ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Χιλιάδες Ισπανοί κατά της αμνηστίας που υποσχέθηκε ο Σάντσεθ στους Καταλανούς αυτονομιστές

EPA / JAVIER BELVER

Χιλιάδες Ισπανοί πολίτες συγκεντρώθηκαν την Κυριακή 12/11, στην Πουέρτα ντελ Σολ, στο κέντρο της Μαδρίτης ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των κομμάτων της ισπανικής δεξιάς, προκειμένου να διαδηλώσουν κατά του νέου νόμου που σκοπεύει να φέρει ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ στη Βουλή για να χορηγήσει αμνηστία σε εκατοντάδες Καταλανούς αυτονομιστές.

Ο νέος νόμος θα δίνει αμνηστία στους αυτονομιστές και εμπνευστές του αποτυχημένου κινήματος υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας το 2017. Το δημοψήφισμα προκάλεσε μια από τις πιο σοβαρές πολιτικές κρίσεις στην Ιστορία της χώρας.

«Η Ισπανία ξεπουλιέται» γράφει το πανό του διαδηλωτή / EPA JAVIER BELVER

Το κυβερνών κόμμα της Ισπανίας PSOE και ο Πέδρο Σάντσεθ κατέληξε σε συμφωνία με το καταλανικό κόμμα υπέρ της ανεξαρτησίας Junts per Catalunya (JxCat), του οποίου ηγείται ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν, καθώς χρειάζεται την στήριξη επτά Καταλανών Βουλευτών για να παραμείνει στην εξουσία.

Ετσι ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός θα μπορεί να εξασφαλίσει δεύτερη θητεία στο τιμόνι της χώρας, προκαλώντας μεγάλες αντιδράσεις στον ισπανικό συντηρητικό λαό.

Σε αντάλλαγμα για τη βασική υποστήριξη των επτά βουλευτών του JxCat, ο Πουτζντεμόν απαίτησε αμνηστία για εκατοντάδες ανθρώπους που αντιμετώπισαν κατηγορίες για τον ρόλο τους στην αποτυχημένη προσπάθεια της Καταλονίας για ανεξαρτησία το 2017.

Η συμφωνία προκάλεσε αναταραχή σε όλη τη χώρα, με τους συντηρητικούς αντιπάλους του Σάντσεθ να τον κατηγορούν ότι έβαλε σε κίνδυνο το κράτος δικαίου για το δικό του πολιτικό όφελος.

«Δεν θα σωπάσουμε μέχρι να γίνουν νέες εκλογές», δήλωσε ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος (PP) Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό στο πλήθος που συγκεντρώθηκε στην πλατεία Πουέρτα ντελ Σολ.

Πολλοί κρατούσαν σημαίες της Ισπανίας και της ΕΕ, καθώς και πανό με συνθήματα όπως: «Σεβαστείτε το Σύνταγμα» και «Προδότης».

«Προδότης» για χιλιάδες Ισπανούς ο Πέδρο Σάντσεθ. / EPA / JAVIER BELVER

«[Ο Σάντσεθ] πρόδωσε τη συνύπαρξη, τη δημοκρατία... δεν μπορεί να συνεχίσει να κυβερνά», δήλωσε ο 38χρονος Τόμας Πέρεθ, τραπεζικό στέλεχος, κρατώντας μια πικέτα με το σύνθημα «Σάντσεθ, προδότη».

«Πολλοί άνθρωποι που ξέρω οι οποίοι ψήφισαν τους Σοσιαλιστές αισθάνονται πλήρως απογοητευμένοι επειδή... ο Σάντσεθ δεν είπε ποτέ ότι η αμνηστία θα ήταν μέρος του προγράμματός του", δήλωσε η Ιμακουλάδα Χεράνθ Κάστρο, 64 ετών.

Σύμφωνα με τις αρχές, 80.000 άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους στη Μαδρίτη, ενώ το PP, που είχε καλέσει για διαδηλώσεις σε όλη την Ισπανία, εκτίμησε ότι ο συνολικός αριθμός ήταν πιο κοντά στο ένα εκατομμύριο.

Σε όλη την Ισπανία

Στη Βαρκελόνη, η τοπική αστυνομία ανέφερε πως 6.000 άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους, ενώ οι διαδηλωτές έφθασαν τους 30.000 στη Γρανάδα και τους 50.000 στη Σεβίλη, σύμφωνα με τις αρχές. Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις, όπως στη Μάλαγα, την Πάλμα και τη Βαλένθια.

Μετά τις εκλογές της 23ης Ιουλίου όπου το Λαϊκό Κόμμα (PP) ήρθε πρώτο, χωρίς όμως να εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία, οι Σοσιαλιστές, που ήρθαν δεύτεροι, διεξήγαγαν επί εβδομάδες διαπραγματεύσεις με μικρότερα κόμματα περιλαμβανομένης της πλατφόρμας της ριζοσπαστικής αριστεράς Sumar και καταλανικών, γαλικιανών και βασκικών εθνικιστικών κομμάτων.

Η επιβεβαιωμένη υποστήριξη του Junts, όπως και του Βασκικού Εθνικιστικού Κόμματος, την περασμένη εβδομάδα, θα δώσει στον Σάντσεθ την απόλυτη πλειοψηφία στην κάτω βουλή, που αριθμεί 350 βουλευτές, στην ψηφοφορία που αναμένεται να διεξαχθεί τις ερχόμενες ημέρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης