ΚΟΣΜΟΣ

Γιούνκερ: Η ΕΕ θέλει να παραμείνει κοντά στη Βρετανία

Γιούνκερ: Η ΕΕ θέλει να παραμείνει κοντά στη Βρετανία
Pablo Blazquez Dominguez/Getty Images

Την ελπίδα ότι οι σχέσεις μεταξύ της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορέσουν να παραμείνουν όσο το δυνατόν στενότερες, παρά την επιλογή του Brexit, εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Είμαι υπέρ των όσο το δυνατόν στενότερων σχέσεων με τη Βρετανία. Δεν θα διαπραγματευτώ μαζί τους με εχθρική διάθεση», δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνόδου κορυφής ΕΕ-Κίνας.

Ωστόσο υπενθύμισε ότι δεν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις «σε οποιοδήποτε επίπεδο» όσο το Λονδίνο δεν ενεργοποιεί επίσημα τη διαδικασία για την έξοδο από την ΕΕ μετά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχε προτρέψει τη Βρετανία να «διευκρινίσει το συντομότερο δυνατόν την κατάσταση» μετά το δημοψήφισμα εκφράζοντας ανησυχία για μια «παρατεταμένη αβεβαιότητα».

Μπορεί ο Ντέιβιντ Κάμερον να είχε αντιταχθεί έντονα στην υποψηφιότητά του για την προεδρία της Κομισιόν, όμως ο Γιούνκερ δεν του κρατά κακία. Δήλωσε μάλιστα ότι «θα του λείψει» ο Κάμερον και η «ξαίρετη επαγγελματική τους σχέση», ενώ πρόσθεσε ότι «ανυπομονεί επίσης να συναντήσει» την Τερέζα Μέι.

Και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που βρίσκεται στο Πεκίνο ζήτησε επίσης να διατηρηθεί μια στενή εγγύτητα μεταξύ Βρυξελλών και Λονδίνου.

«Έπειτα από αυτή τη διαδικασία διαζυγίου, η Βρετανία θα παραμείνει ο στενότερος σύμμαχός μας», είπε ο Ντόναλντ Τουσκ σε συνέντευξη Τύπου.

Κατά τη διάρκεια του ίδιου συνεδρίου, ο Γιούνκερ προσπάθησε να περιορίσει τις ανησυχίες σε σχέση με το Brexit που είναι πολύ έντονες στην Κίνα.

Η Ευρώπη των 27 είναι η δεύτερη οικονομική ζώνη στον κόσμο και έτσι θα μείνει. Θα παραμείνει η κύρια παγκόσμια αγορά.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κετσιάνγκ δήλωσε πεπεισμένος ότι η «ΕΕ και η Βρετανία θα καταφέρουν να διασφαλίσουν μια ήπια μετάβαση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ