«Η ελληνική τραγωδία του Ρίσι Σούνακ»: Ποιος είναι ο πρωθυπουργός που εξόργισε τους Έλληνες
Ανανεώθηκε:
«Διπλωματική θύελλα» έχει προκαλέσει η κίνηση του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ να ακυρώσει κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, την προγραμματισμένη συνάντησή με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενοχλημένος από τις δηλώσεις του τελευταίου για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.
Το όνομα του Σούνακ φιγουράρει στον διεθνή Τύπο, με δημοσιεύματα όπως αυτό του Politico να φέρει τίτλο «Η ελληνική τραγωδία του Ρίσι Σούνακ».
«Μυριστήκαμε την επωαζόμενη σύγκρουση όταν το "Νο. 10" δημοσιοποίησε ότι στην προγραμματισμένη πρωθυπουργική συνάντηση θα εμφανιζόταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Όλιβερ Ντάουντεν, κάτι που φαινόταν παράξενο, δεδομένου ότι ο Μητσοτάκης είχε πει στο τηλεοπτικό δίκτυο ότι επρόκειτο να συναντήσει τον Σούνακ. Μια ώρα περίπου αργότερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι διακόπτει το ταξίδι του και γυρίζει σπίτι του», αναφέρει συγκεκριμένα το δημοσίευμα του Politico.
Για διπλωματική διαμάχη μεταξύ της βρετανικής και της ελληνικής κυβέρνησης για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, κάνει λόγο το BBC. «Η εμφάνιση του κ. Μητσοτάκη στην Κυριακή του BBC έχει εκνευρίσει τον κ. Σούνακ» σχολίασε το δίκτυο.
Ενδεικτικό και το σχόλιο των New York Times που αναφέρουν πως «για τον κ. Σούνακ, η διπλωματική διαμάχη με την Ελλάδα είναι ένας ανεπιθύμητος αντιπερισπασμός σε μια εποχή που αντιμετωπίζει μια στάσιμη οικονομία και ένα ρήγμα στο Συντηρητικό Κόμμα του σχετικά με τη μεταναστευτική πολιτική».
Ποιος είναι ο Ρίσι Σούνακ
Στα 42 του χρόνια, ο Ρίσι Σούνακ, ο οποίος έπεσε σαν «μετεωρίτης» στην πολιτική σκηνή της Μεγάλης Βρετανίας, έγινε ο νεότερος και ο πρώτος μη λευκός πρωθυπουργός της χώρας.
Ο Ρίσι Σούνακ γεννήθηκε στις 12 Μαΐου 1980 στο Σαουθάμπτον της Βρετανίας και είναι γόνος οικογένειας με ινδικές καταβολές (σ.σ. από την ινδική πολιτεία Πάντζαμπ), αλλά που είχαν γεννηθεί και μεγαλώσει στην Ανατολική Αφρική (σ.σ. Κένυα και Τανζανία).
Οι γονείς του υπήρξαν μετανάστες και τα περισσότερα χρόνια της ζωής της η οικογένεια Σούνακ τα έζησε στο Ούιντσεστερ. Ο πατέρας του Σούνακ έγινε γενικός γιατρός στο Εθνικός Σύστημα Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας, ενώ η μητέρα του ήταν φαρμακοποιός και λειτουργούσε ένα μικρό φαρμακείο.
To 1998 αποφοίτησε το Λύκειο στο Κολλέγιο του Ουίντσεστερ. Κατόπιν σπούδασε Φιλοσοφία, Πολιτική και Οικονομία (PPE) στο Κολλέγιο Λίνκολν του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, λαμβάνοντας πτυχίο (BA) με διάκριση το 2001.
Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στις ΗΠΑ πάνω στη Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ στο Σαν Φρανσίσκο ως υπότροφος Φουλμπράιτ, και έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα (MBA) το 2006.
Ενώ σπούδαζε στο Στάνφορντ, γνώρισε τη μελλοντική του σύζυγο Ακσάτα Μούρτι, την κόρη του Ν.Ρ. Ναραγιάνα Μούρτι, του Ινδού δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία που ίδρυσε την Infosys. Μετά την αποφοίτησή του, εργάστηκε για την Goldman Sachs και αργότερα ως συνεργάτης στις εταιρείες κεφαλαίων The Children's Investment Fund Management και Theleme Partners.
Το 2010 ξεκίνησε να εργάζεται για το Συντηρητικό Κόμμα. Εξελέγη βουλευτής για το Ρίτσμοντ (Γιορκς) στις γενικές εκλογές του 2015 και υπηρέτησε στη δεύτερη κυβέρνηση της Τερέζα Μέι ως υφυπουργός Εξωτερικών.
Υπήρξε υπέρμαχος του Brexit, καθώς ψήφισε τρεις φορές υπέρ της συμφωνίας αποχώρησης της χώρας του. Μετά την παραίτηση της Μέι, ο Σούνακ ήταν υποστηρικτής της εκστρατείας του Μπόρις Τζόνσον να γίνει αρχηγός των Συντηρητικών.
Αφού ο Τζόνσον εξελέγη ηγέτης και διορίστηκε πρωθυπουργός, διόρισε τον Σούνακ ως γενικό γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών τον Ιούλιο του 2019.
Η πρώτη μεγάλη πολιτική στιγμή για τον Σούνακ ήρθε τον Φεβρουάριο του 2020, όταν μετά την παραίτηση του Σατζίντ Τζαβίντ, ο Τζόνσον τον όρισε νέο υπουργό Οικονομικών, σε ηλικία 39 ετών.
Σχεδόν αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Σούνακ είχε εξέχοντα ρόλο στην απάντηση της κυβέρνησης στις οικονομικές επιπτώσεις της απόφασης της κυβέρνησης να επιβάλει lockdown για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19 στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Τα πρώτα «σύννεφα»
Η λαμπερή εικόνα του Σούνακ αμαυρώθηκε, ωστόσο, από μια σειρά αποκαλύψεων τον Απρίλιο του 2022. Ίσως η πιο επιζήμια ήταν η αποκάλυψη ότι η σύζυγός του, ως πολίτης Ινδίας και μη κάτοικος Ηνωμένου Βασιλείου, είχε διεκδικήσει φορολογικό καθεστώς που της επέτρεπε να αποφύγει να πληρώσει φόρο εισοδήματος στη Βρετανία, αποκρύπτοντας έως και 24 εκατομμύρια δολάρια σε φόρους στο Ηνωμένο Βασίλειο σε μια περίοδο περίπου επτάμισι ετών.
Ο πατριωτισμός του Σούνακ τέθηκε επίσης υπό αμφισβήτηση όταν αποκαλύφθηκε ότι είχε κρατήσει μια πράσινη κάρτα για διαμονή στις ΗΠΑ μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου 2021, κάτι που φαινόταν να υποδηλώνει την επιθυμία να διατηρήσει τις επιλογές του ανοιχτές.
Τον Απρίλιο του 2022, έγινε ο πρώτος υπουργός στη βρετανική ιστορία που του επιβλήθηκαν κυρώσεις για παραβίαση του νόμου κατά τη διάρκεια της θητείας του, αφού του εκδόθηκε ειδοποίηση σταθερής ποινής για παραβίαση των κανονισμών COVID-19 κατά τη διάρκεια των lockdown. Ο Σούνακ βρισκόταν ανάμεσα στους καλεσμένους του πάρτι γενεθλίων του Μπόρις Τζόνσον στο λεγόμενο σκάνδαλο Partygate.
Παραιτήθηκε από υπουργός Oικονομικών στις 5 Ιουλίου 2022, επικαλούμενος τις διαφορές μεταξύ του ιδίου και του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον στην επιστολή παραίτησής του.
Υποψηφιότητα για την Ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος
Χωρίς να χάνει χρόνο, στις 8 Ιουλίου 2022, ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για να αντικαταστήσει τον Τζόνσον στις επερχόμενες εκλογές για την ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος, ενέργεια που ορισμένοι Τόρις χαρακτήρισαν ως προδοσία.
Έφτασε μέχρι τον τελευταίο γύρο των εσωκομματικών εκλογών, στον οποίο έχασε από την Λιζ Τρας, συγκεντρώνοντας το 42.6% των ψήφων.
Ύστερα από την παραίτηση της Λιζ Τρας, από την πρωθυπουργία και την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος, ο Σούνακ, ανακοίνωσε στις 23 Οκτωβρίου 2022, την εκ νέου υποψηφιότητά του για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος.
Καθώς η μόνη άλλη υποψήφια, η Πένι Μόρντοντ αποχώρησε από τη διεκδίκηση της θέσης, ο Σούνακ ορίστηκε νέος αρχηγός του κόμματος στις 24 Οκτωβρίου 2022.