ΚΟΣΜΟΣ

Βέτο Σλοβακίας και Ουγγαρίας σε επιπλέον χορήγηση βοήθειας στην Ουκρανία

Βέτο Σλοβακίας και Ουγγαρίας σε επιπλέον χορήγηση βοήθειας στην Ουκρανία
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Όρμπαν (αριστερά) και ο Σλοβάκος ομόλογός του Φίτσο (δεξιά) AP Photo/Omar Havana

Κατά της περαιτέρω οικονομικής υποστήριξης στην Ουκρανία τάχθηκαν τόσο ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν, όσο και ο Σλοβάκος ομόλογός του Ρόμπερτ Φίτσο, διατυπώνοντας τις διαφωνίες τους ως προς τις προτεραιότητες που πρέπει να τεθούν στον προϋπολογισμό της ΕΕ την προσεχή τετραετία, κατά την πρώτη ημέρα της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ειδικότερα, η Κομισιόν εισηγήθηκε τα κράτη- μέλη να πραγματοποιήσουν μεγαλύτερες συνεισφορές, ώστε να χορηγηθεί ποσό 50 δισεκατομμυρίων ευρώ στο Κίεβο και επιπλέον 15 δισεκατομμύρια ευρώ για την διαχείριση του μεταναστευτικού. Σε άλλη, εισήγησή της προβλέπεται χορήγηση επιπλέον στρατιωτικής βοήθειας ύψους 20 δισεκ. ευρώ.

Οι αποφάσεις, όμως, που αφορούν στο που θα διοχετευτεί ο προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαιτεί ομοφωνία.

Ο Βίκτορ Όρμπαν ξεκαθάρισε πως η Βουδαπέστη δεν θα υπερψηφίσει την χορήγηση περισσότερης βοήθειας στην Ουκρανία αν δεν δει «πολύ καλά αιτιολογημένη εισήγηση».

«Αυτή που έχουμε μπροστά μας δεν θα έχει αποτέλεσμα. Επομένως, για την ώρα θα την απορρίψουμε και βλέπουμε πού θα βρισκόμαστε τον Δεκέμβριο», δήλωσε.

Σημειώνεται πως, η θέση της Ουγγαρίας ακολουθεί τις συνεχιζόμενες προσπάθειες της χώρας να εξασφαλίσει την αποδέσμευση ευρωπαϊκών κονδυλίων που θα προορίζονται σε αυτή στον προϋπολογισμό της ΕΕ. Υπενθυμίζεται ότι, η εκταμίευσή τους πάγωσε εξαιτίας ανησυχιών της Κομισιόν για το σύστημα δικαιοσύνης και το κράτος δικαίου στην Ουγγαρία.

Από την πλευρά του, ο Σλοβάκος πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως η Μπρατισλάβα δεν θα υποστηρίζει στο εξής την Ουκρανία στρατιωτικά. «Θα επικεντρωθούμε αποκλειστικά στην ανθρωπιστική βοήθεια» τόνισε.

Αιτιολογώντας την απόφασή του, επικαλέστηκε τα περιστατικά διαφθοράς που έχουν γίνει γνωστά στο Κίεβο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές του Reuters.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ σε δηλώσεις του στο πέρας της πρώτης ημέρας της Συνόδου πως ορισμένες νέες δαπάνες μπορούν να χρηματοδοτηθούν με νέες συνεισφορές και άλλες με την αντιμετάθεση αναξιοποίητων ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Να σημειωθεί ότι, τον Δεκέμβριο του 2023, η ΕΕ αναμένεται να λάβει αποφάσεις για την αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου 2021-2017, ύψους 1,1 τρισεκ. ευρώ, που είχε ήδη βρεθεί αντιμέτωπο με μεγάλες πιέσεις εξαιτίας των έκτακτων δαπανών για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού και της στρατιωτικής εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022.