Γιούνκερ: Η ΕΕ θέλει να παραμείνει κοντά στη Βρετανία
Την ελπίδα ότι οι σχέσεις μεταξύ της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορέσουν να παραμείνουν όσο το δυνατόν στενότερες, παρά την επιλογή του Brexit, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
«Είμαι υπέρ των όσο το δυνατόν στενότερων σχέσεων με τη Βρετανία. Δεν θα διαπραγματευτώ μαζί τους με εχθρική διάθεση», δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνόδου κορυφής ΕΕ-Κίνας.
Ωστόσο υπενθύμισε ότι δεν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις «σε οποιοδήποτε επίπεδο» όσο το Λονδίνο δεν ενεργοποιεί επίσημα τη διαδικασία για την έξοδο από την ΕΕ μετά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχε προτρέψει τη Βρετανία να «διευκρινίσει το συντομότερο δυνατόν την κατάσταση» μετά το δημοψήφισμα εκφράζοντας ανησυχία για μια «παρατεταμένη αβεβαιότητα».
Μπορεί ο Ντέιβιντ Κάμερον να είχε αντιταχθεί έντονα στην υποψηφιότητά του για την προεδρία της Κομισιόν, όμως ο Γιούνκερ δεν του κρατά κακία. Δήλωσε μάλιστα ότι «θα του λείψει» ο Κάμερον και η «ξαίρετη επαγγελματική τους σχέση», ενώ πρόσθεσε ότι «ανυπομονεί επίσης να συναντήσει» την Τερέζα Μέι.
Και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που βρίσκεται στο Πεκίνο ζήτησε επίσης να διατηρηθεί μια στενή εγγύτητα μεταξύ Βρυξελλών και Λονδίνου.
«Έπειτα από αυτή τη διαδικασία διαζυγίου, η Βρετανία θα παραμείνει ο στενότερος σύμμαχός μας», είπε ο Ντόναλντ Τουσκ σε συνέντευξη Τύπου.
Κατά τη διάρκεια του ίδιου συνεδρίου, ο Γιούνκερ προσπάθησε να περιορίσει τις ανησυχίες σε σχέση με το Brexit που είναι πολύ έντονες στην Κίνα.
Η Ευρώπη των 27 είναι η δεύτερη οικονομική ζώνη στον κόσμο και έτσι θα μείνει. Θα παραμείνει η κύρια παγκόσμια αγορά.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κετσιάνγκ δήλωσε πεπεισμένος ότι η «ΕΕ και η Βρετανία θα καταφέρουν να διασφαλίσουν μια ήπια μετάβαση».