισραηλινό βλήμα σημειώθηκε το πρωί κοντά στην πόλη Άιτα αλ Σάαμπ στον νότιο Λίβανο, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου, ώρες μετά την παράταση της ανακωχής ανάμεσα στο Ισραήλ και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς.
Στην ανακωχή που συμφωνήθηκε δεν περιλαμβάνεται επισήμως ο Λίβανος. Ωστόσο από την Παρασκευή που τέθηκε σε εφαρμογή η συμφωνία για ανακωχή μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς είχαν σταματήσει οι διασυνοριακοί βομβαρδισμοί μεταξύ του Ισραήλ και της ένοπλης σιιτικής οργάνωσης του Λιβάνου Χεζμπολάχ.
Τέλος στο λιμάνι αλ Αρίς της Αιγύπτου έφτασε το γαλλικό ελικοπτεροφόρο πλοίο Dixmude, που έχει διαμορφωθεί καταλλήλως για να προσφέρει νοσοκομειακή υποστήριξη στους τραυματίες από τη Λωρίδα της Γάζας. Ενδέχεται να αρχίσει να παρέχει φροντίδα σε τραυματισμένα παιδιά μέσα στην εβδομάδα, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Σεμπαστιέν Λεκορνί.
Πρόκειται για το πρώτο δυτικό πλοίο που φτάνει στην Αίγυπτο μετά το ξέσπασμα του πολέμου μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ. Η άφιξη του πλοίου συμπίπτει με τη συμφωνία για παράταση της εκεχειρίας.
«Έχουμε αυτό το πλοίο το οποίο μετατράπηκε σε νοσοκομείο και έφτασε χθες. Διαθέτει 40 κλίνες», δήλωσε ο Λεκορνί στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1, ενώ πρόσθεσε ότι ελπίζει ότι θα μπορέσει να αρχίσει να δέχεται ασθενείς ήδη αυτή την εβδομάδα.
Το Dixmude έχει προσαρμοστεί για τις τρέχουσες ανάγκες και διαθέτει δύο χειρουργεία και 40 κλίνες, όπως και παιδιατρικό τμήμα. Θα μπορεί να παρέχει φροντίδα σε ελαφρά τραυματίες προτού αυτοί μεταφερθούν σε νοσοκομεία στην ξηρά.
Εξάλλου το Παρίσι έχει διαθέσει 50 κλίνες στη Γαλλία για σοβαρά τραυματισμένα ή άρρωστα παιδιά από τη Γάζα, περιλαμβανομένων καρκινοπαθών.
Μόλις λάβουν φροντίδα στο Dixmude τα παιδιά θα μπορούν να μεταφέρονται σε μεγαλύτερα νοσοκομεία στην Αίγυπτο ή σε νοσοκομεία εκστρατείας στη Γάζα, προκειμένου το πλωτό νοσοκομείο να καταφέρει να προσφέρει βοήθεια σε όσους περισσότερους ασθενείς γίνεται.
Στο πλοίο υπάρχουν 22 γιατροί, ανάμεσά τους 16 χειρουργοί και έξι παιδίατροι, σύμφωνα με Γάλλους αξιωματούχους.
Η Αίγυπτος έχει αναφέρει ότι μπορεί να δεχθεί άρρωστα ή τραυματισμένα παιδιά από τη Γάζα και έχει ζητήσει από τη Γαλλία πιο εξειδικευμένο εξοπλισμό και χρηματοδότηση, σημείωσαν αξιωματούχοι.
Ο Λεκορνί δήλωσε ότι ομάδα επτά αξιωματικών του γαλλικού στρατού επικοινωνεί με τις αιγυπτιακές και τις ισραηλινές αρχές για τις σχετικές διευθετήσεις αναφορικά με τη λειτουργία του Dixmude. Αρχικά Αίγυπτος και Ισραήλ θα πρέπει να εγκρίνουν τη λειτουργία του πλωτού νοσοκομείου, ενώ θα πρέπει να διεξαχθούν και έλεγχοι στο ιστορικό των ενηλίκων που θα συνοδεύουν τα παιδιά.