ΚΟΣΜΟΣ

Η Κομισιόν κατηγορεί τη Google

H επίτροπος Ανταγωνισμού της Κομισιόν Μαργκρέτε Βεστάγκερ REUTERS/Francois Lenoir

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλε δύο «δηλώσεις ένστασης» την Πέμπτη, προς την Google, κατηγορώντας τον κολοσσό ότι εμποδίζει άλλες εταιρείες να την ανταγωνιστούν στην κερδοφόρα αγορά "online search advertising".

Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι έχει ανοίξει προκαταρκτική έρευνα πάνω στις online αγορές και διαφημίσεις που προσφέρει η Google, διευρύνοντας τον φάκελο που έχει ήδη δημιουργήσει εναντίον του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού σχετικά με παραβάσεις των κανόνων ελεύθερου ανταγωνισμού.

Σε ανακοίνωσή της, η Κομισιόν υποστηρίζει ότι η Google έχει καταχραστεί την "κυρίαρχη θέση της στην αγορά" ώστε πρώτον να προωθήσει άδικα τις δικές της υπηρεσίες διαδικτυακών αγορών, και δεύτερον να περιορίσει τη δυνατότητα ιστοσελίδων να προβάλουν διαφημίσεις ανταγωνιστών της.

Όπως είπε η επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ:

H Google έχει παρουσιάσει πολλά καινοτόμα προϊόντα που έχουν κάνει τη διαφορά στις ζωές μας. Αλλά αυτό δεν δίνει στη Google το δικαίωμα να αρνείται σε άλλες εταιρείες την ευκαιρία να ανταγωνίζονται και να καινοτομούν. Σήμερα, ενισχύσαμε περαιτέρω την υπόθεσή μας ότι η Google έχει αθέμιτα ευνοήει τη δική της υπηρεσία συγκρίσεων αγορών στις σελίδες γενικών αποτελεσμάτων αναζητήσεων.

Αυτό σημαίνει πως οι καταναλωτές ενδεχομένως να μην βλέπουν τα πιο σχετικά αποτελέσματα στις αναζητήσεις τους. Έχουμε επίσης εκφράσει προβληματισμούς ότι η Google έχει παρεμποδίσει τον ανταγωνισμό, περιορίζοντας τη δυνατότητα των ανταγωνιστών να τοποθετήσουν search adverts σε “τρίτες” ιστοσελίδες, κάτι που το οποίο καταπνίγει την καινοτομία και τις επιλογές των καταναλωτών».

Η Google πλέον καλείται –μέσα σε οχτώ εβδομάδες- να δώσει απαντήσεις στις ενστάσεις της Κομισιόν. Με βάση τις απαντήσεις της αμερικανικής εταιρείας, οι Βρυξέλλες θα κρίνουν εάν θα εμβαθύνουν τις έρευνες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης