ΚΟΣΜΟΣ

Εμπλοκή στην επικοινωνία Ισραήλ - Κατάρ για τους ομήρους - Τι αποκάλυψε πηγή στο CNN Greece

Εμπλοκή στην επικοινωνία Ισραήλ - Κατάρ για τους ομήρους - Τι αποκάλυψε πηγή στο CNN Greece
Φωτογραφίες των ισραηλινών ομήρων της Χαμάς και η επιγραφή «Φέρτε τους πίσω» στο κτήριο του κοινοβουλίου της Βόρειας Ρηνανίας – Βεσφαλίας στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας, στις 8 Νοεμβρίου, 2023 AP Photo/Martin Meissner

Όταν ο ισραηλινός στρατός πήρε το πράσινο φως για την εισβολή στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας τα ξημερώματα της Τετάρτης (15/11), η πολιτική ηγεσία του Ισραήλ δεν γνώριζε πως θέτει σε κίνδυνο τις διαπραγματεύσεις για τους ομήρους που κρατά η Χαμάς.

Επί σχεδόν 40 ημέρες, περισσότεροι από 200 άνθρωποι κρατούνται όμηροι από τη Χαμάς σε άγνωστο σημείο εντός της Λωρίδας της Γάζας. Η κυβέρνηση και η στρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ σε κάθε ευκαιρία υπογραμμίζουν πως ο διπλός στόχος της επιχείρησης στη Γάζα είναι η εξαφάνιση της Χαμάς και η διάσωση αυτών των ανθρώπων.

Εξαφανίστηκε ο «σύνδεσμος» και... απόλυτο σκοτάδι

Η χθεσινή εισβολή στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, όμως από τον στρατό του Ισραήλ φαίνεται πως έχει φέρει απόλυτο σκοτάδι ξανά στις υπηρεσίες του Ισραήλ που μέσω Κατάρ επιχειρούν να βρουν τρόπο επιστροφής των ομήρων. Πηγή από τις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ μιλώντας στο CNN Greece αναφέρει πως ο Καταριανός σύνδεσμος μέσω του οποίου επικοινωνούνται τα αιτήματα της Χαμάς, αλλά και οι απαντήσεις του Ισραήλ για την απελευθέρωση των ομήρων, επί της ουσίας έχει εξαφανιστεί.

«Κανένας δεν μπορεί να τον βρει και παρά τις πολύωρες προσπάθειες δεν έχει καταστεί δυνατό να προχωρήσει καμία πρόταση που βρισκόταν στο τραπέζι».

Σε σχετική ερώτηση για το τι σημαίνει πρακτικά αυτό, η ίδια πηγή υπογράμμισε: «δεν είναι μία απλή διαδικασία, όπως δεν ήταν και από την αρχή της προσέγγισης. Οι δίαυλοι επικοινωνίας είναι εξαιρετικά κλειστοί και δύσκολα υπάρχει εμπιστοσύνη ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Όταν μία τέτοια πηγή εξαφανίζεται από το προσκήνιο, υπάρχει πολύ σοβαρό θέμα». Όσο για το τι υπήρχε σε εξέλιξη σήμερα, ο ίδιος άνθρωπος αποκαλύπτει πως «υπήρχε μία ανοιχτή και πολύ προχωρημένη διαπραγμάτευση αναφορικά με την πρόταση απελευθέρωσης 50 ομήρων - κυρίως γυναικών και παιδιών από την Χαμάς με αντάλλαγμα τριήμερη κατάπαυση του πυρός».

Ανατροπή στις διαπραγματεύσεις

Η συγκεκριμένη πρόταση, είχε λάβει αρνητική απάντηση αρχικά από τις υπηρεσίες του Ισραήλ, καθώς η Χαμάς απαιτούσε την απελευθέρωση περισσότερων από 100 γυναικών και παιδιών που κρατούνται σε Ισραηλινές φυλακές και ήθελε να απελευθερώνει τους 50 ομήρους του Ισραήλ τμηματικά. Η κάθετη άρνηση από την πλευρά του Τελ Αβίβ σε αυτή την πρόταση «έριξε» τις απαιτήσεις της Χαμάς που ζήτησε 50 φυλακισμένες γυναίκες για τους 50 ισραηλινούς ομήρους.

Η εισβολή στο Σίφα φαίνεται πως έχει φέρει ανατροπή σε όλο το σύστημα που επί 40 ημέρες είχε δημιουργηθεί με έδρα το Κατάρ. Δεν έχει γίνει γνωστό ακόμη το τι πρόκειται να συμβεί από εδώ και πέρα, αλλά σε κάθε περίπτωση για το Τελ Αβίβ είναι μία ακόμη κακή στιγμή προκειμένου να σταματήσει να δίνει έστω και τις ελάχιστες πληροφορίες στην κοινωνία για τους απαχθέντες.

Οι δημοσκοπήσεις κόντρα σε ένα εθνικό πένθος

Μπορεί οι δημοσκοπήσεις στο Ισραήλ να δείχνουν στήριξη στις στρατιωτικές επιχειρήσεις εντός της Γάζας, αλλά το μεγαλύτερο και πιο «αντίθετο» στο Νετανιάχου τμήμα της ισραηλινής κοινωνίας, θέλει αποκλειστικά και μόνο την επιστροφή των δικών της ανθρώπων.

Από την αρχή μάλιστα των επιχειρήσεων, είναι χιλιάδες οι πολίτες που διαδηλώνουν στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, ζητώντας απελευθέρωση των ομήρων και άμεση κατάπαυση του πυρός.

Ο Νετανιάχου και η κυβέρνησή του δεν έχουν σήμερα την πολυτέλεια να μένουν στο σκοτάδι όπως δεν έχουν την πολυτέλεια και να μην ικανοποιούν τα «θέλω» των ακραίων εταίρων τους στα πεδία, εντός και εκτός της Γάζας.

Μπορεί πολιτικά ο πρωθυπουργός του Ισραήλ να βρίσκεται ένα βήμα από το οριστικό τέλος την μακράς πολιτικής του πορείας, αλλά σίγουρα δεν θα θέλει αυτό να συνδυαστεί με ακόμη μία εθνική καταστροφή και πένθος, δεύτερο μέσα σε 40 ημέρες.