ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Γιατί καθυστερεί η εφαρμογή της εκεχειρίας - Κορυφώνεται η αγωνία των συγγενών των ομήρων

Γυναίκα κοιτάζει φωτογραφίες των ομήρων, κυρίως Ισραηλινών, που απήχθησαν από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου (AP Photo/Oded Balilty)

Κορυφώνεται η αγωνία των συγγενών των περισσότερων των 200 ομήρων που απήχθησαν από τη Χαμάς, μετά την ανακοίνωση της 24ωρης αναβολής της συμφωνίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς για κατάπαυση του πυρός. Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι μάχες στη Λωρίδα της Γάζας, έως ότου εφαρμοστεί η εκεχειρία.

Μέλη μιας οικογένειας ομήρων που μίλησαν στο BBC είπαν ότι η συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς προσφέρει μια αχτίδα ελπίδας, αλλά δεν τολμούν να είναι πολύ αισιόδοξοι.

«Η ελπίδα ήταν το μόνο πράγμα που μας κράτησε τις τελευταίες 48 ημέρες», λέει ο Χεν Αβιγκντόρι, ένας Ισραηλινός συγγραφέας του οποίου η σύζυγος Σάρον και η κόρη Νόαμ απήχθησαν από τους μαχητές της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

«Αλλά είμαι επίσης πολύ προσεκτικός, δεν έχω τις ελπίδες μου πολύ ψηλά. Όπως εξήγησα στον 16χρονο γιο μου και σε όλη την οικογένεια, μέχρι τη μέρα που θα δω τα κορίτσια με τα δύο μου μάτια, δεν θα πιστεύουξμε τίποτα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι οικογένειες των Παλαιστινίων κρατουμένων παραμένουν επίσης σε ετοιμότητα για να δουν ποιοι κρατούμενοι από τη λίστα των 300, που δημοσίευσε το Ισραήλ, θα μπορούσαν να απελευθερωθούν. Χθες το βράδυ, υψηλόβαθμος Ισραηλινός αξιωματούχος είπε ότι οι πρώτες παραδόσεις θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με την αρχική συμφωνία, αλλά όχι νωρίτερα από αύριο.

Την ίδια ώρα, ο Ματζίντ μπιν Μοχάμεντ Αλ Ανσάρι, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, το οποίο μεσολάβησε στις διαπραγματεύσεις για την εκεχειρία, είπε ότι μια ανακοίνωση για την έναρξη της εκεχειρίας μπορεί να γίνει τις επόμενες ώρες, σύμφωνα με το Reuters.

«Οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων μας προχωρούν και συνεχίζονται διαρκώς», ανέφερε ο ισραηλινός Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Τζάτσι Χανεγκμπί σε δήλωσή του που εκδόθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού.

«Η έναρξη της απελευθέρωσης θα πραγματοποιηθεί με βάση την αρχική συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές και όχι πριν από την Παρασκευή», ανέφερε.

Γιατί καθυστερεί η εκεχειρία

Υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με τους λόγους πίσω από την καθυστέρηση της απελευθέρωσης ομήρων από τη Γάζα, με έναν Ισραηλινό αξιωματούχο που γνωρίζει το θέμα να υποβαθμίζει τη σοβαρότητά του, σημειώνοντας ότι μένουν «αρκετά μικρές λεπτομέρειες εφαρμογής».

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ούτε το Ισραήλ ούτε η Χαμάς έχουν υπογράψει τη συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων, αν και δεν είναι σαφές εάν αυτό θα είναι αρκετό για να σταματήσει η συμφωνία.

Παλαιστίνιος αξιωματούχος είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η καθυστέρηση στην εφαρμογή της συμφωνίας εκεχειρίας οφείλεται σε λεπτομέρειες της «τελευταίας στιγμής» σχετικά με το ποιοι αιχμάλωτοι θα απελευθερωθούν και πώς.

Η παύση, που ευρέως αναμενόταν να τεθεί σε ισχύ την Πέμπτη, αλλά καθυστέρησε τη νύχτα, αναβλήθηκε λόγω «των ονομάτων των Ισραηλινών ομήρων και των τρόπων απελευθέρωσής τους», είπε ο αξιωματούχος, ο οποίος έχει γνώση της διαδικασίας διαπραγμάτευσης.

«Κανείς δεν είπε ότι θα γίνει αύριο απελευθέρωση εκτός από τα μέσα ενημέρωσης ... Χρειάστηκε να κάνουμε σαφές ότι δεν θα πραγματοποιηθεί απελευθέρωση πριν από την Παρασκευή λόγω της αβεβαιότητας με την οποία βρίσκονται αντιμέτωπες οι οικογένειες των ομήρων», δήλωσε πηγή στο γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, σύμφωνα με το ισρσηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Kan.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Αντριέν Ουάτσον είπε ότι οι υλικοτεχνικές λεπτομέρειες βρίσκονται ακόμη υπό επεξεργασία και εξέφρασε την ελπίδα ότι η εφαρμογή της εκεχειρίας θα ξεκινήσει το πρωί της Παρασκευής.

Τουλάχιστον 50 Ισραηλινοί αιχμάλωτοι - όλοι παιδιά και γυναίκες - αναμένεται να απελευθερωθούν σε ομάδες των δέκα τουλάχιστον κάθε φορά σε διάστημα τεσσάρων ημερών. Μια παύση στις μάχες θα μπορούσε στη συνέχεια να παραταθεί μέρα με τη μέρα, εφόσον ελευθερωθούν επιπλέον όμηροι.

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις είπαν ότι είναι έτοιμες να αυξήσουν τον όγκο των τροφίμων, των καυσίμων και των ιατρικών προμηθειών που φθάνουν στη Γάζα, αλλά ότι μια προσωρινή εκεχειρία δεν αρκεί για να βοηθήσει.

Συνεχίζονται οι μάχες

Χωρίς να έχει τεθεί ακόμη σε ισχύ ανακωχή, οι έντονες μάχες συνεχίστηκαν στη Γάζα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ο Τσαχι Χανέγκμπι, ο οποίος είναι επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, είπε μάλιστα ότι δεν θα σταματήσουν οι μάχες και σήμερα Πέμπτη.

Παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι δύο κύματα επιθέσεων ισραηλινών αεροσκαφών και πυροβολικού έπληξαν την πόλη Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα και 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν. Επιθέσεις αναφέρθηκαν επίσης σε άλλα τμήματα της Γάζας, περιλαμβανομένων των καταυλισμών Τζαμπαλίγια και Νουσεϊράτ, όπου σύμφωνα με το Al Jazeera, τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν σε ισραηλινό βομβαρδισμό με στόχο ένα σπίτι στον προσφυγικό καταυλισμό.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε πως οι δυνάμεις του πραγματοποίησαν την προηγουμένη αεροπορικά πλήγματα σε περισσότερους από 300 στόχους της Χαμάς. Το Reuters σημειώνει πως δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει τις αναφορές από ανεξάρτητη πηγή.

Στο στόχαστρο των Ισραηλινών εξακολουθούν να βρίσκονται επίσης τα νοσοκομεία της Γάζας. Ο Μουνίρ αλ-Μπουρς, γενικός διευθυντής του υπουργείου Υγείας της Γάζας που βρίσκεται μέσα στο ινδονησιακό νοσοκομείο, είπε ότι ο ισραηλινός στρατός έδωσε διορία στους ανθρώπους που βρίσκονται στις εγκαταστάσεις να το εκκενώσουν σε τέσσερις ώρες.

Μιλώντας στο Al Jazeera, είπε ότι οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται γύρω από το νοσοκομείο στη βόρεια Γάζα από όλες τις πλευρές.

Εν τω μεταξύ, ο Χάλεντ Αμπού Σάμρα, προϊστάμενος στο νοσοκομείο αλ Σίφα στην πόλη της Γάζας, ανακοίνωσε σήμερα το πρωί τη σύλληψη του διευθυντή του νοσηλευτικού ιδρύματος, το οποίο βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχο του ισραηλινού στρατού ο οποίος δηλώνει ότι αναζητεί εκεί στρατιωτικές εγκαταστάσεις της Χαμάς.

«Ο γιατρός Μοχάμεντ Αμπού Σαλμίγια συνελήφθη μαζί με άλλους υγειονομικούς», επεσήμανε ο γιατρός Αμπού Σάμρα.

Ο Αμπού Σαλμίγια είχε δηλώσει στο AFP ότι στις 18 Νοεμβρίου έλαβε από τον ισραηλινό στρατό «εντολή εκκένωσης» του νοσοκομείου αλ Σίφα. Από την πλευρά τους οι ισραηλινές δυνάμεις διαβεβαίωσαν ότι απομάκρυναν εκατοντάδες ασθενείς από το νοσοκομείο, έπειτα από «αίτημα» του διευθυντή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης