ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ:«Σε 48 ώρες θα είμαστε στην πόλη της Γάζας - Περικυκλωμένη από όλες τις μεριές»

Ισραήλ:«Σε 48 ώρες θα είμαστε στην πόλη της Γάζας - Περικυκλωμένη από όλες τις μεριές»
Αδιάκοπτο είναι το σφυροκόπημα των Ισραηλινών από αέρος στη Γάζα AP Photo/Abed Khaled

Σε 48 ώρες εκτιμούν οι Ισραηλινοί ότι το πεζικό τους θα έχει μπει στην πόλη στη Γάζας, έχοντας καταφέρει ήδη να κόψουν τον παλαιστινιακό θύλακα στα δύο και να τον περικυκλώσουν από όλες τις μεριές, ενώ σε κατάσταση αυξημένου συναγερμού παραμένουν και οι δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στο Βορρά όπου οι αψιμαχίες με τη Χεζμπολάχ είναι καθημερινές. Όλα αυτά την ώρα που η διπλωματία προσπαθεί να αποτρέψει μια διεύρυνση της σύρραξης, χωρίς να λύνει καίρια ζητήματα όπως η ανθρωπιστική κρίση, οι παύσεις πυρός και η απομάκρυνση ξένων υπηκόων όπως φάνηκε από τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στην περιοχή.   

«Σήμερα υπάρχει βόρεια Γάζα και νότια Γάζα», ο εκπρόσωπος ων ισραηλινών δυνάμεων, αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, την ώρα που η αεροπορία συνέχιζε να χτυπά χωρίς σταματημό στόχους σε μία προσπάθεια να πλήξει υποδομές της Χαμάς.

Χαρακτηριστικό είναι ότι για πολλοστή φορά υπήρξε χθες το βράδυ (5/11) «πλήρης διακοπή» στις υπηρεσίες επικοινωνίας και διαδικτύου για τρίτη φορά.

Από την πλευρά του ο Αρχηγός του Επιτελείου του ισραηλινού στρατού Αντιστράτηγος Ερζί Χαλέβι τόνισε ότι ο στρατός είναι «έτοιμος ανά πάσα στιγμή να προχωρήσει στην επίθεση στο βορρά», καθώς τις τελευταίες εβδομάδες αμύνεται από καθημερινές επιθέσεις πυραύλων και ρουκετών της Χεζμπολάχ.

«Σχετικά με τον Λίβανο, επιτιθέμεθα βάσει πληροφοριών και θα συνεχίσουμε να επιτιθέμεθα. Αυτή είναι η αποστολή μας. Όποιος μας απειλεί θα του επιτεθούμε», τόνισε ο Χαγκάρι.

Νωρίτερα το Ισραήλ είχε δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία που δείχνουν ότι η Χαμάς χρησιμοποιεί ιατρικές εγκαταστάσεις στη Λωρίδα της Γάζας για τους σκοπούς της. Παράλληλα γινόταν γνωστό δυνάμεις του Ισραηλινού στρατού ανακάλυψαν ολόκληρα οπλοστάσια μέσα σε σπίτια.

Η απόφαση του Ισραήλ να σφίξει ακόμη περισσότερο τον κλοιό στη Γάζα, πέρα από την καταστροφή της Χαμάς, ίσως έχει εξήγηση στο γεγονός ότι θέλει να πιέσει για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα. Διπλωματική πηγή που ασχολείται με το θέμα άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν εξελίξεις σε αυτό το μέτωπο, ακόμη και αν χρειαστεί και κατάπαυση του πυρός, την οποία έχουν απορρίψει τόσο οι ΗΠΑ, όσο και Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου που πιέζουν για ανθρωπιστικές παύσεις.

Για πρώτη φορά χθες το Τελ Αβίβ παραδέχθηκε πως ο πρώην επικεφαλής της Μοσάντ Γιόσι Κοέν συναντήθηκε με έναν ηγέτη του αραβικού κόσμου για το θέμα των ομήρων της Γάζας με την έγκριση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Αυτή είναι η πρώτη επιβεβαίωση από το πρωθυπουργικό γραφείο για την ενεργό συμμετοχή του Κοέν στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων, αφού προηγουμένως είχε εκδώσει δήλωση στην οποία έλεγε ότι η μόνη οδός για τις διαπραγματεύσεις με τους ομήρους είναι ο συντονιστής Γκαλ Χιρς.

Στο μεταξύ η προοπτική των ανθρωπιστικών παύσεων δεν βρίσκει σύμφωνες τις άλλες χώρες της περιοχής αλλά και την Παλαιστινιακή Αρχή, όπως φάνηκε στη συνάντηση που είχαν αιφνιδιαστικά στη Δυτική Όχθη την Κυριακή (5/11) ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν με τον πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.

Ο πιο δύσκολος σταθμός για τον Μπλίνκεν η Τουρκία

Αναμφίβολα, ο πιο δύσκολος σταθμός της περιοδείας του Μπλίνκεν στην περιοχή θα είναι στην Άγκυρα, όπου θα συναντηθεί τη Δευτέρα (6/11) με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν την ώρα που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει να εξαπολύει σφοδρά πυρά κατά του Ισραήλ και να προσπαθεί να φανεί ως ο υπέρμαχος των Παλαιστινίων.

Είναι προφανές ότι ο Ερντογάν θέλει η Τουρκία να παραμείνει βασικός παίκτης στη διαπραγματευτική φάση για το Παλαιστινιακό όποτε και αν αρχίσει αυτή. Οι διαφορές στις θέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας είναι προφανείς. Η Άγκυρα δίνει προτεραιότητα στην άμεση κατάπαυση του πυρός.

Η Ουάσιγκτον φαίνεται να περιμένει το τέλος της πολύνεκρης στρατιωτικής επιχείρησης του Ισραήλ στη Γάζα.

Αυτό δεν είναι το μοναδικό πεδίο διαφωνίας. Ο Μπλίνκεν θα θέσει το θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, την οποία η Τουρκία καθυστερεί η οποία με τη σειρά της είναι βέβαιιο ότι θα προσπαθήσει να πιέσεις για θετικές εξελίξεις στο θέμα των F-16.

Συναντήσεις Μπλίνκεν σε Κύπρο και Ιράκ

Αυτή δεν ήταν η μόνη ξαφνική συνάντηση που είχε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας με το πρόγραμμά του να μην ανακοινώνεται για λόγους ασφαλείας. Μετά τη Δυτική Όχθη βρέθηκε αιφνιδιαστικά σε Κύπρο και Ιράκ

Ο σκοπός του ταξιδιού στην Κύπρο ήταν διττός. Αρχικά να συζητήσει με τον πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη το κυπριακό σχέδιο για τη δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου στη Γάζα το οποίο βλέπει θετικά το Παρίσι του Εμανουέλ Μακρόν, αλλά και η Αθήνα. Σύμφωνα με την κυπριακή πλευρά ο Μπλίνκεν έφυγε από τη Λάρνακα με ένα σχέδιο το οποίο αποτυπώνει βήμα - βήμα όλα όσα πρέπει να γίνουν.

Ο δεύτερος σκοπός ήταν να ευχαριστήσει προσωπικά την Κύπρο, η οποία διαγραμάτισε σημαντικό ρόλο στην απομάκρυνση Αμερικανών πολιτών που είχαν εγκλωβιστεί στο Ισραήλ και κατάφεραν να γυρίσουν στην πατρίδα τους. Κρουαζιερόπλοια τους μετέφεραν αρχικά από το λιμάνι της Χάιφα στη Λάρνακα και μετά με πτήσεις επέστρεψαν στην Αμερική.

Στο Ιράκ ο Μπλίνκεν συζήτησε πως μπορεί το Ιράν να σταματήσει να εμπλέκεται δι αντιπροσώπου στις επιθέσεις αυτές που στόχευσαν επίσης αμερικανικά στρατεύματα στη γειτονική Συρία.

Μεταξύ 17ης Οκτωβρίου και 3ης Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκαν περίπου 17 επιθέσεις στο Ιράκ και 12 στη Συρία. Σχεδόν 2.500 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στο Ιράκ. Αποστολή τους είναι να συμβουλεύουν τους Ιρακινούς ομολόγους τους στην καταπολέμηση της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Σημειώνεται ότι το Ιράκ δεν αναγνωρίζει το κράτος του Ισραήλ και η ιρακινή κυβέρνηση βρίσκεται κοντά στο Ιράν, χώρα που υποστηρίζει την παλαιστινιακή Χαμάς.

Μία άλλη ενδιαφέρουσα είδηση από την περιοχή είναι ότι ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, ο οποίος συναντήθηκε με τον ανώτατο Ιρανό ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεί πρόκειται να επισκεφθεί τον Λίβανο τις επόμενες ημέρες για συνομιλίες σχετικά με μια πιθανή ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων, ανέφεραν τα μέσα ενημέρωσης al-Jadeed που συνδέονται με τη Χεζμπολάχ.