ΚΟΣΜΟΣ

«Ναι» στις τετράωρες παύσεις στη Γάζα από τον ισραηλινό στρατό - Κραυγή αγωνίας για τους αμάχους

Βομβαρδισμένο τοπίο στη Γάζα ΑΠΕ - ΜΠΕ / EPA / MOHAMMED SABER

Δεσμεύεται να τηρεί καθημερινά τετράωρες παύσεις στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας ο ισραηλινός στρατός, παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε την Πέμπτη (9/11) ότι «δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός» χωρίς την απελευθέρωση των ομήρων από τη Χαμάς

Σκοπός, να επιτραπεί στους Παλαιστίνιους αμάχους και τους ανθρώπους διπλής υπηκοότητας στον πολιορκημένο θύλακα να διαφύγουν από το βορρά, όπουοι μάχες και οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί μαίνονται.

Αυτές οι παύσεις «των τεσσάρων ωρών σε ορισμένες ζώνες του βορρά της Λωρίδας της Γάζας θα ανακοινώνονται τρεις ώρες νωρίτερα», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι, σύμφωνα με τον οποίο η Ουάσινγκτον έλαβε τη διαβεβαίωση πως «δεν θα διεξάγονται στρατιωτικές επιχειρήσεις στις ζώνες αυτές στη διάρκεια της παύσης».

«Διάδρομος εκκένωσης» χωρίς αντίκρισμα

Να σημειωθεί πως, στο πλαίσιο της ασφαλούς εκκένωσης των αμάχων, οι Ισραηλινές Δυνάμεις είχαν ανοίξει «ένα διάδρομο εκκένωσης» την Κυριακή (5/11), όμως σύμφωνα με τον ΟΗΕ, δεν κατάφερε κανείς να περάσει.

Το πλήθος των ανθρώπων που συγκεντρώθηκαν για να φύγουν, αυξάνει τις εκατοντάδες χιλιάδες των προσφύγων που έχουν συσσωρευθεί στο νότιο τμήμα αυτού του μικρού εδάφους μέσα σε καταστροφικές συνθήκες.

Σύμφωνα με τον οργανισμό OCHA, ο αριθμός των εκτοπισμένων στη Γάζα ανέρχεται πλέον σε 1,6 εκατομμύριο ανθρώπους από τα 2,4 εκατομμύρια των κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας.

Στο βόρειο τμήμα, όπου εξακολουθούν να παραμένουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, «η έλλειψη τροφής γίνεται όλο και πιο ανησυχητική», αναφέρει εκφράζοντας την ανησυχία του ο ΟΗΕ, σύμφωνα με τον οποίο κανένας οργανισμός δεν είναι σε θέση να παραδώσει εκεί βοήθεια εδώ και οκτώ ημέρες.

Την ίδια ώρα, τα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις σε φάρμακα και καύσιμα, με τα χειρουργεία να πραγματοποιούνται, αναγκαστικά σε άθλιες συνθήκες.

Τα νοσοκομεία «στόχος» βομβαρδισμών

Ο Άχμαντ Μχάνα, γιατρός του νοσοκομείου Αλ-Άουντα της Τζαμπαλίγια, περιγράφει μια «τραγική» κατάσταση. Στο μαιευτήριο, «οι γιατροί χρησιμοποιούν λάμπες μετώπου», όπως και στο χειρουργείο, όπου οι χειρουργοί κάνουν επεμβάσεις «με τοπική αναισθησία».

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής, οι περιοχές γύρω από νοσοκομεία του βορρά και οι ίδιες οι εγκαταστάσεις τους σφυροκοπήθηκαν ανελέητα στη διάρκεια της νύχτας. Πρόκειται για το νοσοκομείο της Σίφα, όπου έχουν καταφύγει 60.000 άνθρωποι, το νοσοκομείο παίδων αλ-Ραντίσι και το ινδονησιακό νοσοκομείο. Η Χαμάς έκανε λόγο για τραυματίες, αλλά όχι για νεκρούς.

Εικόνες του σταθμού AFTV δείχνουν μαζικούς βομβαρδισμούς το βράδυ της Πέμπτης (9/11), στο ινδονησιακό νοσοκομείο στη Μπέιτ Λαχία, οι οποίοι προκάλεσαν πανικό μέσα στο ίδρυμα.

Ισραηλινά χερσαία στρατεύματα, υποστηριζόμενα από βομβαρδισμούς, σφίγγουν τον κλοιό στην πόλη της Γάζας, στην οποία βρίσκεται, σύμφωνα με το στρατό, το «στρατιωτικό επιτελείο» της Χαμάς μέσα σ' ένα εκτεταμένο δίκτυο σηράγγων.

Ο IDF, όπως ανακοίνωσε, κατέστρεψε «εισόδους σηράγγων, εργαστήρια κατασκευής αντιαρματικών πυραύλων και εγκαταστάσεις εκτόξευσης ρουκετών».

«Κρίση της ανθρωπότητας» αυτό που συμβαίνει στη Γάζα

Σύμφωνα με την ισραηλινή αντιαεροπορική άμυνα, περίπου 9.500 ρουκέτες έχουν εκτοξευθεί από τις 7 Οκτωβρίου προς το Ισραήλ και οι περισσότερες έχουν αναχαιτισθεί. Όμως ο αριθμός τους «έχει μειωθεί σημαντικά» από τις 27 Οκτωβρίου και την έναρξη των χερσαίων ισραηλινών επιχειρήσεων.

Ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρόκειται να συνεδριάσει και πάλι σήμερα για τη Γάζα, ο επικεφαλής της υπηρεσίας του οργανισμού για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) Φιλίπ Λαζαρινί τόνισε χθες πως η κατάσταση είναι «μια κρίση της ανθρωπότητας μάλλον, παρά μια ανθρωπιστική κρίση», στη διάρκεια της διεθνούς διάσκεψης που οργανώθηκε στο Παρίσι από τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Κατά τη διάσκεψη αυτή έγιναν δεσμεύσεις για δωρεές ενός δισεκατομμυριού ευρώ για την κάλυψη των αναγκών του ΟΗΕ για να βοηθήσει τον πληθυσμό των παλαιστινιακών εδαφών.

Το Ισραήλ αρνήθηκε ωστόσο πως υπάρχει «ανθρωπιστική κρίση», παραδεχόμενο ωστόσο τις«πολυάριθμες δυσκολίες» που αντιμετωπίζουν οι άμαχοι Παλαιστίνιοι, το έδαφος των οποίων δεν έχει νερό, ηλεκτρικό, τρόφιμα και φάρμακα λόγω της πλήρους πολιορκίας που επιβάλλει από τις 9 Οκτωβρίου το Ισραήλ.

Σύμφωνα με το OCHA, μόνο 65 φορτηγά με βοήθεια προερχόμενα από την Αίγυπτο έφθασαν χθες μέσω της Ράφα, ένας όγκος βοήθειας «εντελώς ανεπαρκής».

Το μεθοριακό πέρασμα της Ράφα άνοιξε εξάλλου και πάλι χθες για επιτραπεί η απομάκρυνση ξένων, ανθρώπων με διπλή υπηκοότητα και τραυματιών.

Συνεχίζονται οι επιδρομές στη Δυτική Όχθη

Στο μεταξύ, οι βιαιότητες στη Δυτική Όχθη πολλαπλασιάζονται κάθε ημέρα που περνά, ενώ μόλις χθες, Πέμπτη (9/11) έχασαν τη ζωή τους 18 Παλαιστίνιοι σε διάφορες τοποθεσίες, από τους οποίους οι 14 στη διάρκεια ισραηλινής επιδρομής στην πόλη Τζενίν, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής.

Από τις 7 Οκτωβρίου, τουλάχιστον 170 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από πυρά στρατιωτών ή ισραηλινών εποίκων στη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Αρχή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης