Ισραηλινή πολιτικός Ρ. Βάσερμαν Λάντε: «Κατάπαυση του πυρός θα ήταν δώρο για τη Χαμάς»
Ανανεώθηκε:
Η βουλευτής της αντιπολίτευσης Ρούθ Βάσερμαν Λάντε μίλησε στο CNN Greece για το αν βρίσκεται στο τραπέζι μια κατάπαυση του πυρός με τη Χαμάς, για τις πιέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών προς το Ισραήλ ώστε να δείξει ένα πιο ανθρωπιστικό προφίλ, όπως και για την όλο και σκληρότερη στάση όχι μόνο της Άγκυρας, αλλά και των αραβικών χωρών έναντι του Τελ Αβίβ.
H Ρουθ Βάσερμαν Λάντε ήταν διπλωμάτης του ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών, ενώ έχει διατελέσει διπλωματική σύμβουλος του πρώην προέδρου της χώρας Σιμόν Πέρες.
Στη συνέντευξη της στο CNN Greece τονίζει μεταξύ άλλων ότι για «το Ισραήλ δεν νοείται η κατάπαυση του πυρός με τη Χαμάς» και ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν "αυτή τη στιγμή επέλεξε να είναι με τη λάθος πλευρά της ιστορίας, αλλά και με την λάθος πλευρά του χάρτη".
Όλη η συνέντευξη της Ρούθ Βάσερμαν Λάντε στο CNN Greece:
Η κατάπαυση του πυρός μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ είναι αυτή τη στιγμή στο τραπέζι;
«Η κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς δεν είναι ένα εύκολο να συμβεί. Διότι σταματώντας τον πόλεμο αυτό θα ήταν ένα δώρο για την Χαμάς. Η Χαμάς θέλει να οργανωθεί και να ανασυνταχτεί. Αυτό που λένε τα μέλη της οργάνωσης, συνεχώς είναι ότι προετοιμάζονται για να διατηρήσουν τη διαμάχη με το Ισραήλ μέχρι όλοι Εβραίοι σε κάθε γωνιά της γης να εξολοθρευτούν.
Δεν ενδιαφέρονται καθόλου ούτε για τους δικούς τους ανθρώπους προφανώς, ούτε και για τους Ισραηλινούς. Αυτό που ξεκίνησε τώρα, είναι η ανθρωπιστικές παύσεις. Αυτά τα περάσματα για τους αμάχους. Εμείς δεν έχουμε τίποτα απέναντι σε αυτούς ανθρώπους. Η ειρωνεία είναι ότι ο ισραηλινός στρατός και γενικότερα οι ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις, στην πραγματικότητα προστατεύουν τους Παλαιστινίους αμάχους και τους ζητούν να πάνε προς το Νότο προκειμένου να μην κινδυνεύσουν.
Και όπως είδατε οι άμαχοι που κρατούσαν λευκές σημαίες πυροβολήθηκαν από την Χαμάς. Η Χαμάς δεν τους επέτρεπε να απομακρυνθούν από τα σημεία του πολέμου και τους ανάγκαζε να παραμένουν εκεί. Τους πυροβολούσαν, διότι τους χρειάζονται σαν ανθρώπινες ασπίδες, καθώς γνωρίζουν ότι ο ισραηλινός στρατός, λόγω της ηθικής του, δεν θα πυροβολούσε απέναντι σε αμάχους».
Ποιες είναι οι τελευταίες πληροφορίες που έχετε από κυβερνητικούς κύκλους για τις διαπραγματεύσεις που γίνονται για την απελευθέρωση των ομήρων;
«Υπάρχουν πάρα πολλές φήμες που κυκλοφορούν καθημερινά για τους ομήρους, αλλά το σημαντικό που πρέπει να ξέρετε είναι ότι οι φήμες διαδίδονται από την Χαμάς. Με αυτό τον τρόπο, προσπαθούν να χειραγωγήσουν τις οικογένειες των απαχθέντων. Τους ασκούν με αυτό τον τρόπο ψυχολογική πίεση. Τραβούν βίντεο και τα στέλνουν στις οικογένειες τους. Αυτό είναι κάτι που τα μέσα ενημέρωσης στο Ισραήλ δεν προβάλουν, γιατί δεν θέλουν να συμβάλλουν σε αυτή την κίνηση που προκαλείται από την Χαμάς.
Αυτή τη στιγμή τουλάχιστον 239 όμηροι κρατούνται από την Χαμάς. Είναι ανήκουστο. Είναι απίστευτο. Είναι κάτι που καμία χώρα στον σύγχρονο κόσμο δεν έχει αντιμετωπίσει. Μιλάμε για γυναίκες, βρέφη, ηλικιωμένους ανθρώπους. Υπάρχουν κάτι φήμες ότι θα υπάρξει μία ανταλλαγή μεταξύ ομήρων και αιχμαλώτων που βρίσκονται στις ισραηλινές φυλακές υψίστης ασφάλειας, ωστόσο εγώ δεν μπορώ να το επιβεβαιώσω, ούτε η κυβέρνηση το έχει επιβεβαιώσει. Όπως είπα και στην αρχή προσπαθούμε να μην δώσουμε σε αυτές τις φήμες -εκτός κι αν υπάρχει κάτι πάρα πολύ στέρεο- και προφανώς δεν βασιζόμαστε στις πληροφορίες που δίνει η Χαμάς, οι οποίες έχουν σκοπό τον ψυχολογικό πόλεμο».
Ποια είναι η γνώμη σας για τις αποφάσεις αλλά και για τον τρόπο που χειρίστηκε ο πρωθυπουργός Νετανιάχου τον πόλεμο με τη Χαμάς;
«Λοιπόν το ζήτημα δεν έχει να κάνει με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου, αλλά με το γεγονός ότι αυτό που συνέβαινε τους προηγούμενους μήνες δεν το είχαμε καταλάβει. Γινόνταν αρκετές διαδηλώσεις και είχε ασκηθεί πάρα πολύ κριτική τους προηγούμενους μήνες από την ισραηλινή κοινή γνώμη, όπως σας λέω πριν τον πόλεμο, ενάντια στην τρέχουσα κυβέρνηση.
Εγώ για παράδειγμα ανήκω σε ένα κόμμα που ασκεί αντιπολίτευση. Παρά ταύτα αυτό που συνέβη την 7η Οκτωβρίου, οι σφαγές, οι βιασμοί, οι αποκεφαλισμοί, η ανελέητη βαναυσότητα, πραγματικά δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι ίσο με αυτά. Είναι ένα μέρος ενός ολόκληρο του ολοκαυτώματος με χιλιάδες ανθρώπους. Μιλάω για αμάχους. Αυτό έκανε όλους να ενωθούμε. Όλους τους πολιτικούς να γίνουν ένα, το οποίο είναι πάρα πολύ δύσκολο να συμβεί στο Ισραήλ. Επιπλέον δείχνει ενότητα και ο λαός και όπως είπα ο κόσμος είχε διαιρεθεί, είχε ασκηθεί πάρα πολύ μεγάλη κριτική στη παρούσα κυβέρνηση. Έχουμε δημοκρατία και γίνονταν πάρα πολλές διαδηλώσεις και πολύ σοβαρές μάλιστα. Οπότε δεν είναι αν ο Νετανιάχου το χειρίστηκε καλά, ούτε αν αυτό που έκανε η Χαμάς έκανε τον κόσμο να σκεφτεί αν ο Νετανιαχου το χειρίστηκε σωστά, διότι ο Νετανιάχου είχε προσπαθήσει να διαιρέσει, να χωρίσει στα δύο το Ισραήλ, γιατί έτσι πίστευε ότι θα το αποδυναμώσει.
Αλλά αυτό που είδαμε είναι οτι ο ισραηλινός λαός ενώθηκε με έναν απίστευτο τρόπο. Δεν υπάρχει ένας άνθρωπος σ’ αυτή την χώρα που δεν έχει βοηθήσει είτε δίνοντας ρούχα, είτε δίνοντας χρήματα είτε μεταφέροντας ανθρώπους. Όλος ο κόσμος έχει εμπλακεί σε αυτό που συμβαίνει. Ακόμα και οι πολιτικοί από όλα τα κόμματα. Οι ακροδεξιοί, οι αριστεροί, οι φιλοάραβες έχουν ενωθεί σε ένα σκοπό που είναι ότι: Πρέπει να νικήσουμε αυτό τον πόλεμο. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Διότι μας το έκαναν ξεκάθαρο όχι μόνο σε λόγια αλλά και σε πράξεις. Θέλουν να μας καταστρέψουν. Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να τους καταστρέψουμε εμείς, να "απαλλάξουμε" αυτή τη περιοχή απο τη Χαμάς και να φέρουμε πίσω τους ομήρους».
Υπάρχει έντονο διπλωματικό παρασκήνιο μεταξύ Ισραήλ και Ηνωμένων Πολιτειών, επίσης ο αραβικός κόσμος είναι πολύ ενοχλημένος από τις τακτικές του Ισραήλ. Τι ζήτησαν Ηνωμένες Πολιτείες από τους Ισραηλινούς;
«Υπάρχει πάντα μία διαφορά στο τι ανακοινώνεται και στο τι συμβαίνει, το τετελεσμένο δηλαδή. Όλες οι αραβικές χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, η Ιορδανία, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τα λοιπά, όπως και Ηνωμένες Πολιτείες στην προκειμένη περίπτωση ειδικά οι αραβικές χώρες στην περιοχή μας ήταν πάρα πολύ ξεκάθαρες απέναντι στην πολιτική τους προς τη Χαμάς.
Η Χαμάς σύμφωνα με την αποψη τους, είναι παρακλάδι των Αδελφών Μουσουλμάνων. Η παραβατική μουσουλμανική αδελφότητα είναι παράνομη στην Αίγυπτο, όπως και στην Ιορδανία, όπως και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν συλληφθεί και δεν επιτρέπεται να πουν ούτε μία λέξη. Το μόνο μέρος που μπορούν να υψώσουν ανάστημα ή να διαδηλώσουν είναι στη Δύση. Οι χώρες της περιοχής γνωρίζουν τι σημαίνει Χαμάς και ξέρουν καλά τι σημαίνει ισλαμιστική οργάνωση και δεν το επιτρέπουν αυτό. Τo τι ζητήσε η Αμερική από το Ισραήλ να κάνει, είναι να δείξει περισσότερο ανθρωπιστικό προφίλ. Σχετικά με το να επιτρέψει την ανθρωπιστική βοήθεια, να κάνει ανθρωπιστικές παύσεις πυρός για να βοηθήσει τους αμάχους να απομακρυνθούν και τα λοιπά.
Οι ΗΠΑ μας ζήτησαν και τόνισαν να το εφαρμόσουμε. Στην πραγματικότητα ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες ούτε το Ισραήλ επιθυμούν να σκοτωθούν άμαχοι είναι στοχοποιηθούν άμαχοι. Πιστεύω ότι αυτές οι χώρες έχουν τον τρόπο όπως και την πληροφόρηση, έχουν και την εμπειρία από ισλαμιστικές οργανώσεις και ξέρουν καλά τι είναι η Χαμας. Καταλαβαίνουν ποιοι την υποστηρίζουν παρασκηνιακά και όχι ανοιχτά και στην πραγματικότητα δεν θέλουν την Χαμάς. Δεν θέλουν την Τζιχάντ, δεν θέλουν αποσταθεροποίηση στην περιοχή, δεν θέλουν να φυγαδευτούν στις χώρες τους όπως στην Αίγυπτο κτλ».
Πώς σχολιάζετε τη στάση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς;
«Προσωπικά έχω κάποιες μικρές αμφιβολίες για τον αν αυτή θα είναι η πραγματική του θέση για πάντα. Ήμουν πολύ επιφυλακτική σχετικά με την επαναπροσέγγιση που έγινε με την Τουρκία, λόγω των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει, αφού νωρίτερα είχε πει τρομερά πράγματα για την πολιτική του Ισραήλ. Επίσης δεν μπορών να μην τονίσω ότι και η πολιτική της κυβέρνησης μας δεν είναι πάντα καλή, είναι γεγονός. Ο Ερντογάν ήρθε ξανά κοντά στο Ισραήλ λόγω και των εκλογών, αλλά και λόγω της ανάγκης που είχε να έρθει κοντά με τη Δύση.
Ο Ερντογάν κάνει ό,τι έκανε πάντα. Έχει πολύ στενή σχέση με την Μουσουλμανική Αδελφότητα, τους έχει δώσει ένα μέρος να προστατευτούν στην Τουρκία και είναι αυτός που διοικεί το ισλαμιστικό κόμμα στη χώρα του. Αυτή τη στιγμή επέλεξε να είναι με τη λάθος πλευρά της ιστορίας, αλλά και στην λάθος πλευρά του χάρτη. Η ιστορία θα τον κρίνει».