ΚΟΣΜΟΣ

Εκουαδόρ: Διακινητές - ακόμα και μικροποσοτήτων - ναρκωτικών στο στόχαστρο του νέου προέδρου

O 35χρονος Ντανιέλ Νομπόα, ο νεότερος πρόεδρος στην ιστορία του Εκουαδόρ. AP Photo/Carlos Noriega

Ο νέος πρόεδρος του Εκουαδόρ Ντανιέλ Νομπόα, προχώρησε στην κατάργηση μέτρου που επέτρεπε από το 2013 την κατοχή μικροποσοτήτων ναρκωτικών, εξηγώντας πως σκοπός της απόφασης είναι να παταχθεί με αυτόν τον τρόπο η «μικροδιακίνηση».

Σύμφωνα με ανακοίνωσή του, ο νεαρότερος αρχηγός του κράτους, που εξελέγη στα μέσα Οκτωβρίου και ορκίστηκε την Πέμπτη, αναλαμβάνοντας την εξουσία στην ηλικία των 35 ετών, έδωσε εντολή την Παρασκευή 24/11, στο υπουργείο Εσωτερικών να τερματίσει την ισχύουσα πρακτική.

Επρόκειτο για μέτρο του είχε λάβει ο πρώην πρόεδρος Ραφαέλ Κορέα (2007-2017), για να βοηθήσει την αστυνομία να επικεντρωθεί στους διακινητές και όχι στους απλούς χρήστες ναρκωτικών.

Δείτε την ανάρτηση του Νομπόα, αμέσως μόλις υπέγραψε την αποποινικοποίηση, υπό τον τίτλο «Κάνουμε πράξη ό,τι έχουμε υποσχεθεί»:

Ο Νομπόα, ο οποίος αυτοπροσδιορίζεται κεντροαριστερός αλλά υποστηρίζεται από δυνάμεις της δεξιάς, κληρονόμος της επιχειρηματικής αυτοκρατορίας του πατέρα του, μεγιστάνα της μπανάνας, είχε δεσμευθεί προεκλογικά να καταργήσει αυτόν τον κανόνα, τονίζοντας πως «ενθαρρύνει τη μικροδιακίνηση στο σχολείο και γεννά ολόκληρη γενιά εξαρτημένων παιδιών».

Για δεκαετίες, το Εκουαδόρ θεωρείτο όαση ασφάλειας παρότι βρίσκεται ανάμεσα στην Κολομβία και το Περού, τις χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή κοκαΐνης στον κόσμο.

Τελικά όμως η βία κατέληξε να περάσει τα σύνορα και πλέον έχει μετατραπεί σε εφιάλτη στη χώρα των 18 εκατομμυρίων κατοίκων, κυρίως λόγω συγκρούσεων συμμοριών που συνδέονται με κολομβιανά και μεξικανικά καρτέλ.

Μεταξύ του 2018 και του 2022 ο δείκτης των ανθρωποκτονιών τετραπλασιάστηκε, έφθασε στο επίπεδο άνευ προηγουμένου των 26 ανά 100.000 κατοίκους και η τάση παραμένει ανοδική.

Μπροστά σε αυτή την έκρηξη της βίας, ο Νομπόα υποσχέθηκε στην προεκλογική εκστρατεία του πως θα εφαρμόσει έκτακτα μέτρα, αναστέλλοντας κάποια θεμελιώδη δικαιώματα, όπως η ελευθερία της κυκλοφορίας, όταν κρίνει πως είναι απαραίτητο κι αναπτύσσοντας τον στρατό στο εσωτερικό της χώρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης