ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Τα σενάρια, οι τρεις εβδομάδες διορία και το πολιτικό μέλλον του Νετανιάχου

Ο Ελί Κοέν, ένας από τους νεότερους υπουργούς εξωτερικών στα πολιτικά χρονικά του Ισραήλ ΄προχώρησε σήμερα σε μία δήλωσε προς τα μέσα που επιδέχεται πολλών ερμηνειών. AP

Ο Ελί Κοέν, ένας από τους νεότερους υπουργούς Εξωτερικών στα πολιτικά χρονικά του Ισραήλ προχώρησε σε μία δήλωση, που επιδέχεται πολλών ερμηνειών.

Ο Κοέν είπε πως η χώρα του, κυβέρνηση και στρατός, έχουν το πολύ δύο έως τρεις εβδομάδες περιθώριο να ολοκληρώσουν το έργο τους στη Γάζα, καθώς η παγκόσμια πίεση για ολική κατάπαυση του πυρός στην περιοχή θα αυξηθεί σε βαθμό που το Ισραήλ δεν θα έχει επιλογή.

Από τη μία ο υπουργός Εξωτερικών στέλνει ένα μήνυμα στον κόσμο, ειδικά στην Δύση, πως μετά από 38 ημέρες πολέμου αυτός δεν πρόκειται να σταματήσει ούτε σήμερα, ούτε αύριο και από την άλλη δίνει για πρώτη φορά ένα ακριβές χρονοδιάγραμμα των όσων η κυβέρνηση και ο IDF έχουν σχεδιάσει χρονικά.

Ο χρόνος είναι ξεκάθαρα μία κρίσιμη παράμετρος όταν συζητάμε για ασύμμετρες καταστάσεις όπως ένας πόλεμος.

Ειδικά στην Μέση Ανατολή, ο χρόνος δεν είναι καθόλου αμελητέα μεταβλητή με την κατάσταση εντός της Λωρίδας να γίνεται καθημερινά όλο και πιο δραματική για τους αμάχους.

Οι τρεις επιπλέον εβδομάδες (21 ημέρες) φαντάζουν αιώνας τόσο για τους αμάχους που παραμένουν εγκλωβισμένοι στην πόλη της Γάζας την οποία το Ισραήλ πολιορκεί αλλά και εκκαθαρίζει με χτυπήματα από ξηρά, αέρα και θάλασσα όσο και για όσους έχουν καταφέρει να προσφύγουν στο νότιο τμήμα της Λωρίδας αλλά δεν έχουν ούτε πόσιμο νερό, ούτε τροφή.

Το χρονικό όριο που έθεσε ο Ελί Κοέν δεν είναι μία συνθήκη που εμπεριέχει το «τυχαίο» ή το «αυθόρμητο».

Άλλωστε, ο νεαρός πολιτικός δεν είναι επίσης καθόλου τυχαίος υπουργός.

Το ότι από το δικό του στόμα βγήκε η συγκεκριμένη δήλωση που δημιουργεί διαφορετικές συνθήκες στον πόλεμο είναι ένα ζήτημα στο οποίο θα πρέπει να υπολογιστεί και ο διεθνής παράγοντας και κυρίως ο Αμερικανικός.

Εδώ και αρκετές ημέρες οι ΗΠΑ προσπαθούν, όχι μόνο με συμβατικούς τρόπους είναι η αλήθεια, να πείσουν το Ισραήλ και συγκεκριμένα τον ίδιο τον Νετανιάχου πως από μόνες τους οι παύσεις στους βομβαρδισμούς και η καλή θέληση για την εκκένωση αμάχων και τραυματιών από τα νοσοκομεία στη Γάζα δεν αρκούν.

Η επιμονή Νετανιάχου και η ανυποχώρητη στάση στο ζήτημα μερικών ημερών κατάπαυσης του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους φέρνει πολύ μεγάλη πίεση στην ίδια την Ουάσιγκτον αλλά και την Ευρώπη.

Ήδη οι δύο μεγάλοι της Γηραιάς Ηπείρου καταγράφουν την πρώτη πολύ σημαντική και κυρίως ανοιχτή διαφωνία αναφορικά με το ζήτημα.

Γερμανία και Γαλλία έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις στο ζήτημα της κατάπαυσης του πυρός με το Βερολίνο και τον Όλαφ Σολτς να συντάσσονται με το Ισραήλ και να λένε πως κάτι τέτοιο θα δώσει κρίσιμο χρόνο στη Χαμάς και το Παρίσι του Μακρόν να προτάσσει τους αμάχους που πρέπει να βρουν νερό, φαγητό και κυρίως ασφαλές καταφύγιο μακριά από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς αλλά και τα όπλα της Χαμάς που τους μετατρέπουν σε ασπίδες.

Πηγές από τις ΗΠΑ πάντως αναφέρουν πως μήνυμα Κοέν, χθες 13/11, ήταν και κάτι περισσότερο από χρονική περιχαράκωση των επιχειρήσεων.

Αμερικανοί αναφέρουν πως τρεις είναι οι εβδομάδες που ο Μπάιντεν έχει δώσει διορία στον ίδιο τον Νετανιάχου να ορίσει τον διάδοχό του

Είναι ξεκάθαρο, από τις πρώτες ημέρες της επιστροφής Μπάιντεν, από το Τελ Αβίβ πως οι ΗΠΑ πιστεύουν πως ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός δεν μπορεί να εγγυηθεί τη συνέχεια και κυρίως τη σταθερότητα στο πλάνο που οι ΗΠΑ έχουν επί χάρτου και θέλουν να εφαρμόσουν και στο πεδίο της επόμενης ημέρας για την περιοχή.

Οι ίδιες πηγές θέλουν τον Αμερικανό Πρόεδρο να έχει μεταφέρει την συγκεκριμένη διορία στον ισραηλινό Πρωθυπουργό μέσω του κορυφαίου διπλωμάτη του, Άντονι Μπλίνκεν, και αυτός ήταν ο μόνος λόγος του ταξιδιού του τελευταίου στο Τελ Αβίβ πριν από λίγες ημέρες.

Εάν τα παραπάνω αληθεύουν ο Νετανιάχου δεν είναι αυτός που πρέπει να ανησυχεί καθώς είναι πολύ έμπειρος για να γνωρίζει ήδη από την 7η Οκτωβρίου πως ο πολιτικός του χρόνος αυτή την φορά όντως τελειώνει.

Αυτοί που πρέπει να κάθονται σε «αναμμένα κάρβουνα» δεν είναι άλλοι από τους κυβερνητικούς του εταίρους με τους οποίους οι ΗΠΑ δεν θέλουν να έχουν σήμερα πολλές επαφές.

Για την Ουάσιγκτον, η συγκεκριμένη κυβέρνηση στο Ισραήλ και κυρίως τα στοιχεία που την αποτελούν είναι ανασταλτικός παράγοντας στο σχέδιο για Παλαιστινιακό κράτος και για την επιστροφή στα πράγματα εντός Γάζας της Παλαιστινιακής Αρχής.

Το πως θα εξελιχθεί η κατάσταση είναι εξάρτηση πολλών παραμέτρων αλλά θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως ο τρόπος με τον οποίο ο Τζο Μπάιντεν κινείται στη «σκακιέρα» δείχνει πως για τον ίδιο η σημερινή κρίση είναι «προσωπικό» στοίχημα αλλά και θέμα υστεροφημίας.

Εάν τα καταφέρει ίσως πέρα από το «τρόπαιο» μίας νέας νίκης έναντι του Τραμπ στις εκλογές του 2024, να είναι και μία θέση στην παγκόσμια ιστορία.

Τα στερνά τιμούν τα πρώτα, άλλωστε, κυρίως στην πολιτική.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης