ΚΟΣΜΟΣ

Τα logistics της ανταλλαγής ομήρων είναι μία εξαιρετικά περίπλοκη διαδικασία

Εχθές το πρώτο βήμα στο πεδίο της αποκλιμάκωσης ανάμεσα σε Ισραήλ και Παλαιστίνη έγινε αλλά η ανταλλαγή ομήρων ανάμεσα σε στρατούς είναι μία εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία. AP

Εχθές το πρώτο βήμα στο πεδίο της αποκλιμάκωσης ανάμεσα σε Ισραήλ και Παλαιστίνη έγινε αλλά η ανταλλαγή ομήρων ανάμεσα σε στρατούς είναι μία εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία.

Δεκατρείς ισραηλινοί πολίτες, γυναίκες και παιδιά, και 11 πολίτες τρίτων χωρών πέρασαν τα σύνορα της Γάζας με το Ισραήλ την ώρα που 39 γυναίκες και παιδιά έφευγαν από φυλακή στα Βόρεια της Ιερουσαλήμ για την κατεχόμενη δυτική όχθη. Το πρώτο από τα τέσσερα κεφάλαια της ανταλλαγής ομήρων και της πρώτης τέτοιας διάρκειας παύσης στις εχθροπραξίες στη Λωρίδα είναι γεγονός και μάλιστα από αυτά που ο ιστορικός του μέλλοντος θα μνημονεύσει. Είναι εξόχως περίπλοκη διαδικασία όμως μία ανταλλαγή τέτοιου τύπου ακόμη κι αν οι αντιμαχόμενοι δεν είναι ο ισραηλινός στρατός με τη Χαμάς.

Τα περίπλοκα logistics της επιχείρησης

Για να επιτευχθεί μία τέτοια επιχείρηση το Ισραήλ είναι δεδομένο πως είχε πολύ σημαντικά ζητήματα καθώς από την μία το βόρειο τμήμα της Γάζας είναι μία από τις χειρότερες εμπόλεμες ζώνες σήμερα στο πλανήτη και από την άλλη στην κεντρική Γάζα οι επιχειρήσεις των ειδικών του δυνάμεων βρίσκονταν σε πλήρη εξέλιξη ειδικά στο σημείο που το Τελ Αβίβ είχε στοχοθετήσει την καρδιά του τρόμου, τα υπόγεια κάτω από το νοσοκομείο Αλ Σίφα. Το να σταματήσεις μία στρατιωτική επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι πολύ δύσκολη υπόθεση ακόμη κι αν η διαταγή έρθει από ανώτατο κλιμάκιο, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση από τον Πρωθυπουργό Νετανιάχου. Οι στρατιώτες και κυρίως οι διοικητές τους δεν είναι σε θέση απλά με την μεταβίβαση μίας τέτοιας εντολής να βάλουν τα όπλα παρά πόδα… οι επιχειρήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη δεν διακόπτονται στο πεδίο όταν είναι σε εξέλιξη. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για την Χαμάς η οποία σε καμία περίπτωση δεν σταμάτησε να εκτοξεύει ρουκέτες προς τα εδάφη του Ισραήλ παρά τη συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Ακόμη ένα σημαντικό ζήτημα είναι το πως θα υλοποιηθεί μία τέτοια συμφωνία ειδικά μέσα σε ένα τοπίο όπως η Γάζα για την οποία ο όρος «βομβαρδισμένο» είναι πολύ λίγος και ελάχιστα περιεκτικός για να περιγράψει αυτό που έχει συμβεί. Οι δρόμοι από τους οποίους θα περάσουν οι όμηροι τους οποίους ο Ερυθρός Σταυρός θα μεταφέρει μέχρι την Αίγυπτο θα πρέπει να έχουν ελεγχθεί σε απόλυτο βαθμό και απόλυτο σε έναν πόλεμο εντός της Λωρίδας δεν υφίσταται.

«Λεπτομέρειες» όπως το ποιος θα οδηγήσει τα λεωφορεία, εάν θα υπάρχουν γιατροί και μέχρι που θα φτάσουν οι στρατιώτες της κάθε πλευράς είναι πραγματική σπαζοκεφαλιά και είναι σε θέση να «στραβώσουν» ακόμη και τις πιο καλοοργανωμένες επιχειρήσεις. Ειδικοί σε θέματα συμφωνιών και ανταλλαγών αναφέρουν πως ο ανθρώπινος είναι ο πιο απρόβλεπτος παράγοντας. Στην περίπτωση της επιχείρησης «Πύλη του Παραδείσου» είναι σχεδόν βέβαιο πως επιχειρησιακοί παράγοντες του στρατού του Ισραήλ και της Χαμάς δεν ήρθαν σε επαφή κατά μόνας… Το Κατάρ και η Αίγυπτος σε απόλυτη συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό και την Ερυθρά Ημισέληνο φαίνεται πως έλυσαν και αυτό το ζήτημα.

Ακόμη ένα σημαντικό πρόβλημα στην εκτέλεση της χθεσινής αλλά και όσων ανταλλαγών ακουλουθήσουν είναι ο χρόνος. Εχθές η ανακοίνωση έκανε λόγο για εκκίνηση στις 4 το απόγευμα αλλά τελικώς τα λεωφορεία με τους ομήρους αλλά και τους αποφυλακισθέντες ακολούθησαν την πορεία τους μετά τις 18:30. Η νύχτα δεν είναι καθόλου καλός σύμμαχος για τέτοιες επιχειρήσεις γιατί η ανακωχή – εκεχειρία – παύση εχθροπραξιών υπάρχει όσο υπάρχουν και οι κινήσεις στο πεδίο που σε καιρό πολέμου δεν σταματούν ποτέ. Μαχητικά μπορεί να μην βομβαρδίζουν και κινήσεις ουλαμών αρμάτων μπορεί να μην γίνονται αλλά επιχειρήσεις κατασκοπίας του εχθρού ή και αναγνώρισης εχθρικών θέσεων δεν απαγορεύονται…

Η σημερινή δεύτερη ανταλλαγή είναι δύσκολο να κυλήσει διαφορετικά από την πρώτη καθώς η Χαμάς σίγουρα θα ακολουθήσει πρακτικές κάλυψης και απόκρυψης των θέσεών της και δεν υπάρχει περίπτωση να βιαστεί θέλοντας να αξιοποιήσει το σκοτάδι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης