ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Το σφυροκόπημα από τον IDF συνεχίζεται - Ξεπερνούν τους 8.000 οι νεκροί

Καπνός και εκρήξεις από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη βόρεια Γάζα AP Photo / Abed Khaled

Για τρίτο 24ωρο οι ισραηλινές δυνάμεις σφυροκοπούν τη Λωρίδα της Γάζας, εν μέσω μπλακ άουτ σε αυτή την εν εξελίξει χερσαία επιχείρηση που ξεκίνησε την Παρασκευή ως απάντηση του Ισραήλ στην σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Ο πόλεμος αυτός θα είναι δύσκολος και μακρύς, προειδοποίησε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχουστη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το χθες Σάββατο (28/10) κάνοντας λόγο για... μονόδρομο στην προσπάθεια να φέρει πίσω ζωντανούς τους πάνω από 200 ομήρουςκαι κατηγορώντας ως «υποκριτές» όσους κατηγορούν το Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου.

Από το ξέσπασμα του πολέμου με το Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου οι νεκροί ξεπέρασαν πλέον τους 8.000 όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

«Ο απολογισμός των νεκρών εξαιτίας της ισραηλινής επίθεσης ξεπερνά τους 8.000, οι μισοί εκ των οποίων είναι παιδιά», ενημέρωσε το υπουργείο το Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν «στη Λωρίδα της Γάζας και επέκτειναν την επίγεια επιχείρηση όπου συμμετέχουν μονάδες πεζικού, τεθωρακισμένων και μηχανικών και πυροβολικό με βαριά πυρά», δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) Αντιναύαρχος Ντανιέλ Χάγαρι.

«Επιτεθήκαμε πάνω και κάτω από το έδαφος. Επιτεθήκαμε σε τρομοκράτες σε όλα τα επίπεδα, σε όλα τα μέρη. Οι οδηγίες προς τις δυνάμεις μας είναι σαφείς: η επιχείρηση θα συνεχιστεί μέχρι να δοθεί νέα εντολή».

«Οι δυνάμεις βρίσκονται στο πεδίο και συνεχίζουν τις μάχες», πρόσθεσε, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού απέφυγε χθες να διευκρινίσει εάν το Ισραήλ ευθύνεται για το μπλακάουτ στις τηλεπικοινωνίες στη Λωρίδα της Γάζας, όμως τόνισε ότι η χώρα του θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να προστατεύσει τις δυνάμεις της.

Όταν ρωτήθηκαν αν το Ισραήλ έθεσε εκτός λειτουργίας το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας όταν ξεκίνησε η χερσαία επέμβαση στον θύλακα, το βράδυ της Παρασκευής, ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι απάντησε:

«Κάνουμε ό,τι πρέπει για την ασφάλεια των δυνάμεών μας, για όσο πρέπει, προσωρινά ή μόνιμα, για όσο το χρειαζόμαστε και δεν θα πούμε τίποτα περισσότερο για αυτό».

«Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις» για τους ομήρους

Η Χαμάς από το απόγευμα του Σαββάτου είχε κάνει λόγο για προθυμία να απελευθερώσει ομήρους και ασυνέπεια του Ισραήλ στη διαπραγμάτευση.

Λίγο αργότερα, συγγενείς των ομήρων συνάντησαν τον πρωθυπουργό της χώρας και του ζήτησαν να συμφωνήσει στο αίτημα της Χαμάς για ανταλλαγή προκειμένου να γυρίσουν οι αιχμάλωτοι πολέμου στα σπίτια τους.

Μάλιστα, αργά το βράδυ, πηγές από το Κατάρ επιβεβαίωσαν στο πρακτορείο Reuters, ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, με τη μεσολάβηση του Κατάρ, που έχουν ως στόχο την αποκλιμάκωση στη Λωρίδα της Γάζας, συνεχίστηκαν και το Σάββατο, παρά τις ισραηλινές επιχειρήσεις στον παλαιστινιακό θύλακα. «Οι διαπραγματεύσεις δεν κατέρρευσαν αλλά συνεχίζονται έστω και με πιο αργό ρυθμό σε σύγκριση με τις προηγούμενες ημέρες», ανέφερε η πηγή η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί επειδή οι συνομιλίες γύρω από την απελευθέρωση των ομήρων είναι «ευαίσθητες».

Ζητούν ανταλλαγή με Παλαιστίνιους κρατούμενους

Ωστόσο, ο Νετανιάχου αμέσως μετά στο διάγγελμά του φάνηκε να σκληραίνει τη στάση του και να μην αφήνει ιδιαίτερα περιθώρια «διαλόγου» με την τρομοκρατική οργάνωση. «Η κλιμάκωση της χερσαίας επίθεσης είναι το κλειδί. Όσο μεγαλύτερη πίεση ασκήσουμε στη Χαμάς μέσα στη Γάζα, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να σώσουμε τους ομήρους», είπε. Αμέσως μετά, οι οικογένειες των ομήρων βγήκαν σε κεντρικούς δρόμους του Τελ Αβίβ και έγιναν «ένα» με διαδηλωτές που είχαν ως κύριο αίτημα από την κυβέρνηση να υπάρξει παύση της χερσαίας επίθεσης και άμεση ανταλλαγή με τους Παλαιστίνιους κρατούμενους.

Η Χαμάς έπαιξε κι αυτή το δικό της «χαρτί» με έναν εκ των ηγετών της να σφίγγει τον κλοιό γύρω από τον Νετανιάχου, λέγοντας πως «εμείς είμαστε έτοιμοι για την απελευθέρωση των ομήρων, εάν το Ισραήλ τους ανταλλάξει με τους Παλαιστίνιους κρατούμενους».

Ο Νετανιάχου σχεδόν αναγκάστηκε σε τοποθέτηση κατά τη διάρκεια του διαγγέλματος, λέγοντας πως: «Η ιδέα ανταλλαγής κρατουμένων έχει συζητηθεί σε προηγούμενο υπουργικό συμβούλιο. Η Χαμάς προσφέρθηκε να ανταλλάξει τους περισσότερους από 220 ομήρους που απήγαγε στις 7 Οκτωβρίου με αντάλλαγμα την απελευθέρωση όλων των Παλαιστινίων κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές. Ωστόσο, δεν μπορώ να δώσω περισσότερες λεπτομέρειες γύρω από αυτό το θέμα» με την ηγεσία του Ισραήλ να δέχεται ασφυκτικες πιέσεις για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των ομήρων.

Το Ισραήλ μπήκε στην επόμενη φάση του πολέμου

Έναν ολοκληρωτικό πόλεμο κατά της Χάμας, μέχρι την εξάλειψή της προανήγγειλε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, σε διάγγελμά του το βράδυ του Σαββάτου και λίγες ώρες μετά την έναρξη της δεύτερης φάσης των χερσαίων επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας. Ουσιαστικά, επιβεβαίωσε όσων είχαν γίνει νωρίτερα γνωστά από τον στρατό για τους συνεχείς βομβαρδισμούς στη Γάζα.

«Η συνεχιζόμενη χερσαία επιχείρηση στη Γάζα είναι το δεύτερο στάδιο του πολέμου με τη Χαμάς και έχουμε σαφείς στόχους. Οι πρόσθετες ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις έχουν εισέλθει στο οχυρό του ''κακού'' για να διαλύσουν τη Χαμάς και να φέρουν τους ομήρους στα σπίτια τους», είπε αρχικά.

Και συνέχισε: «Μην μας κατηγορείτε για εγκλήματα πολέμου. Οι Ισραηλινοί στρατιώτες και διοικητές βρίσκονται τώρα στη Λωρίδα της Γάζας και έχουν αναπτυχθεί παντού. Αν νομίζετε ότι μπορείτε να κατηγορήσετε τους στρατιώτες μας για εγκλήματα πολέμου, αυτό είναι υποκρισία. Είμαστε ο πιο ηθικός στρατός στον κόσμο.

Ο Ισραηλινός Στρατός λαμβάνει προφυλάξεις για την προστασία των αμάχων και κατηγορεί τη Χαμάς ότι διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας χρησιμοποιώντας τον λαό του ως ανθρώπινες ασπίδες. Η Χαμάς σκότωσε 1.400 ανθρώπους στο Ισραήλ στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου. Οι περισσότεροι από αυτούς ήταν άμαχοι, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά.

Ο Νετανιάχου κατέληξε λέγοντας ότι «...αυτός θα είναι ένας μακρύς πόλεμος. Θα κερδίσουμε. Θα επικρατήσουμε. Θα πολεμήσουμε και δεν θα παραδοθούμε. Δεν θα αποσυρθούμε. Επίγεια και υπόγεια».

Χτυπήματα και από τη Χεζμπολάχ στα σύνορα

Εν τω μεταξύ, από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος Ισραήλ - Χαμάς πριν από τρεις εβδομάδες, η λιβανική ομάδα Χεζμπολάχ και ο ισραηλινός στρατός ανταλλάσσουν συχνά πυρά κατά μήκος των συνόρων Λιβάνου - Ισραήλ. Οι φόβοι ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει ένα άλλο μέτωπο στη σύγκρουση αυξάνονται, και πάλι, καθώς το Ισραήλ επεκτείνει την επίγειά του στη Γάζα.

Σήμερα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε πλήγμα αντιποίνων αφού απέτρεψε πύραυλο εδάφους-αέρος που εκτοξεύτηκε από τον Λίβανο προς ένα ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV). Ώρες αργότερα, ανέφερε ότι ένα από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της έπληξε έναν «τρομοκρατικό πυρήνα» στον Λίβανο που είχε προσπαθήσει να εκτοξεύσει έναν αντιαρματικό πύραυλο στο Ισραήλ.

Η Χεζμπολάχ είπε ότι πραγματοποίησε πολλές επιθέσεις με βλήματα πυροβολικού και κατευθυνόμενους πυραύλους, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Η Χεζμπολάχ, η οποία θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες, είναι μέρος του «Άξονα της Αντίστασης» που υποστηρίζεται από το Ιράν, που περιλαμβάνει επίσης ομάδες και φατρίες στη Συρία, το Ιράκ και την Υεμένη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης