ΚΟΣΜΟΣ

Για τρίτη μέρα βομβαρδίζεται η Τζαμπαλίγια - Εκατοντάδες προσπαθούν να φύγουν μέσω της Ράφα

Εκατοντάδες ξένοι υπήκοοι και κάτοχοι διπλών διαβατηρίων σπεύδουν στη Ράφα για να περάσουν στην Αίγυπτο AP Photo/Fatima Shbair

Εκατοντάδες άνθρωποι συρρέουν και σήμερα (2/11) στο πέρασμα της Ράφα για να μπορέσουν να φύγουν από τη πολύπαθη Γάζα, ενώ ο προσφυγικός καταυλισμός της Τζαμπαλίγια βομβαρδίζεται από τους Ισραηλινούς για τρίτη συνεχή μέρα, όπως και άλλοι στόχοι στη Γάζα. 

Η Αίγυπτος έκανε γνωστό ότι θα βοηθήσει στην εκκένωση «περίπου 7.000» ξένων και υπηκόων με διπλά διαβατήρια από τη Λωρίδα της Γάζας.

Σε συνάντηση με ξένους διπλωμάτες, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Χαϊράτ δήλωσε ότι η Αίγυπτος ετοιμάζεται να διευκολύνει την υποδοχή και την εκκένωση ξένων πολιτών από τη Γάζα μέσω του περάσματος της Ράφα, προσθέτοντας ότι πρόκειται για περίπου 7.000 που ανήκουν σε περισσότερες από 60 εθνικότητες.

Τετρακόσια 400 άτομα με ξένη υπηκοότητα αναμένεται να εγκαταλείψουν τη Λωρίδα της Γάζας μέσω του περάσματος της Ράφα την Πέμπτη (2/11). Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Shahab ανέφερε επίσης ότι 60 τραυματίες έφυγαν από τη Λωρίδα για να περάσουν στην Αίγυπτο ώστε να λάβουν ιατρική περίθαλψη.

Το άνοιγμα της Ράφα ήρθε μετά από 26 ολόκληρες μέρες ώστε να μπορέσουν να βγουν οι ξένοι και οι τραυματίες καθώς όλο αυτό το διάστημα το Κάιρο βρισκόταν σε ένα δίλημμα. Αν και θέλει να βοηθήσει τους Παλαιστινίους αυτό που δεν θέλει είναι ένα κύμα προσφύγων στη χερσόνησο του Σινά.

Η εμπειρία του Λιβάνου και της Ιορδανίας, οι οποίες φιλοξενούν Παλαιστίνιους πρόσφυγες εδώ και δεκαετίες είναι πικρή και θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την ίδια την Αίγυπτο.

Οι ίδιοι οι Παλαιστίνιοι φοβούνται επίσης μια επανάληψη αυτού που αποκαλούν Νάκμπα, ή καταστροφή - την εκδίωξη 700.000 Παλαιστινίων το 1948 μετά τη δημιουργία του Ισραήλ.

Συνεχή τα πλήγματα του ισραηλινού στρατού

Για βομbαρδισμό του προσφυγικού καταυλισμού της Τζαμπαλίγια για τρίτη μέρα έκανε λόγο το Al Jazeera.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι χερσαίες δυνάμεις και άρματα μάχης συγκρούστηκαν με τη Χαμάς στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια της νύχτας, σκοτώνοντας δεκάδες μαχητές.

Έπληξαν εγκαταστάσεις της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων εγκαταστάσεων κατασκευής και αποθήκευσης όπλων, θέσεων εκτόξευσης αντιαρματικών πυραύλων και θέσεων εκτόξευσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Ρουκέτες έπληξαν σχολείο στην Τζαμπαλίγια και άλλους στόχους.

Το γραφείο μέσων ενημέρωσης της Χαμάς στη Γάζα ανακοίνωσε σήμερα πως τουλάχιστον 195 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από τις δύο ισραηλινές επιθέσεις στη Τζαμπαλίγια, ενώ αγνοείται η τύχη άλλων 120. Τουλάχιστον 777 άνθρωποι τραυματίσθηκαν, πρόσθεσε σε ανακοίνωση.

Οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν έναν Παλαιστίνιο στην Καλκίλια, στη βόρεια Δυτική Όχθη, και τραυμάτισαν σοβαρά άλλους δύο, ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας.

Περισσότεροι από 130 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινές επιθέσεις ή επιθέσεις εποίκων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και άλλοι 1.860 έχουν συλληφθεί από τις 7 Οκτωβρίου.

Οι αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας

Ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς συνεχίσει να προκαλεί αντιδράσεις στους κόλπους της διεθνούς κοινότητας.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια δήλωσε κατά την ομιλία του σε ειδική συνεδρίαση του ΟΗΕ για τον πόλεμο Ισραήλ - Χαμάς ότι «το Ισραήλ δεν έχει δικαίωμα αυτοάμυνας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο στον αγώνα του κατά της Χαμάς επειδή είναι ένα κράτος κατοχής».

Σύμφωνα με ανάρτηση του Times of Israel, που επικαλείται δημοσίευμα του ρωσικού Tass, δήλωσε σχετικά: «Δεν μπορώ επίσης να αφήσω απαρατήρητη την υποκρισία των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, που σε άλλες, εντελώς διαφορετικές καταστάσεις ζητούν συμμόρφωση με το ανθρωπιστικό δίκαιο, ιδρύουν ερευνητικές επιτροπές, επιβάλλουν κυρώσεις σε όσους χρησιμοποιούν βία μόνο ως ακραίο μέτρο για να σταματήσουν τα χρόνια. μακροχρόνια βία».

Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ζήτησε «παύση» στη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Γάζα.

Παράλληλα στέλνει στην περιοχή για τρίτη φορά τον Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ο οποίος θα βρεθεί σε Ισραήλ, Ιορδανία. Αν και αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι θα μεταβεί και στην Τουρκία και είχε γίνει και η σχετική ανακοίνωση, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν επιβεβαίωσε την επίσκεψη. Πίσω από αυτή την εξέλιξη κρύβεται ενδεχομένως η έντονη αντίδραση του Ισραήλ δεδομένων των δηλώσεων του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέρ των Παλαιστινίων.

Παρέμβαση και του Πάπα

Στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή αναφέρθηκε και ο Πάπας Φραγκίσκος.

Ο Πάπας Φραγκίσκος αναφέρθηκε στον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, λέγοντας στο ιταλικό τηλεοπτικό κανάλι RAI ότι "ο πόλεμος στους Αγίους Τόπους με φοβίζει". Επανέλαβε τον ισχυρισμό του ότι "η μόνη λύση στη σύγκρουση είναι δύο κράτη για δύο λαούς" και δήλωσε ότι περαιτέρω κλιμάκωση θα έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια πολλών ζωών.

Ο Πάπας Φραγκίσκος αναφέρθηκε στον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, λέγοντας στο ιταλικό τηλεοπτικό κανάλι RAI ότι «ο πόλεμος στους Αγίους Τόπους με φοβίζει». Επανέλαβε τον ισχυρισμό του ότι «η μόνη λύση στη σύγκρουση είναι δύο κράτη για δύο λαούς» και δήλωσε ότι περαιτέρω κλιμάκωση θα έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια πολλών ζωών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης