Μέση Ανατολή: Μεγάλες διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστίνιων σε Ευρώπη, Ασία και Λατινική Αμερική
Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το Σάββατο σε πολλές πόλεις της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής, της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής αλλά και της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας εκφράζοντας την υποστήριξή τους στον παλαιστινιακό λαό, την ώρα που το Ισραήλ διευρύνει τις αεροπορικές και χερσαίες επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας.
# Σε μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις, στο Λονδίνο, ένα τεράστιο πλήθος έκανε πορεία στο κέντρο της βρετανικής πρωτεύουσας ζητώντας από τον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ να κάνει έκκληση για εκεχειρία. «Οι υπερδυνάμεις δεν κάνουν αρκετά αυτή τη στιγμή. Για αυτό είμαστε εδώ: ζητάμε κατάπαυση του πυρός, να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα των Παλαιστινίων, το δικαίωμά τους να υπάρχουν, να ζουν, τα ανθρώπινα δικαιώματα, όλα τα δικαιώματά μας. Το θέμα δεν είναι η Χαμάς, αλλά να προστατευθούν οι ζωές των Παλαιστινίων» είπε μια διαδηλώτρια, η Καμίλ Ρεβουέλτα.
Η κυβέρνηση του Σούνακ, ακολουθώντας το παράδειγμα των ΗΠΑ, έχει ζητήσει μόνο μια «ανθρωπιστική παύση» ώστε να φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια στους αμάχους της Γάζας.
# Στο Παρίσι αλλά και στη Μασσαλία, πολλές χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν το απόγευμα σε μια ειρηνική συγκέντρωση «υποστήριξης του παλαιστινιακού λαού», μολονότι την είχαν απαγορεύσει οι γαλλικές αρχές.
«Γάζα, το Παρίσι είναι μαζί σου», φώναζαν οι διαδηλωτές. Φτάνοντας στην πλατεία Σατλέ, στο κέντρο της πόλης, το πλήθος εμποδίστηκε να προχωρήσει, από ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας που είχαν αναπτυχθεί στην περιοχή. Μεταξύ των διαδηλωτών ήταν και πολλοί αιρετοί, όπως ο βουλευτής των Οικολόγων Ορελιάν Τασέ και ο βουλευτής της ριζοσπαστικής αριστεράς (LFI), Ζερόμ Λεγκάβρ.
Η αντιδήμαρχος του Κορμπέιγ-Εσόν, Έλσα Τουρέ, έκανε έκκληση «να σταματήσουν οι σκοτωμοί γυναικών, παιδιών και ανδρών» υποστηρίζοντας ότι «το ισραηλινό κράτος καταπατά το διεθνές δίκαιο εδώ και χρόνια».
«Δεν είναι φυσιολογικό που δεν ζητήθηκε κατάπαυση του πυρός, που χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν και κανείς δεν λέει τίποτα» και «σε αυτή τη χώρα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (σ.σ. τη Γαλλία) μας εμποδίζουν να διαδηλώσουμε», είπε άλλη διαδηλώτρια, η Σαμία Οροσεμάν.
#Μεγαλειώδης ήταν η πορεία που οργανώθηκε στην Ρώμη από την παλαιστινιακή κοινότητα της ιταλικής πρωτεύουσας. Στην κινητοποίηση, με πάνω από 10.000 άτομα, οι οργανωτές ζήτησαν απο τους συμμετέχοντες να κρατούν μόνο παλαιστινιακές σημαίες.
Την πρωτοβουλία στήριξαν - μεταξύ άλλων - συνδικάτα της αριστεράς, το κόμμα της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης, και οργανώσεις Ιταλών ανταρτών "παρτιζάνων". Όταν η πορεία έφτασε έξω από τον Οργανισμό του ΟΗΕ για τον Επισιτισμό και την Γεωργία, ένας διαδηλωτής σκαρφάλωσε και κατάφερε να τραβήξει από το κοντάρι τη σημαία του Ισραήλ.
Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης υπογραμμίζουν ότι πολλοί συμμετέχοντες ζήτησαν άμεση εκεχειρία και μόνιμη πολιτική λύση, αλλά και ότι «κάποιοι, δεν καταδίκασαν την σφαγή της Χαμάς».
# Διαδηλώσεις οργανώθηκαν επίσης στην Κοπεγχάγη και τη Στοκχόλμη.
#Εντυπωσιακή ήταν και η συγκέντρωση υπέρ της Παλαιστίνης στον εμβληματικό κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Νέας Υόρκης Grand Central:
Εκατοντάδες διαδηλωτές, μέλη της «Εβραϊκής Φωνής για την Ειρήνη», συνελήφθησαν αφότου εισέβαλαν στον σταθμό Grand Central στη Νέα Υόρκη αργά το βράδυ της Παρασκευής προς Σάββατο (28/10), προκειμένου να απαιτήσουν κατάπαυση πυρός στη Μέση Ανατολή.
Η αστυνομία της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε τουλάχιστον 200 συλλήψεις ενώ οι διοργανωτές της διαμαρτυρίας δήλωσαν ότι πάνω από 300 άνθρωποι συνελήφθησαν κατά τη διάλυση της συγκέντρωσης αυτής μέσα στον κεντρικό σταθμό της Νέας Υόρκης Grand Central.
Φωτογραφίες που ελήφθησαν εκεί δείχνουν μεγάλες σειρές από νεαρούς με χειροπέδες, που φορούν μαύρα φούτερ πάνω στα οποία είναι τυπωμένα με λευκά γράμματα τα συνθήματα «Not In Our Name» (Όχι Στο Όνομά Μας) και «Cease Fire Now» (Εκεχειρία Τώρα).
# Μεγάλες διαδηλώσεις έγιναν επίσης σε μουσουλμανικές χώρες, όπως στην Τουρκία, όπου ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απευθυνόμενος στο πλήθος επανέλαβε ότι η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση και το Ισραήλ είναι κατοχική δύναμη.
# Και στη Τυνησία οι διαδηλώσεις υπέρ της Πλαιστίνης ήταν πολυπληθείς. Μεγάλες συγκεντρώσεις και στην Κένυα, στη Νότια Αφρική και στη Σομαλία.
# Χιλιάδες Ιρακινοί συμμετείχαν σε μια διαδήλωση στη Βαγδάτη (Ιράκ) αλλά και το Λίβανο, το Πακιστάν, την Ινδονησία και την Ινδία.
#Στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, οι διαδηλωτές στη Χεβρώνα ζήτησαν σήμερα να εφαρμοστεί παγκόσμιο εμπάργκο στα ισραηλινά προϊόντα. «Μην συμβάλλεται στη δολοφονία των παιδιών της Παλαιστίνης» φώναζαν.
# Στη Μαλαισία ένα μεγάλο πλήθος είχε συγκεντρωθεί και φώναζε συνθήματα έξω από την αμερικανική πρεσβεία στην Κουάλα Λουμπούρ.
# Στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας αλλά στο Ουέλινγκτον της Νέας Ζηλανδίας χιλιάδες άνθρωποι που κρατούσαν παλαιστινιακές σημαίες έκαναν πορεία μέχρι το κοινοβούλιο.
# Μεγάλες διαδηλώσεις και στη Βενεζουέλα και τη Χιλή.