ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: «Συγκεκριμένη απόφαση» για την ένταξη της χώρας του στην ΕΕ ζητά ο Ζελένσκι

P Photo/Efrem Lukatsky

Να υπάρξει κάποιο «αποτέλεσμα» στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον Δεκέμβριο, όπου θα αποφασιστεί εάν η χώρα του είναι έτοιμη ή όχι να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις, δήλωσε σήμερα Τρίτη από το Κίεβο ότι θέλει, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Στην επόμενη σύνοδο, τον Δεκέμβριο «αναμένουμε ένα αποτέλεσμα, μια πολιτική απόφαση για να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις», είπε ο Ζελένσκι στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Μολδαβίας Μάγια Σάντου.

«Θα κάνω ό,τι μπορώ για να πείσω τους συναδέλφους μου ότι χρειαζόμαστε μια απόφαση τον Δεκέμβριο», απάντησε ο Μισέλ, παραδεχόμενος ωστόσο ότι η προσεχής σύνοδος κορυφής προαναγγέλλεται «δύσκολη».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε στις αρχές Νοεμβρίου ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και η τελική απόφαση θα ληφθεί από τους 27 ηγέτες των χωρών μελών, στη σύνοδό τους, στα μέσα Δεκεμβρίου.

Ο Ζελένσκι είπε ότι ζήτησε από τους «27» να είναι «συγκεκριμένοι και σαφείς» στο θέμα αυτό και να λάβουν υπόψη τους την απόσταση που έχει ήδη καλύψει η Ουκρανία στον δρόμο για την ένταξή της στην ΕΕ. Η Κομισιόν θεωρεί ότι έχει ήδη ολοκληρωθεί το 90% των προϋποθέσεων που έθετε. Η ΕΕ ζητούσε από το Κίεβο ορισμένες μεταρρυθμίσεις που αφορούσαν κυρίως το κράτος δικαίου και την καταπολέμηση της διαφθοράς.

«Κάναμε ό,τι μπορούσαμε και τα υπόλοιπα θα γίνουν επίσης», είπε ο Ζελένσκι, υπογραμμίζοντας ότι το Κοινοβούλιο έχει ήδη ψηφίσει τις μεταρρυθμίσεις που ζητά η ΕΕ και η χώρα του πληροί τις προϋποθέσεις που της τέθηκαν.

Οι «27» θα πρέπει να εξετάσουν το αίτημα μιας «εμπόλεμης χώρας», υπενθύμισε, θεωρώντας ότι μια θετική απάντηση εκ μέρους των Βρυξελλών θα βοηθούσε τους Ουκρανούς να πιστέψουν ότι «υπάρχει δικαιοσύνη».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει «ηθικό καθήκον» και είναι «στρατηγική ευθύνη» της να δώσει μια θετική απάντηση στην Ουκρανία, απάντησε ο Μισέλ.

Ορισμένες χώρες ωστόσο εκφράζουν επιφυλάξεις για την ένταξη της Ουκρανίας, μιας αγροτικής χώρας 40 εκατομμυρίων κατοίκων και φοβούνται την «αποσταθεροποίηση» που θα μπορούσε να επιφέρει μια τέτοια εξέλιξη.

Αποδεχόμενη την Ουκρανία και τη Μολδαβία στους κόλπους της, η ΕΕ κάνει μια «στρατηγική επένδυση για την ειρήνη», σχολίασε ο Μισέλ.

Η πρόεδρος της Ουκρανίας Μάγια Σάντου προέτρεψε επίσης την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιταχύνει τις ενταξιακές διαδικασίες. «Η ταχύτητα και η ενότητα δεν είναι μόνο στρατηγικές επιλογές, είναι θέμα επιβίωσης και επιστροφής στην ευρωπαϊκή σταθερότητα», είπε στην ίδια συνέντευξη Τύπου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης