Γιατί οι σύμμαχοι του Ισραήλ φοβούνται ότι η χερσαία επιχείρηση στη Γάζα μπορεί να είναι παγίδα
Παρακολουθούν τους εναέριους βομβαρδισμούς, πυροβόλα να βάλλουν κατά στόχων στη Γάζα και ελέγχουν ξανά και ξανά τα προσωπικά τους όπλα και τις επικοινωνίες τους: οι περισσότεροι από τους Ισραηλινούς στρατιώτες που βρίσκονται πλέον σε θέσεις μάχης έχουν σίγουρα αναρωτηθεί «μήπως πρόκειται για παγίδα;».
Η Χαμάς, ενδεχομένως με τη βοήθεια των συμμάχων της στην Τεχεράνη, σίγουρα έχει προβλέψει μια χερσαία επιχείρηση μετά την αιματηρή επίθεση στο Ισραήλ και έχει προετοιμαστεί καταλλήλως.
Είναι πιθανό οι μαχητές τη Χαμάς να συμπεριφέρθηκαν τόσο βάναυσα για να προκαλέσουν μια τέτοια ευρείας κλίμακας «απάντηση» από τον ισραηλινό στρατό -άσχετα με το ανθρωπιστικό κόστος στη Γάζα.
Οι κινήσεις του Ισραήλ θα διαμορφώσουν τις επόμενες ημέρες στην περιοχή -ενδεχομένως και τις επόμενες δεκαετίες.
Όλα τα βλέμματα είναι πλέον στραμμένα στη Γάζα.
Η Χαμάς έχει δημιουργήσει ένα ευρύ δίκτυο τούνελ κάτω από τη Λωρίδα της Γάζας ενώ όσοι κινούνται στο έδαφος θα βρεθούν αντιμέτωποι με παγίδες και νάρκες.
Σίγουρα υπάρχουν και σχέδια να «υποδεχτούν» τους ισραηλινούς στρατιώτες καμικάζι αυτοκτονίας ή να στηθούν ενέδρες για να πάρουν ομήρους.
Αμερικανοί στρατηγοί και άλλοι αξιωματούχοι μοιράζονται τις εμπειρίες τους σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις με το Ισραήλ.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ανακατάληψη της Μοσούλης από το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) το 2017.
Ο ιρακινός στρατός έκανε εννέα μήνες να ολοκληρώσει την επιχείρηση, παρότι είχε την από αέρος στήριξη των Αμερικανών, των Βρετανών και άλλων ειδικών δυνάμεων.
Παρότι η Μοσούλη, μια πόλη στο βόρειο Ιράκ, είχε σχεδόν εγκαταλειφθεί από τους αμάχους, οι έρευνες (και οι μάχες) γίνονταν πόρτα – πόρτα.
Και αυτό γιατί το Ισλαμικό Κράτος είχε φροντίσει να δημιουργήσει τούνελ κάτω από την πόλη, αιφνιδιάζοντας τους ιρακινούς στρατιώτες σε κάθε ευκαιρία.
Αντίστοιχο δίκτυο τούνελ υπάρχει και στη Γάζα -κάτι που γνωρίζουν καλά οι Ισραηλινοί.
Την ίδια ώρα, η Χεζμπολάχ, η ένοπλη ομάδα του Λιβάνου και στενός σύμμαχος της Χαμάς, έχει φροντίσει να… μεταλαμπαδεύσει τις γνώσεις της για την κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών σε όλες τις οργανώσεις της Μέσης Ανατολής.
Έτσι, οι ισραηλινοί στρατιώτες ξέρουν ότι στη Γάζα θα βρεθούν αντιμέτωποι με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς που μπορούν να «εξολοθρεύσουν» ακόμη και τανκ.
Γνωρίζουν ότι η Χεζμπολάχ θα έχει αναπτύξει περαιτέρω τις δεξιότητες καταστροφής τεθωρακισμένων από το 2006, όταν και το Ισραήλ αντιμετώπισε στρατιωτικά την οργάνωση στο Λίβανο.
Παράλληλα, τα ελικόπτερα Apache του Ισραήλ είναι πλέον ευάλωτα στη Γάζα, καθώς η Χαμάς έχει προμηθευτεί το τελευταίο διάστημα πυραύλους εδάφους – αέρους (SAM).
Και φυσικά, η Χαμάς έχει και ηλεκτρονικό «στρατό», με άτομα που είναι έτοιμα να φτιάξουν βίντεο των επιθέσεων κατά των ισραηλινών.
Άλλωστε, αν μάθαμε κάτι από τον ISIS είναι ότι τίποτα δεν ριζοσπαστικοποιεί καλύτερα και πιο γρήγορα τους θυμωμένους νεαρούς άνδρες από τέτοιου είδους βίντεο.
Δεύτερη φάση
Είναι σχεδόν δεδομένο ότι η Χαμάς θα έχει φροντίσει να γίνει σφαγή όταν φτάσουν τα ισραηλινά στρατεύματα στη Γάζα. Δεν αποκλείεται, άλλωστε, αυτό να αποτελεί τη δεύτερη φάση της μεγάλης επίθεσης που ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου.
«Οποιοσδήποτε λάθος υπολογισμός και συνέχιση της γενοκτονίας και της αναγκαστικής μετατόπισης θα έχει σοβαρές και πικρές συνέπειες, τόσο για την περιοχή όσο και για τους πολεμοκάπηλους» είπε την Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν.
Τα λόγια του δεν χρειάζονται ιδιαίτερη ανάλυση -αποτελούν μια απειλή.
Και ο Λευκός Οίκος το γνωρίζει αυτό. Μια παγίδα εναντίον του Ισραήλ στη Γάζα θα μπορούσε να έχει ευρείες και επικίνδυνες συνέπειες και η ανθρωπότητα να οδηγηθεί σε μια αντίστοιχη «σύγκρουση πολιτισμών» με αυτή που έγινε μετά την 11η Σεπτεμβρίου.
Για τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αποτελούν μεγάλη πηγή ανησυχίας οι Αμερικανοί όμηροι στη Γάζα αλλά και οι άλλοι 200 άνθρωποι, που κρατούνται από τη Χαμάς και άλλες οργανώσεις στο θύλακα.
Από το Σαββατοκύριακο, όμως, πηγές του CNNi στην Ουάσινγκτον εκφράζουν την ανησυχία τους ότι μια μεγάλης κλίμακας χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ μπορεί να πυροδοτήσει νέα κρίση, όπως αυτή που εμφανίστηκε μετά από την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ για την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν.
Εδώ και πολλά χρόνια, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου συνδέει άμεσα τη Χαμάς και το Ισλαμικό Κράτος, και ήδη θεωρεί ότι η σύρραξη μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς αποτελεί σύγκρουση πολιτισμών.
«Οι μαχητές της Χαμάς είναι οι νέοι Ναζί. Είναι ο νέος ISIS και πρέπει να τους πολεμήσουμε μαζί, όπως ο κόσμος, ο πολιτισμένος κόσμος, ενώθηκε για να πολεμήσει τους Ναζί και το Ισλαμικό Κράτος» είπε ο Νετανιάχου, μιλώντας κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ρίσι Σούνακ κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.
Παρότι η Χαμάς προχώρησε σε φρικιαστικές πράξεις, η στρατιωτική οργάνωση δεν είναι το Ισλαμικό Κράτος.
Η Χαμάς έχει εργαστεί σκληρά -και βίαια- για να εξαφανίσει στοιχεία του ISIS στη Γάζα, που αντιπροσώπευαν μια μορφή του πολιτικού Ισλάμ στην οποία αντιτίθεται σθεναρά.
Η Χαμάς όντως ελπίζει να ιδρύσει ένα παλαιστινιακό κράτος βασισμένο στις διδασκαλίες του Ισλάμ.
Αλλά δεν έχει αξιώσεις για χαλιφάτο.
Επίσης, δεν έχει ιστορικό επιθέσεων εκτός του Ισραήλ και των παλαιστινιακών εδαφών, ούτε έχει επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει το διαδίκτυο για να προχωρήσει σε παγκόσμια ριζοσπαστικοποίηση.
Ωστόσο, η Χαμάς επιδιώκει την καταστροφή του ισραηλινού κράτους.
Οι παγκόσμιοι ηγέτες έχουν ενοχληθεί από τις τελευταίες βαρβαρότητές της και έχουν ανοιχτά υποστηρίξει το Ισραήλ.
«Η μάχη (σ.σ. εναντίον τρομοκρατικών οργανώσεων) θα πρέπει να είναι αμείλικτη» είπε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν την Τρίτη από το Ισραήλ.
Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι είναι ριζωμένη στην ρεάλ πολιτίκ όσο και στην ηθική: μια προσπάθεια να εμπλακεί η Δύση σε μια διαμάχη που μπορεί να εκληφθεί ως πόλεμος κατά του Ισλάμ -για ακόμη μια φορά.
«Αυτός ο αγώνας πρέπει να είναι ανελέητος αλλά όχι άνευ κανόνων» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Περίπου 1.400 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις επιδρομές της Χαμάς στα εδάφη του Ισραήλ. Ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα ξεπερνά τους 5.700, σύμφωνα με Παλαιστίνιους υγειονομικούς αξιωματούχους.
Ο ισραηλινός στρατός, ωστόσο, υποστηρίζει ότι προσπαθεί να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες αμάχων.
Τα 2,3 εκατομμύρια των Παλαιστινίων βρίσκονται υπό καθεστώς σχεδόν πλήρους πολιορκίας.
Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί εντός της Λωρίδας της Γάζας.
Ωστόσο, μια χερσαία επιχείρηση από το Ισραήλ θα σήμαινε αναπόφευκτη αύξηση αυτού του δραματικού απολογισμού.
Και στις δύο πλευρές.
Υπήρξαν διαμαρτυρίες υπέρ των Παλαιστινίων σε όλο τον κόσμο, με χιλιάδες κόσμου να διαδηλώνει για τις καταστροφές του Ισραήλ στη Γάζα. Και εάν ξεκινήσει μια χερσαία εισβολή, η κατάσταση θα είναι χειρότερη – και οι διαμαρτυρίες εντονότερες.
Και όσο συμβαίνουν όλα αυτά, οι εχθροί του Ισραήλ, αφοσιωμένοι όλοι στην εξολόθρευσή του, συναντώνται στο Λίβανο.
Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, συναντήθηκε με τον επικεφαλής της Χαμάς Σαλέχ αλ-Αρούρι και τον γενικό γραμματέα της παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ, Ζιάντ αλ Ναχάλα, την Τετάρτη.
«Έγινε μια αξιολόγηση του τι πρέπει να κάνουν τα κόμματα του άξονα της αντίστασης σε αυτό το ευαίσθητο στάδιο για να επιτύχουν μια πραγματική νίκη της αντίστασης στη Γάζα και την Παλαιστίνη και να σταματήσουν την προδοτική και βάναυση επίθεση εναντίον του λαού μας» τόνισε σε ανακοίνωσή της μετά τη συνάντηση η Χεζμπολάχ.
Είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν βρισκόνταν σε συνεννόηση με τους εκπροσώπους των οργανώσεων.
Το παρελθόν έχουν, άλλωστε, εκπαιδεύσει, χρηματοδοτήσει και καθοδηγήσει και τις τρεις αυτές ομάδες.
Και πιθανότατα θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν τις επόμενες κινήσεις του Ισραήλ στη Γάζα για να εξαπολύσουν τη δική τους «δεύτερη φάση» των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου.
Η Χεζμπολάχ έχει ήδη αναγκάσει τις ισραηλινές δυνάμεις να διασπάσουν την προσοχή τους, δημιουργώντας ένα μέτωπο στα νότια σύνορα του Λιβάνου.
Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν το Ιράν ότι έστειλαν ιρακινούς συμμάχους τους για να χτυπήσουν αμερικανικές λογιστικές βάσεις στη Βαγδάτη.
Το «καζάνι της σύγκρουσης» σιγοβράζει, άλλωστε, με τις εκτοξεύσεις πυραύλων των Χούθι (της Υεμένης) εναντίον του Ισραήλ -που καταρρίφθηκαν από τις ΗΠΑ.
ΗΠΑ και αρκετές ευρωπαϊκές χώρες κάνουν εκκλήσεις στους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τις χώρες της Μέσης Ανατολής κοντά στο Ισραήλ ενώ ακόμη και η Αυστραλία έχει «παρκάρει» τρία αεροσκάφη στην περιοχή, σε περίπτωση που χρειαστεί να εκκενώσει πολίτες της.
Ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η κυβέρνηση «παρακολουθεί πολύ, πολύ στενά» τις εξελίξεις στην περιοχή και το εάν οργανώσεις που στηρίζονται από το Ιράν εντείνουν τις επιθέσεις κατά αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή.
Οργή
Το Ιράν μπορεί να προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή της Ουάσιγκτον μακριά από το Ισραήλ – αλλά μπορεί επίσης να προσπαθεί να ωθήσει τις ΗΠΑ σε μια ευρύτερη σύγκρουση.
Αυτή είναι άλλωστε η σύγκρουση που προσπαθούν να αποφύγουν οι ΗΠΑ.
Ο Μπάιντεν, σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNNi, συνιστά προσοχή στις συνομιλίες με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ.
«Δεν μπορείτε να δείτε τι έχει συμβεί εδώ σε μητέρες ή πατέρες ή παππούδες, γιους, κόρες, παιδιά, ακόμη και μωρά και να μην φωνάζετε για δικαιοσύνη… Πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη – αλλά προειδοποιώ, ενώ νιώθετε οργή, μην αναλωθείτε μόνο σε αυτό», είπε.
«Μετά την 11η Σεπτεμβρίου, ήμασταν έξαλλοι στις ΗΠΑ. Και ενώ είδαμε δικαιοσύνη και δικαιωθήκαμε, κάναμε και λάθη».
Αυτά τα λάθη οδήγησαν στην εισβολή υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στο Ιράκ, μια ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι το Ισλάμ δέχτηκε επίθεση από τη Δύση, το χάος στη Μέση Ανατολή, το λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος, το ίδιο το Χαλιφάτο – και παγκόσμιες τρομοκρατικές επιθέσεις.
«Όταν ο Πρόεδρος Μπάιντεν προειδοποιεί την ισραηλινή κυβέρνηση να μην επαναλάβει τα λάθη που έκαναν οι ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, μιλάει έχοντας σημαντική εμπειρία. Όπως όλοι γνωρίζουμε τώρα, οι ΗΠΑ αντέδρασαν υπερβολικά μετά την 11η Σεπτεμβρίου και έχασαν τόσο μεγάλο μέρος της καλής θέλησης που δημιουργήθηκε αμέσως μετά…», δήλωσε η Karin von Hippel, διευθύντρια του Royal United Services Institute και πρώην σύμβουλος του αμερικανικού στρατού για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
Αυτή είναι η συμβατική σοφία.
Ο Μάρτιν Σέρμαν, επικεφαλής του Ισραηλινού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών και επί μακρόν υποστηρικτής μιας πιο σκληρής γραμμής ενάντια στους περιφερειακούς αντιπάλους ή εχθρούς της χώρας του, διαφωνεί.
Πιστεύει ότι το Ισραήλ πρέπει να πάει στη Γάζα, και μάλιστα σκληρά.
«Δεν νομίζω ότι οι Άραβες θα συμβιβαστούν ποτέ πραγματικά με το Ισραήλ… Το ελάχιστο για το οποίο μπορεί να επιδιώξει το Ισραήλ είναι να φοβούνται πολύ και το καλύτερο που μπορεί να ελπίζει είναι να γίνει αποδεκτό με απρόθυμα».
Οι στρατιώτες του ισραηλινού στρατού, που είναι προετοιμασμένοι στα σημεία συγκέντρωσης για μια μεγάλη μάχη στη Γάζα, μπορεί επίσης να αναρωτιούνται εάν, σε κάποια χρόνια από τώρα, οι γιοι τους μπορεί να επιστρέψουν ξανά εκεί, επιδεικνύοντας ότι πρέπει να τους «φοβούνται πολύ».
Israel’s allies fear it could be walking into a trap in Gaza as Hamas and its backers seek a wider conflict, by Sam Kiley