Μέση Ανατολή: Σε εξέλιξη η συνάντηση Μπλίνκεν-Φιντάν στην Άγκυρα
Ανανεώθηκε:
Με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν συναντάται αυτή την ώρα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν -ο οποίος έφτασε νωρίτερα σήμερα στην Άγκυρα-, με κεντρικό θέμα συζήτησης τις εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας.
Τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο Εσενμποά ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα Τζέφρι Φλέικ, ο πρέσβης Γιαπράκ Μπαλκάν, γενικός διευθυντής διμερών πολιτικών υποθέσεων για την Αμερική στο Υπουργείο Εξωτερικών, ο αναπληρωτής κυβερνήτης της Άγκυρας Ναμίκ Κεμάλ Ναζλί και πολλοί άλλοι αξιωματούχοι.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν εντείνει τη διπλωματία της στη Μέση Ανατολή για να προσπαθήσει να εξασφαλίσει ανθρωπιστικές παύσεις στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.
Εδώ και τρεις ημέρες, ο κορυφαίος διπλωμάτης των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, πραγματοποιεί περιοδεία στη Μέση Ανατολή, σε μια προσπάθεια αποτροπής μιας γενίκευσης της σύρραξης στην ευρύτερη περιοχή. Ο Μπλίνκεν είχε διαδοχικές στάσεις σε Ιορδανία, Δυτική Όχθη, Κύπρο και Ιράκ, καμία από τις οποίες δεν είχε ανακοινωθεί για λόγους ασφαλείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από τη μετάβαση στο Ιράκ έκανε μια στάση για ανεφοδιασμό στην αεροπορική βάση της Σούδας στην Κρήτη.
Η απόφαση του Μπλίνκεν να επισκεφθεί την Άγκυρα επιβλήθηκε εκ των πραγμάτων, καθώς η Ουάσιγκτον θέλει από πρώτο χέρι να ενημερωθεί για τις προθέσεις της τουρκικής κυβέρνησης και να διερευνήσει εάν αυτή η σαφής στροφή του Ερντογάν το τελευταίο διάστημα με καταλύτη τις εξελίξεις στην Γάζα είναι μια από τις συνήθεις τακτικές και με ιδεολογικό πρόσημο κινήσεις του Ερντογάν ή να σηματοδοτεί μια βαθιά στροφή σε αυτό που ο Ερντογάν θεωρεί ως περιφερειακό ηγεμονικό ρόλο της Τουρκίας με στρατηγική αυτονομία.
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν σε διεθνή μέσα ενημέρωσης έγινε γνωστό στην αμερικανική πλευρά ότι ο Τούρκος πρόεδρος δεν θα ήταν διαθέσιμος για συνάντηση, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων -πιθανώς την επίσκεψη στη Ριζούντα.
Σημειώνεται ότι η Άγκυρα ζητά άμεση κατάπαυση του πυρός, ενώ οι ΗΠΑ πιέζουν για ανθρωπιστική παύση.
Οι ήδη φθαρμένες σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας έχουν επιδεινωθεί από την έναρξη του πολέμου, με τις δύο πλευρές να δίνουν εντολή στους διπλωμάτες τους να επιστρέψουν.
Η Τουρκία δεν θεωρεί τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση – σε αντίθεση με χώρες όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Εδώ και καιρό φιλοξενεί τα μέλη της και υποστηρίζει μια λύση δύο κρατών.
Την ίδια ώρα, ο διευθυντής της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς - πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ιορδανία - βρίσκεται τώρα στο Ισραήλ για συνομιλίες με αξιωματούχους.