Καταιγιστικοί βομβαρδισμοί στη Γάζα - Βροχή ρουκετών στο κεντρικό Ισραήλ
Ανανεώθηκε:
Ανεβαίνει δραματικά η λίστα των θυμάτων στη Γάζα ενώ το Ισραήλ προετοιμάζοντας μια πιθανή χερσαία επιχείρηση στην πολιορκημένη περιοχή, εντείνει τους σφοδρούς βομβαρδισμούς ως απάντηση στις αιματηρές επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Την ίδια ώρα η Χαμάς απάντησε εξαπολύοντας σήμερα Τρίτη (24/10) την μαζικότερη επίθεση με ρουκέτες σε όλο το κεντρικό Ισραήλ, από την Ρισόν μέχρι το Τελ Αβίβ .
Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες σε αριθμό επιθέσεις από την αρχή του πολέμου, με το Ισραήλ να πραγματοποιεί τουλάχιστον 15 αναχαιτίσεις.
Όπως φαίνεται οι μαχητές της Χαμάς διαθέτουν πολύ μεγαλύτερο αριθμό ρουκετών από όσες έλεγαν ή πίστευαν οι ισραηλινοί και μάλιστα μεγάλου βεληνεκούς.
Σε ότι αφορά τον αριθμό των θυμάτων στη Γάζα, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη (24/10) το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας, 704 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Γάζα το τελευταίο 24ωρο. Αυτός είναι και ο υψηλότερος αριθμός θυμάτων που ανακοινώνεται από τότε που ξεκίνησαν οι ισραηλινές επιδρομές κατά της Γάζας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, που εκδόθηκε στη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, υπήρξαν 47 «σφαγές» με τον ισραηλινό στρατό τις τελευταίες 24 ώρες. Το υπουργείο, το οποίο ελέγχεται από τη Χαμάς, είπε ότι μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνονται 305 παιδιά, 173 γυναίκες και 78 ηλικιωμένοι.
Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων ανέρχεται στους 5.791 στους οποίους περιλαμβάνονται 2.360 παιδιά, 1.421 γυναίκες και 295 ηλικιωμένοι. Στις 16.297 ανεβαίνει και ο αριθμός των τραυματιών ενώ υπάρχουν 1.550 αγνοούμενοι, με τους 870 από αυτούς να είναι παιδιά.
Ενώ ένας μεγάλος αριθμός στρατευμάτων και τανκς έχουν ήδη συγκεντρωθεί στα σύνορα με τη Γάζα, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ δήλωσε τη Δευτέρα ότι η χώρα προετοιμάζεται για μια «πολυμερή επιχείρηση» κατά της Χαμάς από «αέρα, έδαφος και θάλασσα». Την ίδια ώρα, οι ΗΑΠ ασκούν πιέσεις στο Ισραήλ να καθυστερήσει τη χερσαία επιχείρηση με σκοπό την απελευθέρωση περισσότερων ομήρων από τη Χαμάς.
Ο «γρίφος» των ομήρων και οι κινήσεις ΗΠΑ και Γαλλίας
ΗΠΑ και Γαλλία, με τη βοήθεια του Κατάρ, το οποίο έχει αναλάβει τις διαπραγματεύσεις, προσπαθούν να διασφαλίσουν ότι οι πολίτες τους θα βγουν ζωντανοί από τη Γάζα.
Αποκαλυπτικό είναι δημοσίευμα των New York Times που αναφέρει ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ παρότρυνε αυτήν του Ισραήλ να καθυστερήσει περαιτέρω τη χερσαία επιχείρηση ευρείας κλίμακας που σχεδιάζει στη Λωρίδα της Γάζας, ώστε να υπάρξει περιθώριο για διαπραγματεύσεις προκειμένου να απελευθερωθούν οι 200 και πλέον όμηροι στον θύλακα.
Σκοπός είναι να αποφευχθούν περαιτέρω απώλειες μεταξύ των αμάχων και να φθάσει περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στον πληθυσμό στο πολιορκημένο παλαιστινιακό έδαφος, είπαν οι πηγές της εφημερίδας.
Οι όμηροι είναι μείζον θέμα και για τη Γαλλία, καθώς το πρώτο πράγμα που έκανε ο Εμανουέλ Μακρόν κατά την άφιξή του την Τρίτη (24/10) στο Ισραήλ ήταν να συναντηθεί με οικογένειες ομήρων και μετά ακολούθησαν οι επαφές του με Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους.
Μακροπρόθεσμα το Παρίσι θεωρεί πως δεν μπορεί να υπάρξει άλλη λύση παρά η δημιουργία δύο κρατών στην περιοχή, ενός για τους Ισραηλινούς και ενός για τους Παλαιστινίους.
Επίσημα το Ισραήλ δηλώνει ετοιμάζεται για παν ενδεχόμενο.
Η εφημερίδα Maariv αποκάλυψε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, και οι στρατηγοί του διαφωνούν για το πότε θα ξεκινήσει η αναμενόμενη χερσαία εισβολή.
Επικαλούμενη ανώτερους ισραηλινούς αξιωματούχους, η εφημερίδα ανέφερε ότι ο ισραηλινός ηγέτης την καθυστερεί όσο υπάρχει ακόμη η δυνατότητα επιστροφής των αιχμαλώτων και ότι η «αρχική φράση» της ισραηλινής επίθεσης - οι αεροπορικές επιδρομές - «δεν έχει ακόμη εξαντληθεί».
Γιατί οι Αμερικανοί τρέμουν την ανάφλεξη
Γεγονός είναι ότι Αμερικανοί και Ισραηλινοί βρίσκονται συνεχώς σε ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας, όπως αποκάλυψε μιλώντας στο CNNi o Τζον Κίρμπι, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Συμβουλίου Ασφαλείας.
Ακόμη δήλωσε ότι το Ισραήλ έχει ακόμη «δουλειά να κάνει για να κυνηγήσει την ηγεσία της Χαμάς», απηχώντας τα σχόλια του προέδρου των ΗΠΑ, ότι οποιεσδήποτε συζητήσεις για κατάπαυση του πυρός θα μπορούσαν να γίνουν μόνο εάν η Χαμάς απελευθέρωνε όλους τους ομήρους της στη Γάζα.
Αναφερόμενος στο κατά πόσο οι Αμερικανοί πιέζουν το Ισραήλ να «παγώσει» τη χερσαία επέμβαση τόνισε:
«Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις παίρνουν τις δικές τους αποφάσεις».
«Οι Ισραηλινοί αποφασίζουν τι θα κάνουν και πότε θα το κάνουν. Εμείς είμαστε εδώ για να παρέχουμε βοήθεια ως πηγή και έχοντας μεγάλη εμπειρία σε τέτοιου είδους ζητήματα» πρόσθεσε με νόημα αν και τόνισε ότι και το Ισραήλ όπως όλες οι χώρες κάνουν διάφορους σχεδιασμούς τους οποίους και εφαρμόζουν ανάλογα με τις περιστάσεις.
Στο πλαίσιο των διαφορετικών σχεδιασμών που κάνει η κυβέρνηση είναι και το γεγονός ότι υπάρχουν ήδη προετοιμασίες για το ενδεχόμενο εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανοί πολίτες να χρειαστούν εκκένωση από τη Μέση Ανατολή εάν η αιματοχυσία στη Γάζα δεν μπορέσει να περιοριστεί και υπάρξει και γενικευμένη ανάφλεξη.
Οι αξιωματούχοι, που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, είπαν ότι ανησυχούν για την τύχη των Αμερικανών, που ζουν στο Ισραήλ και το γειτονικό Λίβανο, αν και τόνισαν ότι μια εκκένωση αυτού του μεγέθους θεωρείται το χειρότερο σενάριο και ότι άλλα αποτελέσματα θεωρούνται πιο πιθανά.
Ο στρατηγικός ρόλος του Κατάρ
Καταλυτικός είναι ο ρόλος στην απελευθέρωση των ομήρων του Κατάρ. Ήταν εκείνοι που όταν οι Ταλιμπάν εισέβαλαν στην Καμπούλ βοήθησαν τους Αμερικανούς να εκκενώσουν πολίτες και ευάλωτους Αφγανούς, από ακτιβιστές και αθλητές μέχρι μια ομάδα κοριτσιών ρομποτικής.
Την τελευταία δεκαετία, η ηγεσία του Κατάρ έχει δαπανήσει πολλά χρήματα για να δημιουργήσει μία ομάδα που έχει σαν αποστολή τη διαμεσολάβηση και την επίλυση συγκρούσεων στο πλαίσιο της εξωτερικής της πολιτικής.
Η θέση του Κατάρ στο παγκόσμιο πολιτικό σκηνικό είναι πολύ ιδιαίτερη. Είναι βασικός σύμμαχος των ΗΠΑ - φιλοξενώντας μια σημαντική στρατιωτική βάση - ενώ παράλληλα έχει σημαντικές ισλαμιστικές διασυνδέσεις. Είναι μάλιστα τόσο ισχυρές ώστε εχθροί της Ουάσιγκτον ζουν στη Ντόχα.
Ο λόγος για τη «πολιτικά γραφεία» της Χαμάς και των Ταλιμπάν που δημιουργήθηκαν στη Ντόχα. Φυσικά, με τις ευλογίες των ΗΠΑ που ήθελαν να υπάρχει ένας ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας ο οποίος αποδείχθηκε πολύτιμος στην περίπτωση των δύο Αμερικανίδων.
Το Κατάρ έχει διαμεσολαβήσει σε διαφορές που αφορούν έναν μακρύ και αυξανόμενο κατάλογο χωρών πέραν της Γάζας και του Αφγανιστάν, από την Υεμένη, τον Λίβανο και τη Συρία μέχρι το Σουδάν, το Τσαντ και την Ερυθραία.