ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Εγκρίθηκαν τα σχέδια του ισραηλινού στρατού για συνέχιση του πολέμου

ΑΠΕ/ΜΠΕ (Φωτογραφία αρχείου)

Την ώρα που σφοδρές μάχες σώμα με σώμα μαίνονται στο βορρά και στην πόλη της Γάζας, εντείνονται οι φόβοι ότι το Ισραήλ ετοιμάζει χτύπημα στα νότια της Λωρίδας, όπου εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι έχουν καταφύγει, από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου.

Ο ισραηλινός στρατός ανάρτησε στο X λέγοντας ότι τα σχέδια εγκρίθηκαν χθες το βράδυ για «τη συνέχιση της επίγειας μάχης στη Λωρίδα της Γάζας».

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, φυλλάδια διανεμήθηκαν στους κατοίκους του Χαν Γιουνίς στο νότο, προειδοποιώντας τους να απομακρυνθούν πριν από την ισραηλινή στρατιωτική δραστηριότητα εκεί.

Προειδοποιήσεις του Λευκού Οίκου

Ο Λευκός Οίκος έχει προειδοποιήσει το Ισραήλ να μην διεξάγει επιθετικές επιχειρήσεις στη νότια Γάζα, υπολογίζοντας τις εκατοντάδες χιλιάδες αμάχους που έχουν καταφύγει εκεί εν μέσω σκληρών μαχών στο βορρά.

Ο ισραηλινός στρατός, ο οποίος υποστηρίζει ότι η ηγεσία της Χαμάς διέφυγε επίσης στο νότο, είναι πιθανό να μετακινηθεί στον νότιο θύλακα, σύμφωνα με τον αναπληρωτή σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Φάινερ, ο οποίος πρόσθεσε ότι το Ισραήλ έχει το «δικαίωμα» να το κάνει, παρά τις σοβαρές ανησυχίες για τις απώλειες αμάχων.

«Πιστεύουμε ότι οι επιχειρήσεις τους δεν θα πρέπει να προχωρήσουν μέχρι να υπολογιστούν αυτοί οι άνθρωποι, αυτοί οι επιπλέον άμαχοι», είπε, προσθέτοντας, «Θα το μεταφέρουμε απευθείας σε αυτούς».

Σε συνέντευξή του στο CBS, ο Φάινερ είπε ότι το Ισραήλ πρέπει να μάθει από τις επιχειρήσεις του στο βορρά και να επικεντρωθεί σε «μεγαλύτερη και ενισχυμένη προστασία για τη ζωή των πολιτών».

Παράλληλα πρότεινε «να περιοριστεί η περιοχή ενεργού μάχης» και «να διευκρινιστεί πού μπορούν να αναζητήσουν καταφύγιο οι άμαχοι από τις μάχες» για να συμβεί αυτό.

Το μέλλον της μεταπολεμικής Γάζας

Σχετικά με το μέλλον της μεταπολεμικής Γάζας, ο Φάινερ είπε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία έχει μερικό διοικητικό έλεγχο της Δυτικής Όχθης, θα «πρέπει να είναι μέρος» οποιασδήποτε μελλοντικής κυβερνητικής λύσης τόσο στη Δυτική Όχθη όσο και στη Γάζα μετά τις τρέχουσες εχθροπραξίες -προοπτική στην οποία ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου αντιτάχθηκε ρητά.

«Η άποψή μας είναι ότι η Παλαιστινιακή Αρχή είναι ο μόνος επίσημος θεσμικός εκπρόσωπος του παλαιστινιακού λαού στη Δυτική Όχθη, ότι θα πρέπει να συμμετάσχει σε ό,τι αφορά τη διακυβέρνηση τόσο στη Γάζα όσο και στη Δυτική Όχθη», είπε ο Φάινερ.

Όμως, ο Φάινερ αναγνώρισε, η Παλαιστινιακή Αρχή αντιμετωπίζει προκλήσεις νομιμότητας καθώς εργάζεται για οποιαδήποτε μελλοντική λύση. Είπε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα βοηθήσει την Παλαιστινιακή Αρχή να ενισχύσει τη «νομιμότητά της» και «την ικανότητά της να διαδραματίσει αυτόν τον σημαντικό ρόλο».

Εν τω μεταξύ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου εξέδωσε την Κυριακή 19/11 δήλωση με την οποία καταδικάζει την Παλαιστινιακή Αρχή και τον πρόεδρό της, Μαχμούντ Αμπάς.

Σε αυτή, ο Νετανιάχου κατηγόρησε την Παλαιστινιακή Αρχή και τον Αμπάς ότι αρνούνται ότι μαχητές της Χαμάς σκότωσαν Ισραηλινούς σε συναυλία κοντά στη Γάζα.

Η δήλωσή του γίνεται μια μέρα αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έγραψε ένα άρθρο γνώμης στην Washington Post, στο οποίο πρότεινε τον έλεγχο της Γάζας από την Παλαιστινιακή Αρχή στον απόηχο του πολέμου.

«Ζώνη θανάτου» το νοσοκομείο αλ Σίφα

Σήμερα, Κυριακή κλιμάκιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας βρέθηκε για μία ώρα στο νοσοκομείο Αλ Σίφα της Γάζας. Οι εμπειρογνώμονες περιέγραψαν το νοσοκομείο ως μια «ζώνη θανάτου», ζητώντας την εκκένωσή του.

Στο νοσοκομείο παραμένουν 25 γιατροί και νοσηλευτές και τουλάχιστον 260 ασθενείς. Ενώ 31 βρέφη, που ήταν σε κρίσιμη κατάσταση, μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο Νότο. Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει την επιχείρησή του στο Αλ-Σίφα, με κύριο στόχο να εντοπιστούν και να καταστραφούν τα υπόγεια κρησφύγετα της Χαμάς.

Ο ισραηλινός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με πλάνα από το τούνελ που όπως λένε χρησιμοποιούσε η Χαμάς κάτω από το νοσοκομείο αλ Σίφα στη Λωρίδα της Γάζας.

Όπως γράφει σε ανάρτησή του στο twitter, οι δυνάμεις του IDF και του ISA ανακάλυψαν μια σημαντική σήραγγα των τρομοκρατών μήκους 55 μέτρων, 10 μέτρα κάτω από το συγκρότημα του Νοσοκομείου Σίφα κατά τη διάρκεια ειδικά σχεδιασμένης επιχείρησης.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η είσοδος της σήραγγας περιείχε διάφορους αμυντικούς μηχανισμούς, όπως μια θωρακισμένη πόρτα και ένα πεδίο βολής, σε μια προσπάθεια της Χαμάς να εμποδίσει την είσοδο των ισραηλινών δυνάμεων σε αυτή.

«Αυτό το είδος της πόρτας χρησιμοποιείται από την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς για να αποκλείσει στις ισραηλινές δυνάμεις την είσοδο στα κέντρα διοίκησης και τις υπόγειες υποδομές που ανήκουν στην Χαμάς», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Τσαχάλ που συνοδεύει το βίντεο το οποίο δείχνει ένα στενό πέρασμα που καταλήγει σε μία γκρίζα πόρτα.

Δεν διευκρινίζεται τι βρίσκεται πίσω από την πόρτα. Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι η πρόσβαση προς το τούνελ ανακαλύφθηκε σε χώρο εντός των εγκαταστάσεων του Αλ-Σίφα που περιείχε πυρομαχικά.

Όπως λέει, το βίντεο συνιστά απόδειξη αυτού που υποστηρίζουν εδώ και εβδομάδες ότι η Χαμάς χρησιμοποιεί τους κατοίκους της Γάζας και τους ασθενείς του νοσοκομείου Σίφα ως ανθρώπινες ασπίδες.

Η Χαμάς παραδέχεται ότι διαθέτει δίκτυο μυστικών τούνελ, καταφυγίων και φρεατίων μήκους εκατοντάδων χιλιομέτρων σε ολόκληρη την Λωρίδα της Γάζας. Αλλά αρνείται ότι τέτοιες σήραγγες υπάρχουν κάτω από μη στρατιωτικές υποδομές, όπως νοσοκομεία.

Τουλάχιστον 13.000 νεκροί, σύμφωνα με τη Χαμάς

Η κυβέρνηση της Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα ότι 13.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου, ανάμεσά τους 5.500 παιδιά και 3.500 γυναίκες.

Ο αριθμός των τραυματιών που ανακοίνωσε η Χαμάς είναι 30.000, αμετάβλητος από χθες.

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε ότι 41 μέλη της ίδιας οικογένειας σκοτώθηκαν σήμερα από αεροπορικό πλήγμα στο σπίτι τους σε συνοικία του κέντρο της πόλης της Γάζας.

Το υπουργείο έδωσε στην δημοσιότητα τα ονόματα 41 μελών της οικογένειας Μάλκα, που σκοτώθηκαν τα ξημερώματα στην συνοικία Ζεϊτούν.

Το AFP διαπίστωσε ότι το πρωί σημειώθηκαν στην περιοχή αυτή σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα στις ισραηλινές δυνάμεις και τις δυνάμεις της Χαμάς, καθώς και ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης