Οργή στο Ισραήλ για την αντιπροσωπεία της Χαμάς στη Ρωσία - Οι όροι για τους ομήρους
«Πονοκέφαλος» για το Ισραήλ αλλά και πολλές ξένες κυβερνήσεις παραμένει η τύχη των ομήρων που βρίσκονται στα χέρια της Χαμάς εκπρόσωποι της οποίας βρέθηκαν στη Ρωσία προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Τελ Αβίβ.
Η Μόσχα, πάντως υπεραμύνθηκε της απόφασης να καλέσει τους αξιωματούχους της Χαμάς καθώς όπως είπε είναι απαραίτητο να διατηρηθούν οι επαφές με όλες τις πλευρές στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε πως η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με εκπροσώπους του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας αλλά δεν είχε επαφές με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Το Ισραήλ κάλεσε την Πέμπτη (26/10) τη Ρωσία να εκδιώξει την επισκεπτόμενη αντιπροσωπεία της Χαμάς, χαρακτηρίζοντας «λυπηρή» την πρόσκλησή της στη Μόσχα.
Από την πλευρά της, η Χαμάς διαμηνύει διά στόματος μέλους αντιπροσωπείας της που επισκέπτεται τη Μόσχα ότι δεν μπορεί να απελευθερώσει ομήρους, μέχρι να συμφωνηθεί μια κατάπαυση του πυρός.
Σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα Κομερσάντ, το μέλος της Χαμάς, Αμπού Χαμίντ, υποστήριξε πως η Χαμάς χρειάζεται χρόνο για να εντοπίσει όλους αυτούς οι οποίοι απήχθησαν από το Ισραήλ και οδηγήθηκαν στη Γάζα από διάφορες παλαιστινιακές παρατάξεις κατά την επίθεση που πραγματοποιήθηκε στις 7 Οκτωβρίου από τη Χαμάς.
«Έπιασαν δεκάδες ανθρώπους, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι άμαχοι, και χρειαζόμαστε χρόνο για να τους βρούμε στη Λωρίδα της Γάζας και μετά να τους απελευθερώσουμε».
Ο ίδιος πρόσθεσε, σύμφωνα με την Κομερσάντ, πως χρειάζεται ένα ήρεμο περιβάλλον για να πραγματοποιηθεί αυτός ο στόχος.
Ο καθοριστικός ρόλος του Κατάρ
Ο κύριος λόγος για τις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων ανήκει στο Κατάρ.
Οι διαμεσολαβητές του Κατάρ παροτρύνουν τη Χαμάς να επιταχύνει το ρυθμό απελευθέρωσης των ομήρων, κυρίως τις γυναίκες και τα παιδιά που κρατούνται στη Γάζα, χωρίς να περιμένει παραχωρήσεις από το Ισραήλ.
Οι συνομιλίες δεν αφορούν κανέναν από τους ισραηλινούς στρατιώτες που κρατούνται από τη Χαμάς, δήλωσαν οι διπλωμάτες και πηγή που έχει γνώση των συνομιλιών. Η Χαμάς λέει ότι οι εν λόγω αιχμάλωτοι στρατιώτες είναι στρατηγικά περιουσιακά στοιχεία που η ομάδα μπορεί τελικά να ανταλλάξει με σημαντικές παραχωρήσεις από το Ισραήλ.
Ενήμερες για το γεγονός ότι το Κατάρ πιέζει τη Χαμάς να απελευθερώσει άμεσα μια μεγάλη ομάδα ομήρων, χωρίς να περιμένει καμία ισραηλινή παραχώρηση σε αντάλλαγμα είναι και οι ΗΠΑ.
Μία άλλη ενδιαφέρουσα πληροφορία που μεταφέρουν οι Times of Israel είναι ότι το Τελ Αβίβ ενημέρωσε τους διαμεσολαβητές του Κατάρ ότι σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση ενός σημαντικού αριθμού ομήρων από τη Γάζα, είναι διατεθειμένο να δώσει ανταλλάγματα. Οι Times of Israel επικαλούνται το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα Kan.
Μάλιστα το Ισραήλ μετέφερε τις κόκκινες γραμμές του για τις διαπραγματεύσεις στους διαμεσολαβητές του Κατάρ.
Το ρεπορτάζ που επικαλείται ανώνυμη πολιτική πηγή δεν διευκρινίζει τι θα ήταν διατεθειμένο να προσφέρει το Ισραήλ, δεδομένου ότι έχει απορρίψει προτάσεις που απαιτούσαν να επιτρέψει την είσοδο καυσίμων στη Γάζα λόγω φόβων ότι θα χρησιμοποιηθούν από τη Χαμάς.