Ιράν: Η Ναργκίς Μοχαμαντί σταμάτησε την απεργία πείνας - Κατάφερε να μην φορέσει μαντίλα
Ανανεώθηκε:
Η Iρανή ακτιβίστρια και δημοσιογράφος Ναργκίς Μοχαμαντί, που τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης 2023, έκανε γνωστό ότι σταμάτησε την απεργία πείνας, αφού πέτυχε την μεταφορά της στο νοσοκομείο χωρίς να υποχρεωθεί να καλύψει το κεφάλι της.
«Μεταφέρθηκα σήμερα από την φυλακή στο νοσοκομείο χωρίς να φοράω την υποχρεωτική μαντίλα», έγραψε η Ναργκίς Μοχαμαντί στα αγγλικά σε μήνυμα στο Instagram που γνωστοποιήθηκε από τους συγγενείς της στο AFP.
Η Μοχαμαντό ξεκίνησε απεργία πείνας στις 6 Νοεμβρίου, αρνούμενη να φορέσει μαντίλα για την μεταφορά της στο νοσοκομείο. Υποφέρει από καρδιακά προβλήματα και η ανάγκη για νοσηλεία ήταν επείγουσα.
«Μετά την μεταφορά μου στο νοσοκομείο χωρίς να υποχρεωθώ να καλυφθώ και αφού επέστρεψα στην φυλακή, έβαλα τέλος στην απεργία πείνας», έγραψε.
Φίλοι και συγγενείς που την περίμεναν στην είσοδο του νοσοκομείου συνελήφθησαν για μικρό χρονικό διάστημα, ανακρίθηκαν και κατασχέθηκαν οι φωτογραφικές μηχανές τους.
«Η κυβέρνηση φοβόταν να με δουν χωρίς μαντίλα. Μέχρι την κατάργηση του χιτζάμπ, θα συνεχίσω να περπατώ ακάλυπτη και θα τρέμετε όταν βλέπετε γυναίκες χωρίς μαντίλα».
Η επιτροπή τίμησε με το Νόμπελ Ειρήνης την 51χρονη δημοσιογράφο και ακτιβίστρια για «τον αγώνα της κατά της καταπίεσης των γυναικών στο Ιράν και για την προώθηση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και της ελευθερίας για όλους».
Η Ναργκίς Μοχαμαντί έχει συλληφθεί 13 φορές και έχει καταδικασθεί πέντε φορές σε κάθειρξη 31 ετών συνολικά και 154 μαστιγώματα. Φυλακίσθηκε εκ νέου το 2021 και είναι ένα από τα βασικά πρόσωπα της εξέγερσης «Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία».
Οι Ιρανές πέταγαν τις μαντίλες τους, έκοβαν τα μαλλιά τους και διαδήλωναν στους δρόμους στην εξέγερση αυτή που πυροδότησε ο θάνατος της 22χρονης Μάχσα Αμίνι μετά την σύλληψή της στην Τεχεράνη από την αστυνομία ηθών επειδή παραβίασε τον ενδυματολογικό κώδικα που επιβάλλεται στις Ιρανές.
Σε μήνυμα που έστειλε από την φυλακή για εκφράσει την ευγνωμοσύνη της για το Νόμπελ Ειρήνης και διαβάστηκε από την κόρη της, η Ναργκίς Μοχαμαντί χαρακτήρισε το υποχρεωτικό χιτζάμπ «βασική πηγή ελέγχου και καταπίεσης στην κοινωνία με στόχο την διατήρηση και διαιώνιση μία αυταρχικής θρησκευτικής κυβέρνησης».