ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Ελπίδα για ματαίωση της επίθεσης στη Γάζα μετά την απελευθέρωση ομήρων από τη Χαμάς

AP Photo/Ariel Schalit

Ως θετικό μήνυμα στην προσπάθεια εκτόνωσης και αποκλιμάκωσης της κατάστασης εκλαμβάνεται η κίνηση της Χαμάς να απελευθερώσει μια Αμερικανίδα όμηρο και την κόρη της «για ανθρωπιστικούς λόγους», όπως επεσήμανε η τρομοκρατική οργάνωση. Ωστόσο, από την πλευρά του Ισραήλ που βρίσκεται προ των πυλών της χερσαίας επίθεσης στη Γάζα, τονίζουν ότι ήταν μονομερής απόφαση και όχι προϊόν διαπραγμάτευσης. 

Η Αμερικανίδα και η κόρη της είχαν απαχθεί από τη Χαμάς και απελευθερώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής «για ανθρωπιστικούς λόγους», όπως σημείωσε ο εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της οργάνωσης, των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ, Αμπού Ουμπάιντα.

Η Χαμάς ανταποκρίθηκε στις προσπάθειες που κατέβαλε το Κατάρ για την απελευθέρωση των ομήρων, πρόσθεσε. Ωστόσο, λίγο αργότερα υπήρξε τοποθέτηση Ισραηλινού αξιωματούχου τονίζοντας πως η απελευθέρωση ήταν ένα μονομερές βήμα από τη Χαμάς και όχι μέρος συμφωνίας. Πάντως, σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, η τελευταία εξέλιξη μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για διάλογο με παρέμβαση των μεγάλων δυνάμεων της περιοχής για εκεχειρία σε μια προσπάθεια να ματαιωθεί η προαποφασισμένη χερσαία επίθεση στη Γάζα, έστω και την τελευταία στιγμή.

Η είδηση της απελευθέρωσης επιβεβαιώθηκε από το Ισραήλ με τη διαδικασία να βρίσκεται σε εξέλιξη. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό λίγο μετά τις 9 ώρα Ελλάδας, οι δύο όμηροι παραδόθηκαν στον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό στη Γάζα πριν από τη μεταφορά τους στο Ισραήλ μέσω της Αιγύπτου, αναφέρουν εβραϊκά μέσα ενημέρωσης, ενώ την είδηση επιβεβαίωσε και ο πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Η μάνα και κόρη που απελευθερώθηκανRaanan Family via AP

Ισραήλ: Οι τρεις φάσεις της χερσαίας επίθεσης

Οι χερσαίες δυνάμεις του Ισραήλ βρίσκονται έξω από τη Γάζα με το δάκτυλο κυριολεκτικά στη σκανδάλη περιμένοντας την τελική εντολή της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας για το μαζικό χτύπημα από στεριά, ουρανό και θάλασσα.

Αυτό επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (IDF), Πίτερ Λέρνερ, μιλώντας στο CNNi, τονίζοντας ότι πρέπει «είμαστε απόλυτα έτοιμοι για την επίθεση» και σημείωσε ότι «για τον λόγο αυτό ο στρατός έχει καλέσει και επιπλέον 300.000 εφέδρους».

Μάλιστα, ο IDF ανέβασε βίντεο στο «X», όπου μεταξύ άλλων δηλώνει ότι η επίθεση αυτή θα είναι υπεράσπιση της ίδιας της ύπαρξης της χώρας: «Υπερασπιζόμαστε τα σπίτια, τους ανθρώπους μας, την ίδια την ύπαρξή μας. Παλεύουμε για την ύπαρξή μας. Πολλοί από εμάς έχουμε χάσει τους αγαπημένους μας».

Στο βίντεο που έρχεται λίγο πριν από τη διαφαινόμενη μεγάλη επιχείρηση στη Γάζα, ο εκπρόσωπος του IDF μεταξύ άλλων ανέφερε: Δεν έχουμε άλλη επιλογή από τα να παλέψουμε για την ασφάλειά μας. Θα νικήσουμε τη Χαμάς στη μάχη και θα βοηθήσουμε το νότιο Ισραήλ να ακμάσει ξανά».

Ισραήλ: Η εξόντωση της Χαμάς και οι άλλοι στόχοι

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ παρουσίασε σήμερα τα πολεμικά σχέδια και τους στόχους της ισραηλινής στρατιωτικής εκστρατείας στη Λωρίδα της Γάζας, μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Κνεσέτ.

Σύμφωνα με τον υπουργό, οι πολεμικοί ισραηλινοί στόχοι περιλαμβάνουν την εξόντωση της Χαμάς, μέσω της καταστροφής των στρατιωτικών και κυβερνητικών της δυνατοτήτων, την πλήρη παραίτηση του Ισραήλ από κάθε ευθύνη στη Γάζα και τη δημιουργία ενός νέου «καθεστώτος ασφαλείας» στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Γκάλαντ ανέφερε στα μέλη της Επιτροπής ότι ο πόλεμος θα έχει τρεις κύριες φάσεις. «Βρισκόμαστε στην πρώτη φάση, στην οποία διεξάγεται μια στρατιωτική εκστρατεία με (αεροπορικές επιδρομές) και αργότερα με (χερσαίους) ελιγμούς με στόχο (...) την καταστροφή της Χαμάς», τόνισε ο υπουργός Άμυνας.

Η δεύτερη φάση, τόνισε, θα συνεχιστεί με μάχες αλλά χαμηλότερης έντασης καθώς τα στρατεύματα εργάζονται για να «εξαλείψουν θύλακες αντίστασης».

«Η τρίτη φάση θα είναι η δημιουργία ενός νέου καθεστώτος ασφαλείας στη Λωρίδα της Γάζας, η παραίτηση του Ισραήλ από κάθε ευθύνη για την καθημερινή ζωή στη Λωρίδα της Γάζας και η δημιουργία μιας νέας πραγματικότητας ασφάλειας για τους πολίτες του Ισραήλ και τους κατοίκους της περιοχής που περιβάλλει τη Γάζα», τόνισε.

IDF: «Η πλειονότητα των ομήρων είναι ζωντανοί»

Ο ισραηλινός στρατός εκτιμά σε σημερινή ανακοίνωσή του πως «η πλειονότητα των ομήρων» που απήχθησαν από τη Χαμάς κατά τη διάρκεια της επίθεσης στις 7 Οκτωβρίου «είναι ζωντανοί».

«Από τους περίπου 200 ομήρους που βρίσκονται τώρα στη Λωρίδα της Γάζας, περισσότεροι από 20 είναι ανήλικοι, δέκα έως 20 είναι άνω των 60 ετών, η πλειονότητα των ομήρων είναι ζωντανοί», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού που δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες στο σημείο αυτό.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, πτώματα μεταφέρθηκαν επίσης στη Λωρίδα της Γάζας από τους ισλαμιστές Παλαιστίνιους κατά την πολυαίμακτη επίθεση που εξαπέλυσαν την αυγή της 7ης Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας.

Εξάλλου, 100 έως 200 Ισραηλινοί θεωρούνται πλέον «αγνοούμενοι» από την επίθεση, σε σύγκριση με 3.000 που είχαν καταμετρηθεί την πρώτη ημέρα του πολέμου. «Ο αριθμός αυτός μειώθηκε σημαντικά» στον βαθμό που ο στρατός μπόρεσε να επιβεβαιώσει το πού βρίσκονταν.

Χαμάς: Ελευθερώνει ομήρους εάν...

Την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά με αντάλλαγμα την κατάπαυση του πυρός συζητά η Χαμάς. Όπως αναφέρει το BBC καθώς συνεχίζονται οι συνομιλίες για την απελευθέρωση πολλών από τους 203 ομήρους που εκτιμάται ότι κρατούνται στη Γάζα, η Χαμάς προσφέρθηκε να απελευθερώσει ορισμένους με αντάλλαγμα την άμεση κατάπαυση του πυρός. Το Ισραήλ δεν έχει συμφωνήσει μέχρι στιγμής σε αυτό.

Η Χαμάς δεν έχει στην κατοχή της όλους τους ομήρους. Ορισμένοι κρατούνται από άλλες ένοπλες μαχητικές ομάδες. Η συνεχιζόμενη αιχμαλωσία τους στη Γάζα αποτελεί παράγοντα περιπλοκής για τους ισραηλινούς διοικητές που σχεδιάζουν την προβλεπόμενη εισβολή τους στην περιοχή. Προφανώς, οι όμηροι έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να βγουν ζωντανοί αν αυτό μπορεί να γίνει με διαπραγματεύσεις.

Γάζα: 4.137 Παλαιστίνιοι νεκροί σε 14 μέρες

Τουλάχιστον 4.137 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινούς βομβαρδισμούς από την έναρξη του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού ισλαμικού κινήματος σήμερα, 14η ημέρα του πολέμου. Επιπλέον, 13.162 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα τον τελευταίο προσωρινό απολογισμό που έδωσε η κυβέρνηση της Χαμάς που διοικεί τη Λωρίδα της Γάζας.

Μεταξύ αυτών των θανάτων, η Χαμάς αναφέρει ότι περιλαμβάνονται 16 άνθρωποι που σκοτώθηκαν στην ελληνορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου στην πόλη της Γάζας, η οποία βομβαρδίστηκε από ισραηλινές επιδρομές χθες. Προηγουμένως το πρακτορείο Reuters μετέδωσε, επικαλούμενο το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης της Χαμάς, ότι 18 χριστιανοί Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από την επιδρομή στην εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου.

Περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Ισραήλ στο ισραηλινό έδαφος από άνδρες της Χαμάς, στην πλειονότητά τους άμαχοι. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, περίπου 1.500 μαχητές της Χαμάς έχουν σκοτωθεί από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε την πολεμική του επιχείρηση ως απάντηση στην επίθεση της Χαμάς.

Ισραήλ: 100.000 πολίτες αιτήθηκαν οπλοκατοχή

Χιλιάδες ισραηλινοί πολίτες έχουν καταθέσει αίτηση για οπλοκατοχή από τη στιγμή που ξέσπασε ο πόλεμος με τη Χαμάς στη Μέση Ανατολή.

Όπως μεταδίδει η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, το υπουργείο Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή του πως μέσα σε 14 μέρες, από την έναρξη του πολέμου την 7η Οκτωβρίου μέχρι σήμερα, έχει λάβει περίπου 100.000 αιτήσεις από πολίτες που ζητούν να λάβουν ιδιωτικές άδειας οπλοκατοχής.

Η αύξηση είναι ραγδαία, εάν υπολογίσει κανείς πως, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία Haaretz, από την αρχή του έτους έχουν εκδοθεί περίπου 26.000 ατομικές άδειες οπλοφορίας

ΟΗΕ: Τo νωρίτερο αύριο η ανθρωπιστική βοήθεια

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες έφθασε σήμερα στο βόρειο τμήμα της αιγυπτιακής χερσονήσου του Σινά, κοντά στο μεθοριακό πέρασμα της Ράφα με τη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε εκπρόσωπος του ΟΗΕ στη Γενεύη.

Ο ΟΗΕ έχει ζητήσει να ανοίξει το πέρασμα, το οποίο αποτελεί το μοναδικό σύνορο της Γάζαςπου δεν ελέγχεται από το Ισραήλ, ώστε να καταστεί δυνατό να παραδοθεί ανθρωπιστική βοήθεια στους περισσότερους από 2 εκατομμύρια κατοίκους του θύλακα.

(AP Photo/Fatima Shbair)

Δεκάδες φορτηγά που μεταφέρουν βοήθεια περιμένουν για να περάσουν στη Λωρίδα της Γάζας, όμως τα σύνορα εξακολουθούν να είναι κλειστά. Λίγο νωρίτερα σήμερα ο υπεύθυνος του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης Μάρτιν Γκρίφιθς είχε δηλώσει πως η διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια αναμένεται ότι θα μπορέσει να εισέλθει στη Λωρίδα της Γάζας «αύριο (Σάββατο) ή εκεί γύρω».

«Διεξάγουμε προχωρημένες διαπραγματεύσεις σε βάθος με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη για να εγγυηθούμε την έναρξη το συντομότερο δυνατόν μιας επιχείρησης αρωγής στη Γάζα», δήλωσε ο Γκρίφιθς, τον οποίο επικαλέσθηκε εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) στη Γενεύη. «Μια πρώτη παράδοση αναμένεται να αρχίσει αύριο ή εκεί γύρω», συνέχισε ο Γκρίφιθς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης