ΚΟΣΜΟΣ

Μακρόν για Γάζα: «Χρειαζόμαστε μια ανθρωπιστική παύση πολύ γρήγορα και στη συνέχεια κατάπαυση πυρός»

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) Gonzalo Fuentes/Pool via AP

Σε εξέλιξη είναι, με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σήμερα, Πέμπτη (9/11) η διεθνής διάσκεψη για ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα στο Παρίσι

Η διάσκεψη, με στόχο να βοηθήσει τον άμαχο πληθυσμό διοργανώνεται με πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος πρώτος πήρε το λόγο για να απευθυνθεί στους συμμετέχοντες.

Ο Γάλλος πρόεδρος τάχθηκε υπέρ μια «ανθρωπιστικής παύσης» στη Γάζα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα ενώ τόνισε και ότι πρέπει να υπάρξει ώθηση προς την κατεύθυνση της κατάπαυσης του πυρός.

«Άμεσα, πρέπει να εργαστούμε για την προστασία των αμάχων. Για να γίνει αυτό, χρειαζόμαστε μια ανθρωπιστική παύση πολύ γρήγορα και πρέπει να εργαστούμε προς την κατεύθυνση της κατάπαυσης του πυρός», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Οι άμαχοι πρέπει να προστατεύονται, αυτό είναι απαραίτητο και αδιαπραγμάτευτο και αποτελεί άμεση ανάγκη», πρόσθεσε.

Ο Μακρόν με την τοποθέτησή του πήγε ένα βήμα πιο πέρα από τους συμμάχους του Ισραήλ που καλούν για ανθρωπιστικές παύσεις και όχι για κατάπαυση του πυρός.

Στη συνέχεια ανέφερε ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην άμυνα, προστατεύοντας όμως στους αμάχους. Όπως είπε, «η μάχη ενάντια στην τρομοκρατία δεν σημαίνει ότι θα χάσουμε τις αξίες μας για την ανθρώπινη ζωή και τη δημοκρατία».

Ανέφερε επίσης ότι η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα.

Οι προσδοκίες για την επίτευξη κάποιας επιτυχίας είναι χαμηλές, καθώς στη Διάσκεψη έχουν προσκληθεί κράτη-μέλη της Ε.Ε, κράτη της περιοχής, μέλη της G20, πλην της Ρωσίας, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί –η πρόεδρος της Κομισιόν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου –, διεθνείς δωρητές, ο ΟΗΕ και περιφερειακοί οργανισμοί, η Παλαιστινιακή Αρχή και μη κυβερνητικές οργανώσεις που εργάζονται στο πεδίο στη Λωρίδα της Γάζας. Απών φυσικά είναι το Ισραήλ.

Ποια θα είναι η θέση της Αθήνας

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναδείξει την ανάγκη για ανθρωπιστικές παύσεις, ώστε να υπάρξει συνεχής ροή βοήθειας στον πολιορκημένο θύλακα και να επαναλάβει την ετοιμότητα της Ελλάδας να συμβάλει στις προσπάθειες για αποκλιμάκωση και ανακούφιση του άμαχου πληθυσμού.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει ήδη αποστείλει ανθρωπιστική βοήθεια με C130 μέσω της Αιγύπτου, ενώ βρίσκεται σε συνεννόηση με τους εμπλεκομένους και με την Κυπριακή Δημοκρατία για την πιθανότητα διάνοιξης ανθρωπιστικού διαδρόμου δια θαλάσσης προς τη Λωρίδα της Γάζας, εγχείρημα που είναι επιχειρησιακά πολύ σύνθετο.

Ταυτόχρονα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επαναλάβει την καταδίκη της Χαμάς και το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα.

Στο πλαίσιο αυτό, πρόκειται να επισημάνει ότι όλες οι πλευρές οφείλουν να σεβαστούν το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο και την αναγκαιότητα να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για να μην επιδεινωθεί περαιτέρω η ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Παλαιστινιακής Αρχής

Πριν την έναρξη της Συνόδου, ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον ομόλογό του της Παλαιστινιακής Αρχής, Μοχάμεντ Ιμπραήλ Στάγιεχ, στον οποίο αναμένεται να επαναλάβει πως η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση που δεν εκφράζει τον παλαιστινιακό λαό και ότι ο μόνος νόμιμος εκπρόσωπος των Παλαιστινίων είναι η Παλαιστινιακή Αρχή.

Θα επαναλάβει την πάγια θέση της Ελλάδας για λύση δύο κρατών σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης