ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Η νέα στρατηγική της Χαμάς στην περιοχή - Κλιμακώνονται οι ισραηλινές επιχειρήσεις

Στο στόχαστρο των Ισραηλινών βρέθηκε ο προσφυγικός καταυλισμός της Τζαμπαλίγια AP Photo/Mohammed Alaswad

Με μεγάλο τμήμα της βόρειας Γάζας να είναι υπό τον έλεγχο των Ισραηλινών, κατά δήλωση του εκπρόσωπου των Ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, Ντάνιελ Χαγκάρι οι μαχητές της Χαμάς αλλάζουν τακτικές μάχης. 

Αυτό που κάνουν πλέον είναι να επιτίθενται κατά των Ισραηλινών δυνάμεων και να φεύγουν, καθώς η ένοπλη ομάδα πιθανότατα σκοπεύει να επικεντρώσει τις κύριες αμυντικές της προσπάθειες στο κέντρο της πόλης της Γάζας, όπου θα δοθεί και η μεγάλη μάχη. Αυτό υποστηρίζει το Ινστιτούτο Μελέτης του Πολέμου (ISW), που εδρεύει στην Ουάσινγκτον.

Ο «πόλεμος χαρακωμάτων» με τις ισραηλινές δυνάμεις βόρεια της πόλης της Γάζας με αντιαρματικούς πυραύλους και όλμους, διατηρώντας παράλληλα τα πιο προηγμένα όπλα και τακτικές της, «συνάδει με την πρόθεση της Χαμάς να διεξάγει έναν μακρύ πόλεμο ... για να αναγκάσει το Ισραήλ σε κατάπαυση του πυρός», αναφέρει το ISW.

«Η Χαμάς δεν έχει χρησιμοποιήσει πιο σύνθετα ή προηγμένα συστήματα και τακτικές, όπως αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς που μεταφέρονται σε σπίτια, προηγμένους αντιαρματικούς πυραύλους ή μεγαλύτερους και πιο σύνθετους αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς που θάβονται σε δρόμους», δήλωσε η δεξαμενή σκέψης.

«Αυτό υποδηλώνει ότι η Χαμάς σταθμίζει την κύρια προσπάθειά της στην πόλη της Γάζας και όχι στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας».

Ενδιαφέρον παρουσιάζει δήλωση Παλιστινίου πολιτικού σχολιαστή για το μέλλον της Λωρίδας της Γάζας στον απόηχο της αντιπαράθεσης που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ισραήλ για την επόμενη μέρα.

«Θα χρειαστούν μήνες και κάτι που θα μοιάζει με "σχέδιο Μάρσαλ" για να ανακάμψει η Γάζα μετά τον ισραηλινό πόλεμο», λέει ο Νουρ Οντέχ, Παλαιστίνιος πολιτικός σχολιαστής με έδρα τη Ραμάλα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Το Σχέδιο Μάρσαλ ήταν ένα τεράστιο πακέτο βοήθειας που έστειλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στη Δυτική Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Λωρίδα της Γάζας, η οποία σύμφωνα με τον Οντέχ «αποδεκατίζεται», θα χρειαστεί μήνες ανοικοδόμησης για να γίνει και πάλι κατοικήσιμη.

Ολονύκτιοι οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί

Οι σφοδροί βομβαρδισμοί στον παλαιστινιακό θύλακα συνεχίστηκαν για ακόμη μία νύχτα.

Βόμβες έπεσαν κοντά στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια που ισοπεδώθηκε την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της Γάζας, η εν λόγω επίθεση είχε ως αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο 19 άνθρωποι καθώς επλήγη κτήριο κοντά στη Τζαμπαλίγια.

Από την πλευρά τους οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) ανέφεραν ότι τα στρατεύματα της ταξιαρχίας πεζικού Ναχάλ κατέλαβαν ένα προπύργιο της Χαμάς, γνωστό ως φυλάκιο 17, στη δυτική Τζαμπαλίγια μετά από 10 ώρες μάχης.

Ακόμη ανέφεραν ότι εντόπισαν πολλά όπλα και αποκάλυψαν φρεάτια σήραγγας, συμπεριλαμβανομένου ενός που βρίσκεται δίπλα σε ένα νηπιαγωγείο και οδηγούσε σε μια «εκτεταμένη υπόγεια διαδρομή».

Οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιδρομή στον καταυλισμό Αμάρι στη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Σύμφωνα με μαρτυρίες που επικαλείται το Αl Jazeera αρκετοί άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και έχουν συλληφθεί.

Ένας Παλαιστίνιος πέθανε αφού πυροβολήθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις στη Βηθλεέμ, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, αναφέρουν ιατρικές πηγές.

Σε μία άλλη εξέλιξη μια σπάνια παράδοση ιατρικών προμηθειών έκτακτης ανάγκης και φαρμάκων έφτασε στο νοσοκομείο Αλ Σιφά όπως ανέφερε ο ΟΗΕ, προειδοποιώντας ωστόσο ότι χρειάζονται πολύ περισσότερα. Λίγη ώρα αργότερα οι Παλιστίνιοι ανέφεραν ότι το νοσοκομείο βομβαρδίστηκε εκ νέου και συγκεκριμένα η αυλή του όπως και η πύλη του νοσοκομείου Αλ Νασρ στη Δυτική Όχθη.

Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι η Χαμάς έχει χτίσει το κύριο κέντρο διοίκησής της κάτω από το νοσοκομείο Σίφα.

Στο Κατάρ για το θέμα των ομήρων ο επικεφαλής της CIA

Με ειδική αποστολή βρίσκεται στη Μέση Ανατολή ο διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA) Μπιλ Μπερνς. Ο Μπερνς, ο οποίος έχει μακροχρόνιους δεσμούς στη Μέση Ανατολή, συζήτησε την κατάσταση στη Γάζα και την πορεία των διαπραγματεύσεων για τους ομήρους και της δέσμευσης των ΗΠΑ.

Μία από τις χώρες στην περιοδεία του Μπερνς είναι το Κατάρσύμφωνα με πληροφορίες αν και για λόγους ασφαλείας το πρόγραμμα του Αμερικανού αξιωματούχου δεν ανακοινώνεται. Η επίσκεψη γίνεται ενώ πληροφορίες θέλουν το Κατάρ να διαπραγματεύεται «σε συντονισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες για να επιτύχει την απελευθέρωση 10 έως 15 ομήρων με αντάλλαγμα κατάπαυση του πυρός δύο ημερών».

Το Κατάρ, το οποίο φιλοξενεί το πολιτικό γραφείο της Χαμάς, έχει προσφέρει εκατομμύρια δολάρια οικονομικής βοήθειας στη Γάζα, ενώ συμμετείχε στην διαπραγμάτευση που είχε ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση τεσσάρων ομήρων τον Οκτώβριο: μίας Αμερικανίδας και της κόρης της, καθώς και δύο Ισραηλινών.

Από την πλευρά της η Χαμάς ζήτησε να απελευθερωθούν όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι, λέγοντας ότι η ομάδα εξακολουθεί να είναι ανοικτή σε μια συνολική συμφωνία για την απελευθέρωση των αιχμαλώτων. O Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου δήλωσε και πάλι ότι δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός πριν απελευθερωθούν οι αιχμάλωτοι που κρατούνται από τη Χαμάς.

Διάσκεψη για τη Γάζα στο Παρίσι

Η Γαλλία φιλοξενεί σήμερα, έπειτα από πρωτοβουλία του προέδρου της Εμανουέλ Μακρόν, μια «ανθρωπιστική διάσκεψη», - στην οποία το παρών θα δώσει και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης - με στόχο να παρασχεθεί βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, κάτι που έχει καταστεί σχεδόν αδύνατο λόγω των συνεχών βομβαρδισμών του Ισραήλ εναντίον του θύλακα μετά την αιματηρή επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Η ισραηλινή κυβέρνηση δεν θα εκπροσωπηθεί σε αυτή τη διάσκεψη που οργανώνει το Μέγαρο των Ηλυσίων, αλλά ο Μακρόν συνομίλησε την Τρίτη (7/11) με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και θα έχει εκ νέου επικοινωνία μαζί του μετά το πέρας της, σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία.

Την Τρίτη (7/11) ο Μακρόν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι και τον εμίρη του Κατάρ σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι, οι χώρες των οποίων διαδραματίζουν ρόλο κλειδί στη βελτίωση της παροχής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Όμως οι αραβικές χώρες δεν θα εκπροσωπηθούν σε υψηλό επίπεδο σε αυτή τη διάσκεψη.

Η Παλαιστινιακή Αρχή θα εκπροσωπείται από τον πρωθυπουργό της και η Αίγυπτος, που ελέγχει τη Ράφα, το μοναδικό πέρασμα προς τη Γάζα που δεν οδηγεί στο Ισραήλ, θα στείλει υπουργική αντιπροσωπεία.

Αντιθέτως, τη διάσκεψη θα παρακολουθήσουν με μη κυβερνητικές οργανώσεις, που καταγγέλλουν συνεχώς την ανεπαρκή πρόσβαση στη Λωρίδα της Γάζας και τις δυσκολίες να προσφερθεί βοήθεια στους αμάχους που βρίσκονται εκεί όσο διαρκούν οι βομβαρδισμοί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης