ΚΟΣΜΟΣ

Μέση Ανατολή: Σενάρια Γ΄ Παγκόσμιου Πόλεμου - «Γενική ανάφλεξη σε έξι βήματα»

Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Λωρίδα της Γάζας, όπως φαίνεται από το νότιο Ισραήλ AP Photo / Ariel Schalit

Η παρούσα κρίση στη Γάζα θα μπορούσε, σε έξι τρομακτικά βήματα να εξελιχθεί σε έναν Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, προειδοποιεί Βρετανός πρώην επικεφαλής του Πολεμικού Ναυτικού.

Ο Βρετανός ναύαρχος εν αποστρατεία Λόρδος Γουέστ προβλέπει ότι, «εάν τα πράγματα πάνε πραγματικά στραβά» όχι μόνο η Βρετανία και οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να εμπλακούν στην κρίση Ισραήλ – Χαμάς αλλά και σε συγκρούσεις στον Λίβανο, τη Συρία, το Ιράν και τη Ρωσία.

Ρουκέτες, αεροπορικές επιδρομές, βομβαρδισμοί νοσοκομείων και ανθρωπιστική κρίση είναι η νέα πραγματικότητα» στο Ισραήλ, ενώ το Ιράν και η Χεζμπολάχ του Λιβάνου απειλούν να ανοίξουν νέα μέτωπα. «Πρόκειται για έναν επικίνδυνο, εύφλεκτο συνδυασμό», δηλώνει ο Γουέστ στη Sun. «Αυτό μπορεί να μετατραπεί σε μάχη».

Προβλέποντας τα έξι βήματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα καταστροφικό σενάριο, ο πρώην αρχηγός του τουΠολεμικού Ναυτικού αναφέρει:

Αν το Ισραήλ «αντιδράσει υπερβολικά»

Προβλέποντας τι θα μπορούσε να συμβεί τις επόμενες ημέρες, εβδομάδες ή μήνες, ο πρώην αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού προβλέπει ότι όλα θα μπορούσαν να ξεκινήσουν με μια σκληρή προσέγγιση του Ισραήλ με πολλές απώλειες αμάχων.

«Το Ισραήλ, απολύτως κατανοητά, θέλει εκδίκηση», δήλωσε.

Ωστόσο, «αν αντιδράσει υπερβολικά θα μπορούσε να οδηγήσει τον αραβικό κόσμο να "απαντήσει"». Η τρέχουσα πολιορκία της Γάζας και η επικείμενη χερσαία εισβολή θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο καμπής.

«Χωρίς τροφή, ηλεκτρισμό, νερό και με επίθεση από χερσαίες δυνάμεις, υπάρχει πιθανότητα μεγάλου αριθμού απωλειών αμάχων», είπε. «Και όταν υπάρξουν τεράστιοι αριθμοί θυμάτων, ο αραβικός κόσμος θα αλλάξει τη στάση του».

«Σε αυτό το ενδεχόμενο υπάρχει ως πρώτη αντίδραση η εμπλοκή της Χεζμπολάχ», εκτιμά.

Αν ο πόλεμος επεκταθεί στον Λίβανο

Από τότε που η Χαμάς εξαπέλυσε επίθεση κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, η Χεζμπολάχ εκτοξεύει ρουκέτες «αλληλεγγύης» στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ και απειλεί ότι θα συμμετάσχει στον πόλεμο «όταν έρθει η ώρα».

Το αποτέλεσμα είναι να γίνονται σποραδικές φονικές συγκρούσεις στα σύνορα, μία από τις οποίες έπληξε ομάδα διεθνών δημοσιογράφων, σκοτώνοντας έναν και τραυματίζοντας έξι. Οι ξένες δυνάμεις έχουν προτρέψει τη Χεζμπολάχ να παραμείνει στο περιθώριο, καθώς φοβούνται ότι η σύγκρουση θα επεκταθεί στο Λίβανο και θα δημιουργήσει ένα νέο μέτωπο.

Πρόκειται για μια εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση, δήλωσε ο Γουέστ. Αν η Χεζμπολάχ εμπλακεί, είπε, «αυτό θα ήταν ένα σοβαρό πρόβλημα για το Ισραήλ». Αν τα πράγματα κλιμακωθούν μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να εμπλακούν οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, λέει.

Η Ιερουσαλήμ θεωρεί εδώ και καιρό την τρομοκρατική ομάδα με έδρα το Λίβανο ως μεγαλύτερη απειλή από τη Χαμάς με τον πιο προηγμένο οπλισμό που διαθέτει -συμπεριλαμβανομένων πυραύλων ακριβείας και μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

«Το Ισραήλ θα αντιδρούσε και πάλι πολύ έντονα εναντίον τους, χωρίς αμφιβολία πραγματοποιώντας επιθέσεις στον Λίβανο», εξήγησε ο Γουέστ. «Ο Λίβανος είναι στην πραγματικότητα σε ένα τεράστιο χάος ούτως ή άλλως... θα μπορούσε εύκολα να διαλυθεί, γεγονός που θα προκαλούσε περισσότερη αβεβαιότητα».

Αν ο Άσαντ και ο Πούτιν συνεργαστούν

Με την πιθανότητα ο Λίβανος να βρίσκεται σε σύγχυση, το επόμενο βήμα θα μπορούσε να είναι να συμμετάσχει η υποστηριζόμενη από τη Ρωσία, Συρία, εκτιμά ο Άλαν Ουίλιαμ Τζον Γουέστ.

«Ο Μπασάρ αλ Άσαντ θα ήταν πολύ ανόητος (αν το έκανε αυτό), αλλά μπορεί να αισθανθεί ότι πρέπει με κάποιο τρόπο να εμπλακεί», είπε και πρόσθεσε: «Το πρόβλημα εδώ είναι ότι ο Άσαντ υποστηρίζεται από τη Ρωσία». Όπως εξήγησε, αυτό θα ήταν ένα μέσο για να μπει ο Πούτιν στη μάχη.

Ο Γουέστ σημείωσε πως ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς είναι ήδη «φανταστικός» για τον Πούτιν «επειδή έχει τραβήξει το βλέμμα του κόσμου από τη σύγκρουση στην Ουκρανία».

Ισραηλινά τανκς στα σύνορα με τη Γάζα 1Ισραηλινά τανκς στα σύνορα με τη Γάζα 1

«Οπότε όσο περισσότερο μπορεί να την αναζωπυρώσει, τόσο πιο χαρούμενος θα είναι (...). Και τόσο πιο ευτυχισμένος θα είναι ο παρίας φίλος του, το Ιράν».

Ο παράγοντας Ιράν

Ως έθνος αποφασισμένο για καταστροφή, ο Γουέστ υποστηρίζει ότι το Ιράν θα μπορούσε «να προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει την ικανότητά του να εμπνέει την τρομοκρατία σε άλλες χώρες για να προκαλέσει επιθέσεις στο Ισραήλ».

«Έτσι, αυτό θα έκανε το Ισραήλ να αισθανθεί ότι πρέπει να υπάρξει κάποια αντίδραση κατά του Ιράν», είπε. Ο ναύαρχος εν αποστρατεία δήλωσε ότι αν τα πράγματα γίνονταν «πραγματικά άσχημα» και το Ισραήλ επιτεθεί στο Ιράν, τότε «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία» ότι το Ιράν δεν θα κατηγορούσε τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο ότι εμπλέκονται.

«Έτσι ξαφνικά το πράγμα έχει επεκταθεί δραματικά», πρόσθεσε ο Γουέστ, εξηγώντας ότι «το Ιράν μας βλέπει ως τον μικρό Σατανά, ενώ ο μεγάλος Σατανάς είναι η Αμερική».

Αν ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο μπουν στη μάχη

Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ έχουν ήδη στείλει στρατιωτικές και ναυτικές δυνάμεις για να υποστηρίξουν το Ισραήλ στον πόλεμο κατά της Χαμάς και να ενισχύσουν την περιφερειακή σταθερότητα.

Και την Παρασκευή ένα πολεμικό πλοίο του αμερικανικού ναυτικού έριξε τις πρώτες βολές που πιστεύεται ότι είναι οι πρώτες βολές της Αμερικής για την υπεράσπιση του Ισραήλ. Το πολεμικό πλοίο, που επιχειρούσε στην Ερυθρά Θάλασσα, κατέρριψε μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από τους υποστηριζόμενους από το Ιράν αντάρτες Χούτι στην Υεμένη, οι οποίοι πιστεύεται ότι στόχευαν το Ισραήλ.

«Εάν το Ισραήλ αρχίσει να διαλύεται λόγω της Χεζμπολάχ και της Χαμάς, τότε υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να εμπλακούν οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο», εκτίμησε ο Γουέστ.

Και «αν τα πράγματα πάνε πραγματικά άσχημα», το ΝΑΤΟ «θα επιδιώξει να αυξήσει τις δυνάμεις μας στην ανατολική Μεσόγειο, επειδή αυτό μπορεί να μετατραπεί σε μάχη», είπε.

Η πιθανή εμπλοκή της Σαουδικής Αραβίας

Το τελευταίο βήμα σε ένα τρομακτικό παζλ από κομμάτια που θα μπορούσαν να βυθίσουν τον κόσμο σε πόλεμο θα ήταν να εμπλακεί η Σαουδική Αραβία στο χάος, εξήγησε ο Γουέστ.

Εδώ και χρόνια, το Ιράν υποστηρίζει τους αντάρτες Χούτι της Υεμένης, οι οποίοι βρίσκονται σε πόλεμο με τον μεγάλο ισλαμιστή γείτονά τους, τη Σαουδική Αραβία. Μοιράζονται επίσης το έντονο μίσος για τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Ήδη, οι τρομοκράτες έχουν αρχίσει να εκτοξεύουν ρουκέτες εναντίον στρατιωτικών βάσεων που φιλοξενούν δυνάμεις των ΗΠΑ στη Συρία και το Ιράκ, αφού ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε για την ακλόνητη υποστήριξη του Ισραήλ. Οι αλλοπρόσαλλοι και οπλισμένοι Χούτι προκαλούν τη Σαουδική Αραβία εκτοξεύοντας πυραύλους που προμηθεύονται από το Ιράν στο έδαφός της, σύμφωνα με τον ίδιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης