ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Στην τελική ευθεία η απελευθέρωση των ομήρων: 30 παιδιά, οκτώ μητέρες και 12 γυναίκες

Ισραήλ: Στην τελική ευθεία η απελευθέρωση των ομήρων: 30 παιδιά, οκτώ μητέρες και 12 γυναίκες
AP Photo/Ariel Schalit

Μία επιπλέον λεπτομέρεια της πιθανής συμφωνίας Χαμάς - Ισραήλ για την απελευθέρωση ομήρων, φέρνει στο φως η ισραηλινή εφημερίδα «Haaretz». Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η παλαιστινιακή τρομοκρατική οργάνωση προτίθεται να απελευθερώσει, τριάντα παιδιά, οκτώ μητέρες και άλλες δώδεκα γυναίκες στα 50 άτομα που αναμένεται να αφεθούν ελεύθερα απόψε.

Από την άλλη, η Χαμάς για την κίνηση αυτή θα λάβει ως αντάλλαγμα την απελευθέρωση 300 Παλαιστινίων που βρίσκονται σε ισραηλινές φυλακές. Το πλαίσιο συμφωνίας φέρεται να έχει υποβληθεί στην κυβέρνηση του Ισραήλ προς έγκριση και ήδη εξετάστηκε στο Πολεμικό Υπουργικό Συμβούλιο που σύμφωνα με το CNNi ολοκληρώθηκε περίπου στις 9 το βράδυ (ώρα Ελλάδας) και πλέον βρίσκεται σε εξέλιξη η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

Μάλιστα, το CNNi συμπληρώνει πως οι όμηροι που θα απελευθερωθούν από τη Γάζα στην πρώτη φάση της πιθανής συμφωνίας θα είναι Ισραηλινοί πολίτες με διπλή υπηκοότητα, ανέφερε διπλωματική πηγή κοντά στις διαπραγματεύσεις.

Νετανιάχου: «Προχωράει η πιθανή συμφωνία»

Οι δύο πλευρές φέρονται να είναι πιο κοντά από ποτέ σε επίτευξη συμφωνίας για τους ομήρους και ταυτόχρονη κατάπαυση του πυρός με τον αριθμό των ημερών να είναι υπό διαπραγμάτευση. Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στο τελικό στάδιο και οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται άμεσα.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε πριν από λίγη ώρα ότι σημειώνεται πρόοδος στην πιθανή απελευθέρωση ομήρων που κρατούνται στη Γάζα:

«Προχωράμε. Δεν νομίζω ότι αξίζει να πούμε περισσότερα, ακόμη και αυτή τη στιγμή, αλλά ελπίζω ότι σύντομα θα υπάρξουν καλά νέα», ανέφερε. Πάντως, οποιαδήποτε συμφωνία ομηρίας θα απαιτούσε την έγκριση και των τριών ομάδων του Υπουργικού Συμβουλίου που συναντά.

Νωρίτερα, άλλωστε και ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, είχε δηλώσει πως «βρισκόμαστε πολύ κοντά στην εξασφάλιση της απελευθέρωσης ενδεχομένως δεκάδων ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς».

Οι όροι και οι δύο φάσεις της πιθανής συμφωνίας

Πηγές της ισραηλινής κυβέρνησης αποκαλύπτουν τους όρους της συμφωνίας, σημειώνοντας ότι οι δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ είναι υπέρ της συμφωνίας. Παράλληλα, σημειώνουν ότι αμέσως μετά την ολοκλήρωση των φάσεων της απελευθέρωσης των ομήρων, η στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ κατά της Χαμάς στη Γάζα θα ξαναρχίσει. Οι όροι που έχουν διαρρεύσει κάνουν λόγο για δύο φάσεις.

Στην πρώτη φάση προβλέπεται:

- Τετραήμερη παύση των εχροπραξιών
- Είσοδος 300 φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.
- Απελευθέρωση τουλάχιστον 50 Ισραηλινών ομήρων- κυρίως γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους- με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 150-300 Παλαιστίνιων κρατούμενων στις ισραηλινές φυλακές. Θα απελευθερώνονται περίπου 12-13 όμηροι την ημέρα καθώς τίθεται σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός

Πηγές της ισραηλινής κυβέρνησης σημειώνουν ότι το Ισραήλ επιμένει σε ορισμένους όρους, όπως ότι δεν θα επιτρέψει να αφεθεί ελεύθερος κανένας Παλαιστίνιος κρατούμενος που έχει καταδικαστεί για φόνο. Αναφέρουν επίσης το Ισραήλ θα απελευθερώσει γυναίκες και ανήλικους κρατούμενους, με τον καθένα να επιστρέφει στην πόλη ή την κωμόπολη όπου ζούσε πριν από τη φυλάκιση, συμπεριλαμβανομένης της Δυτικής Όχθης και Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Στην δεύτερη φάση προβλέπεται:

-Δεδομένου ότι και άλλες ένοπλες ομάδες, όπως η Ισλαμική Τζιχάντ, κρατούν ομήρους στη Γάζα, η Χαμάς θα προσπαθήσει να εντοπίσει γυναίκες και παιδιά που κρατούνται από αυτές.

Παράταση της παύσης των εχθροπραξιών. Η διακοπή των μαχών θα μπορούσε να παραταθεί σε αντάλλαγμα για 10 επιπλέον απελευθερώσεις ανά ημέρα. Το Ισραήλ πιστεύει ότι η Χαμάς μπορεί να καταφέρει να εντοπίσει και να απελευθερώσει έως και 30 ακόμη γυναίκες και παιδιά που κρατούνται όμηροι.

Πηγές της ισραηλινής κυβέρνησης σημειώνουν ότι η συμφωνία αφορά την απελευθέρωση Ισραηλινών πολιτών που είναι εν ζωή. Αναφέρουν επίσης ότι οι ξένοι πολίτες δεν συμπεριλαμβάνονται στην παρούσα συμφωνία, αλλά μπορούν επίσης να αποφυλακιστούν σύμφωνα με συμφωνίες που συνάπτει η Χαμάς με άλλες χώρες.

Η συμφωνία προβλέπει επίσης:

- Ο ισραηλινός στρατός και η Σιν Μπετ θα σταματήσουν να πετούν drones συλλογής πληροφοριών για έξι ώρες την ημέρα, αν και άλλα μέτρα συλλογής πληροφοριών θα συνεχίσουν να διασφαλίζουν την προστασία των στρατιωτών στη Λωρίδα της Γάζας.
- Το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει στους κατοίκους της Γάζας που εκκενώθηκαν προς τα νότια να επιστρέψουν στο βόρειο τμήμα του θύλακα όπου επιχειρεί το ισραηλινός στρατός.

Σημειώνεται ότι πηγές της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ πιέζουν για πλήρη κατάπαυση του πυρός, όχι μόνο των χερσαίων επιχειρήσεων αλλά και των αεροπορικών, με εξαίρεση το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου, με βάση τις πληροφορίες, θα υπάρχει διακοπή των αεροπορικών επιχειρήσεων για έξι ώρες την ημέρα.

Τι θα ακολουθήσει μετά την απελευθέρωση

Μεταξύ των λεπτομερειών που ρυθμίζονται είναι η διαδικασία που απαιτείται από τον Ισραηλινό Στρατό μόλις υποδεχθεί τους ομήρους για να τους μεταφέρει στο Ισραήλ, όπου θα τους παρασχεθεί άμεση ιατρική περίθαλψη.

Οι όμηροι θα λάβουν μια αρχική εκτίμηση της κατάστασής τους από τις ιατρικές αρχές και στη συνέχεια θα μεταφερθούν στα ακόλουθα κορυφαία νοσοκομεία σε όλη τη χώρα: Sheba Medical Center, Sourasky Medical Center, Schneider Children's Medical Center, Rabin Medical Center-Beilinson Hospital και Soroka Medical Center. Μόλις οι όμηροι φτάσουν στα νοσοκομεία θα τους συναντήσουν οι οικογένειές τους που περίμεναν με αγωνία την επιστροφή τους. Η κατάσταση των ομήρων είναι προς το παρόν άγνωστη.

Τα κυβερνητικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν

Μετά τη αρχική φροντίδα, το Υπουργείο Υγείας έχει ήδη σχεδιάσει την περαιτέρω ιατρική περίθαλψη των ομήρων σε 24ωρη βάση. Μόλις εκδοθεί ιατρική περίθαλψη και βοήθεια, αναμένεται ότι οι όμηροι θα υποβληθούν αργότερα σε ανάκριση από εκπαιδευμένους ερευνητές της Υπηρεσίας Ασφαλείας του Ισραήλ.

Το τελικό στάδιο των σχεδιαζόμενων επιχειρήσεων είναι η μεταφορά των -πρώην- ομήρων στη φροντίδα του Υπουργείου Πρόνοιας και Κοινωνικών Υποθέσεων, υπό την επίβλεψη του «Διευθυντή Ομήρων, Αγνοουμένων και Παλιννοστούντων». Οι κοινωνικοί λειτουργοί θα αναλάβουν τη φροντίδα των ατόμων αμέσως μετά το εξιτήριό τους από το νοσοκομείο. Σε κάθε άτομο και οικογένεια θα υπάρχει μόνιμος κοινωνικός λειτουργός που θα φροντίζει για όλες τις ανάγκες τους.