ΚΟΣΜΟΣ

Κατάρ: Ο ρόλος «κλειδί» της μικρής χώρας - Επίσκεψη Ισραηλινού αξιωματούχου για τους ομήρους

Τη δική τους αγωνία περνούν οι συγγενείς των ομήρων AP Photo/Aurelien Morissard

Στο Κατάρ βρέθηκε το Σάββατο (28/10)  ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος για να συζητήσει την απελευθέρωση των εκατοντάδων ομήρων που κρατά στη Λωρίδα της Γάζας η Χαμάς. 

Την πληροφορία μετέδωσε τη Δευτέρα (30/10) το Fox News. Ο αξιωματούχος που ενημερώθηκε για την επίσκεψη δήλωσε ότι οι συζητήσεις είχαν παγώσει την Παρασκευή (27/10) «λόγω τεχνικών διαφορών», αλλά μετά την άφιξη του ανώτερου ισραηλινού αξιωματούχου συνεχίστηκαν. Η επίσκεψη έγινε εν γνώση και σε συντονισμό με τις ΗΠΑ.

Το Κατάρ έχει αφιερώσει πάνω από μία δεκαετία για να επιβληθεί ως ο απαραίτητος μεσολαβητής στη Μέση Ανατολή και η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ αποτέλεσε την κατάλληλη ευκαιρία. Αυτό γιατί οι γείτονές του τον επέκριναν για το γεγονός ότι στο έδαφός της φιλοξενεί ηγέτες της Χαμάς, ενώ παράλληλα διατηρεί ανοικτούς διαύλους με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ.

Οι λόγοι δεν ήταν αποκλειστικά για μόνο για να αναβαθμιστεί στην παγκόσμια διπλωματική σκακιέρα το Κατάρ αλλά και επειδή είναι κλειδί για την ασφάλεια της μικροσκοπικής χερσονήσου, που βρίσκεται ανάμεσα στους δύο μεγάλους αντιπάλους, τη Σαουδική Αραβία και το Ιράν.

«Το Κατάρ ήθελε να παίξει έναν χρήσιμο ρόλο για σημαντικά κράτη εδώ και πολύ καιρό», δήλωσε ο Ντέιβιντ Ρόμπερτς, αναπληρωτής καθηγητής στο King's College του Λονδίνου που εργάστηκε στο Κατάρ και ειδικεύεται στην ασφάλεια της Μέσης Ανατολής. «Δίνει στο Κατάρ μια ορισμένη επιρροή σε ένα από τα κεντρικά ζητήματα του αραβικού κόσμου, την οικοδόμηση σχέσεων με αυτή την πολύ σημαντική ομάδα στη Γάζα - είτε την συμπαθεί είτε την απεχθάνεται».

Η αλήθεια είναι ότι το Κατάρ ισορροπεί πάνω σε τεντωμένο σχοινί. Έχει εμπορικούς δεσμούς με το Ισραήλ από το 1996 αν και επίσημα δεν υπάρχουν διπλωματικές σχέσεις. Οι δεσμοί με τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν βοήθησαν στην απομάκρυνση ξένων υπηκόων όταν οι Αμερικανοί αποχώρησαν, αλλά και στη διαμεσολάβηση για την απελευθέρωση Αμερικανών κρατουμένων από το Ιράν.

Όλα αυτά με τις ευλογίες των ΗΠΑ, οι οποίες έχουν βάση στη χώρα, όπως και η Τουρκία. Εξ ου και το 2022, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πρόσθεσε το Κατάρ στον κατάλογο των σημαντικότερων μη ΝΑΤΟϊκών συμμάχων. Καθοριστικός ήταν ο ρόλος του στη διαπραγμάτευση για την απελευθέρωση των παιδιών της Ουκρανίας που είχαν συλληφθεί από τη Ρωσία την ίδια χρονιά.

Ωστόσο, η εμπλοκή του με τη Χαμάς, η οποία χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση και η υποστήριξη της απαγορευμένης από τότε Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην Αίγυπτο για κάποιους είναι κόκκινο πανί. Γι' αυτό και οι προσδοκίες είναι μεγάλες ως προς την επιτυχή απελευθέρωση όλων των ομήρων με τους Αμερικανούς να περιμένουν μόλις λήξει η κρίση αυτή να πάψουν και οι δεσμοί με τη Χαμάς.

Ένας από τους μεγαλύτερους φόβους του Κατάρ είναι μήπως το Ισραήλ συνεχίσει να ρίχνει βόμβες και η Χαμάς αισθάνεται ότι πλησιάζει το τέλος της, οι διαπραγματεύσεις μπορεί να καταρρεύσουν.

Ωστόσο υπάρχει ένας ακόμη μεγαλύτερος. Σε περίπτωση που μπουν στον πόλεμο Ιράν και ΗΠΑ, θα μπορούσε να υπάρξει κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ, μέσω των οποίων διέρχεται το ένα πέμπτο των καθημερινών παγκόσμιων προμηθειών πετρελαίου. Αυτό θα μπορούσε να εμποδίσει το Κατάρ να πουλήσει το φυσικό του αέριο και να παρεμποδίσει άλλους εξαγωγείς του Κόλπου. Τέλος υπάρχει το ενδεχόμενο ευρύτερης αναταραχής που θα πλήξει την Ερυθρά Θάλασσα και τη διώρυγα του Σουέζ, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το 12% του παγκόσμιου εμπορίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης