ΚΟΣΜΟΣ

Οι κρύσταλλοι «μίλησαν»: Το φεγγάρι είναι 40 εκατ. χρόνια παλαιότερο απ’ ό,τι πιστεύαμε

Ο αστροναύτης Harrison H Schmitt στο φεγγάρι, στο πλαίσιο της αποστολής Apollo 17 το 1972 NASA

Έχει ρίξει το φως του πάνω σε δεινόσαυρους, έχει εμπνεύσει τους μεγαλύτερους ποιητές και έχει εξερευνηθεί από ατρόμητους αστροναύτες. Όμως, παρά τη διαρκή παρουσία του, το πότε ακριβώς δημιουργήθηκε το φεγγάρι παραμένει αντικείμενο συζήτησης. Τώρα οι ερευνητές λένε ότι έχουν την απάντηση, αποκαλύπτοντας ότι ο δορυφόρος της Γης είναι 40 εκατομμύρια χρόνια παλαιότερος από ό,τι νομίζαμε μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με τον Guardian, οι επιστήμονες έκαναν την ανακάλυψή τους μελετώντας κρυστάλλους μέσα στη σεληνιακή σκόνη που έφερε πίσω στη Γη η αποστολή Apollo 17 το 1972 – την τελευταία φορά που αστροναύτες πάτησαν το πόδι τους στο φεγγάρι.

«Είναι καταπληκτικό να μπορείς να έχεις αποδείξεις ότι ο βράχος που κρατάς στα χέρια σου είναι το παλαιότερο κομμάτι του φεγγαριού που έχουμε βρει μέχρι στιγμής. Όταν ξέρεις πόσο παλιό είναι κάτι, μπορείς να καταλάβεις καλύτερα τι του συνέβη στην ιστορία του», δήλωσε η Δρ. Jennika Greer του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Περίπου 100 εκατομμύρια χρόνια μετά το σχηματισμό του ηλιακού συστήματος πιστεύεται ότι ένα σώμα στο μέγεθος του πλανήτη Άρη χτύπησε τη Γη, εκτινάσσοντας μια μεγάλη μάζα υλικού που τελικά έγινε το φεγγάρι. Η επιφάνειά του ήταν αρχικά λιωμένη, αλλά καθώς ο ωκεανός μάγματος ψύχθηκε, το υλικό στερεοποιήθηκε.

Οι κρύσταλλοι που εξετάστηκαν στη μελέτη θεωρούνται ότι σχηματίστηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας ψύξης, πράγμα που σημαίνει ότι η σύνθεσή τους προσφέρει στους ερευνητές την ευκαιρία να διερευνήσουν την ηλικία τους, και ως εκ τούτου την ηλικία του ίδιου του φεγγαριού.

H Δρ. Jennika Greer του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης που «έσπρωξε» την ηλικία του φεγγαριού πίσω κατά 40 εκατ. χρόνιαDieter Isheim/Northwestern University

Μέχρι τώρα εργασίες σε σεληνιακά υλικά σε συνδυασμό με μοντελοποίηση δεδομένων έχουν οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι το φεγγάρι έχει ηλικία περίπου 4,42 δισεκατομμυρίων ετών, αλλά νέες αναλυτικές τεχνικές επιβεβαιώνουν ότι οι συγκεκριμένοι κρύσταλλοι σχηματίστηκαν πιο πίσω στο χρόνο.

Η ηλικία των κρυστάλλων

Η διαδικασία περιλαμβάνει τη χρήση ενός λέιζερ για την εξάχνωση ατόμων από ακονισμένους κρυστάλλους. Η μάζα αυτών των ατόμων μπορεί στη συνέχεια να εξεταστεί και να μετρηθεί η αναλογία διαφορετικών τύπων ατόμων ουρανίου και μολύβδου. Επειδή το ουράνιο μετατρέπεται σε μόλυβδο με την πάροδο του χρόνου μέσω της ραδιενεργού διάσπασης, αυτή η αναλογία μπορεί να μας πει πόσο παλιός είναι ο κρύσταλλος.

Το συμπέρασμα, γράφει η ομάδα στο περιοδικό Geochemical Perspectives Letters, είναι ότι οι κρύσταλλοι, και συνεπώς ο δορυφόρος μας, φαίνεται να έχουν ηλικία τουλάχιστον 4,46 δισεκατομμυρίων ετών.

«Αυτή η ηλικία σημαίνει ότι το φεγγάρι είναι 40 εκατομμύρια χρόνια νεότερο από ό,τι πιστεύαμε, και γεννήθηκε μέσα σε 110 εκατομμύρια χρόνια μετά το σχηματισμό του ηλιακού συστήματος», γράφει η ομάδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης