Μέση Ανατολή: Ώρα μηδέν για τη χερσαία επιχείρηση - Κλειστό παραμένει το πέρασμα της Ράφα
Ανανεώθηκε:
H αντίστροφη μέτρηση για την χερσαία επιχείρηση των Ισραηλινών στη Γάζα με στόχο την Χαμάς έχει ξεκινήσει με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία να κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους για το πότε ακριβώς θα ξεκινήσει. Την ίδια ώρα η διεθνής ανησυχία για γενικότερη ανάφλεξη στην περιοχή της Μέσης Ανατολής κορυφώνεται, ενώ το πέρασμα της Ράφα παραμένει κλειστό παρατείνοντας το ανθρωπιστικό δράμα των Παλαιστινίων.
Ο ίδιος ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ σε μήνυμα του προς τους χιλιάδες στρατιώτες που έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα με τη Γάζα ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «τη Γάζα την οποία βλέπουν τώρα από απόσταση, σε λίγο θα τη βλέπουν από μέσα».
Αντίστοιχη σε περιεχόμενο και η δήλωση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, που παλεύει για την πολιτική του επιβίωση, ο οποίος τους είπε να είναι έτοιμοι για τη νίκη λέγοντας ότι έχουν τη στήριξη όλου του λαού.
Οι Ισραηλινοί συνεχίζουν να πλήττουν από αέρος στόχους στη Γάζα αλλά και τη Δυτική Όχθη την ώρα που η ανθρωπιστική κρίση κορυφώνεται στη σκιά της διπλωματίας.
Το πέρασμα της Ράφα, η μοναδική δίοδος από την οποία μπορεί να περάσει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα παραμένει κλειστή και δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα ανοίξει και σήμερα παρατείνοντας το μαρτύριο των κατοίκων της Γάζας.
Σε κάθε περίπτωση ζητούμενο είναι ποιο θα είναι το τίμημα της νίκης, καθώς το Ισραήλ θέλει να αποφύγει μεγάλες απώλειες σε ζωές Παλαιστίνιων αμάχων φοβούμενο τη διεθνή κατακραυγή, να απελευθερώσει αν μπορέσει τους Ισραηλινούς ομήρους της Χαμάς με τις μικρότερες δυνατές απώλειες. Όλα αυτά φυσικά χωρίς να ανοίξουν και άλλα μέτωπα που θα μπορούσαν να παρασύρουν στην ένοπλη σύγκρουση και άλλες χώρες ακόμη και τις ΗΠΑ.
Οι στόχοι του Ισραήλ
Ο πρώτος στόχος του Ισραήλ είναι να τερματίσει τον έλεγχο της Χαμάς στη Γάζα, με την παλαιστινιακή οργάνωση έχει το πάνω χέρι καθώς γνωρίζει σπιθαμή προς σπιθαμή τη μικρή αυτή λωρίδα γης, ενώ είναι άγνωστο τι εκπλήξεις θα έχει ετοιμάσει για τους Ισραηλινούς.
Επίσης σημαντικό είναι να διασφαλίσει ότι η Χαμάς δεν μπορεί να εξαπολύσει επιθέσεις στο μέλλον αποκαθιστώντας παράλληλα την εμπιστοσύνη των Ισραηλινών ότι η κυβέρνηση και ο στρατός τους μπορούν να εξασφαλίσουν την ασφάλειά τους. Τέλος θέλει να στείλει ένα μήνυμα σε φίλους και εχθρούς για την ισχύ του και τη δυνατότητά του να απαντά σε προκλήσεις.
Ο τερματισμός της κυριαρχίας της Χαμάς δεν σημαίνει την εξάλειψη κάθε υποστηρικτή της Χαμάς ή κάθε σημάδι της επιρροής της ομάδας. Αυτό που θέλει το Ισραήλ είναι να έχει λόγο στην επόμενη μέρα στη Γάζα, ιδανικά με μια διάδοχη κατάσταση με την οποία θα μπορούσε να συμβιώσει.
Αν και οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις στα σύνορα με τη Γάζα το βλέμμα των Ισραηλινών παραμένει πάντα στραμμένο και προς το Βορρά καθώς φοβάται το άνοιγμα ενός νέου μετώπου από τη Χεζμπολάχ το οποίο θα μπορούσε να συμπαρασύρει και το Ιράν. Χαρακτηριστικό είναι ότι διατάχθηκε η εκκένωση της πόλης Κιριάτ Σμόνα με πληθυσμό 20.000 κατοίκων και η οποία βρίσκεται σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από τα σύνορα.
Ανθρωπιστική κρίση και διπλωματία
Στο πλαίσιο των διπλωματικών πρωτοβουλιών θα βρεθεί στην Αίγυπτο ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ στον απόηχο του διαγγέλματος Μπάιντεν ο οποίος εξήγησε στους Αμερικανούς γιατί πρέπει να στηριχθούν Ουκρανία αλλά και Ισραήλ ζητώντας έκτακτη οικονομική βοήθεια.
«Η Χαμάς και ο Πούτιν αντιπροσωπεύουν διαφορετικές απειλές, αλλά έχουν κοινό τούτο: θέλουν και οι δύο να αφανίσουν εντελώς μια γειτονική δημοκρατία», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος λίγες ώρες μετά την επιστροφή του από το Τελ Αβίβ, όπου διαβεβαίωσε τον ισραηλινό πρωθυπουργό πως η Ουάσιγκτον στέκει στο πλευρό της χώρας του.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το παρασκήνιο της επίσκεψης Μπάιντεν και της ακύρωσης της συνάντησης με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς. Ο τελευταίος αρνήθηκε να συνομιλήσει ακόμη και τηλεφωνικά με τον Αμερικανό πρόεδρος σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές.
Τόσο ο Μπάιντεν όσο και οι Ευρωπαίοι τρέμουν και μόνο στην ιδέα για τρομοκρατικά χτυπήματα σε όλο τον κόσμο ως αντίποινα για την ισραηλινή επιχείρηση κατά της Χαμάς.
Σε μία άλλη εξέλιξη που δείχνει ποιοι είναι οι κίνδυνοι αν υπάρξει γενικότερη ανάφλεξη πολεμικό πλοίο του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού αναχαίτισε την Πέμπτη (19/10) τρεις πυραύλους κρουζ και πολλά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτοξεύθηκαν από το κίνημα των Χούτι, που πρόσκειται στο Ιράν, από την Υεμένη, ενδεχομένως προς το Ισραήλ.
Η αεροπορική βάση Αιν αλ Ασάντ, η οποία φιλοξενεί αμερικανικές και άλλες διεθνείς δυνάμεις στο δυτικό Ιράκ, έγινε στόχος μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων το βράδυ της Πέμπτης, σύμφωνα με πηγές ασφαλείας που μίλησαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Πολλαπλές εκρήξεις φέρεται να ακούστηκαν μέσα στη βάση.
Ο ιρακινός στρατός δήλωσε ότι έκλεισε την περιοχή γύρω από τη βάση και ξεκίνησε επιχείρηση έρευνας. Δεν ήταν ακόμη σαφές αν οι επιθέσεις προκάλεσαν θύματα ή ζημιές.
Οι ΗΠΑ διατηρούν 2,500 στρατιώτες στο Ιράκ και 900 στη Συρία και μία ανάφλεξη θα σήμαινε αυτόματα την αμερικανική εμπλοκή κάτι που θέλει να αποφύγει η Ουάσιγκτον με κάθε κόστος χωρίς φυσικά να μπορεί να ελέγξει όλες τις παραμέτρους.
Πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν οι εξελίξεις των επόμενων ημερών θα κριθούν από το πόσο χειρουργική θα είναι η επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα, τι απώλειες θα υπάρχουν μεταξύ των αμάχων καθώς μία έκρηξη οργής από τους πολίτες στην ευρύτερη περιοχή θα μπορούσε να οπλίσει το χέρι των δυνάμεων που έχουν την επιχειρησιακή ικανότητα να επιτεθούν στο Ισραήλ.