ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Πρόβα «μεγάλης» πυρηνικής επίθεσης υπό το βλέμμα του Πούτιν

Russian Defense Ministry Press Service via AP

Μεγάλη άσκηση πυρηνικής επίθεσης πραγματοποίησε η Ρωσία σε μία επίδειξη ισχύος στον απόηχο της απόφασης της άνω βουλής του κοινοβουλίου υπέρ της ανάκλησης της επικύρωσης της παγκόσμιας απαγόρευσης των πυρηνικών δοκιμών από τη χώρα.

Η άσκηση περιελάμβανε τη δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλων από ένα χερσαίο σιλό, ένα πυρηνικό υποβρύχιο και από βομβαρδιστικά αεροσκάφη μεγάλου βεληνεκούς την οποία παρακολούθησε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου ένας διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος Yars εκτοξεύθηκε από πεδίο δοκιμών στη ρωσική Άπω Ανατολή, ένα πυρηνοκίνητο υποβρύχιο εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο από τη Θάλασσα της Βαλτικής και στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη Tu-95MS εκτόξευσαν πυραύλους Κρουζ.

Ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοιγκού δήλωσε ότι ο σκοπός των ασκήσεων ήταν να εξασκηθούν στην «αντιμετώπιση ενός μαζικού πυρηνικού πλήγματος με στρατηγικές επιθετικές δυνάμεις ως απάντηση σε ένα πυρηνικό πλήγμα από τον εχθρό».

Η άσκηση πραγματοποιήθηκε 20 μήνες αφότου η Ρωσία ξεκίνησε την πλήρους κλίμακας εισβολή της στην Ουκρανία.

Η Ρωσία, η οποία διαθέτει το μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο στον κόσμο, τις τελευταίες εβδομάδες έκανε όλες τις ενέργειες για να ανακαλέσει την επικύρωση της Συνθήκης για την Πλήρη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών (CTBT), σε μια κίνηση που η Μόσχα λέει ότι είναι απαραίτητη για να ευθυγραμμιστεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν υπογράψει αλλά δεν επικύρωσαν ποτέ τη συνθήκη.

Η ομόφωνη ψήφιση του νομοσχεδίου την Τετάρτη (25/10) από την άνω βουλή σημαίνει ότι πλέον χρειάζεται μόνο η υπογραφή του Πούτιν για να τεθεί σε ισχύ.

Η CTBT, που εγκρίθηκε το 1996, απαγορεύει όλες τις πυρηνικές εκρήξεις οπουδήποτε στον κόσμο, αλλά η συνθήκη ουδέποτε εφαρμόστηκε πλήρως, ενώ δεν έχει ακόμη επικυρωθεί από την Κίνα, την Ινδία, το Πακιστάν, τη Βόρεια Κορέα, το Ισραήλ, το Ιράν και την Αίγυπτο.

Η διεθνής κοινότητα ανησυχεί ότι η Ρωσία θα μπορούσε να προχωρήσει στην επανέναρξη των πυρηνικών δοκιμών για να προσπαθήσει να αποθαρρύνει τη Δύση από το να συνεχίσει να προσφέρει στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης