ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Τι γνωρίζουμε και τι όχι για την έκρηξη στο νοσοκομείο

(AP Photo/Abed Khaled)

Μερικές μόλις ώρες μετά από την έκρηξη σε νοσοκομείο της Παλαιστίνης, που άφησε πίσω της εκατοντάδες νεκρούς, η διεθνής κοινότητα αναζητά πυρετωδώς ποιος κρύβεται πίσω από την αιματηρή επίθεση.

Η τραγική αυτή εξέλιξη έχει ήδη φέρει τα πάνωκάτω στις διπλωματικές προσπάθειες που γίνονται στην περιοχή, με τα αραβικά κράτη να αρνούνται να συναντηθούν την Τετάρτη (18/10) με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Τι συνέβη στο νοσοκομείο;

Βίντεο από το νοσοκομείο Al-Ahli Arabi Baptist, που έχει επιβεβαιωθεί ως προς την τοποθεσία από το CNNi, δείχνει τον ουρανό να «φωτίζεται» ξαφνικά, καθώς σημειώνεται μια τεράστια έκρηξη στο χώρο. Ένα τεράστιο σύννεφο φλόγας και καπνού υψώνεται στον ουρανό.

Μέσα στο κτήριο επικράτησε πανικός. Ο Δρ. Φαντέλ Ναέμ, επικεφαλής του τμήματος ορθοπεδικής, ήταν στο χειρουργείο όταν σημειώθηκε η έκρηξη. Μετά την έκρηξη, όπως περιέγραψε, επικράτησε πανικός, με το προσωπικό του νοσοκομείο να μπαίνει στα χειρουργεία ουρλιάζοντας για βοήθεια και κάνοντας λόγο για δεκάδες θύματα.

Άνδρας απομακρύνει παιδί από το βομβαρδισμένο νοσοκομείο της Γάζας / (AP Photo/Hatem Moussa)

«Μόλις είχα τελειώσει ένα χειρουργείο όταν ακούσαμε μια μεγάλη έκρηξη… Νομίζαμε ότι ήταν έξω από το νοσοκομείο, γιατί δεν πιστεύαμε ότι θα βομβάρδιζαν το νοσοκομείο» είπε ο Φαντέλ Ναέμ, μιλώντας στο CNNi.

Βγαίνοντας από το χειρουργείο, ο Ναέμ βρέθηκε αντιμέτωπος με δραματικές εικόνες.

«Πολλοί άνθρωποι είχαν αποκεφαλιστεί. Υπήρχαν φλόγες παντού» περιέγραψε, συνεχίζοντας:

«Η ιατρική ομάδα έκανε αγώνα για να βοηθήσει τους τραυματίες και όσους πέθαιναν αλλά το μέγεθος της καταστροφής ήταν τεράστιο. Ο αριθμός των θυμάτων ήταν τόσο μεγάλος που δεν μπορούσαμε να κάνουμε σχεδόν τίποτα».

Το CNNi σημειώνει ότι είναι δύσκολο να επιβεβαιωθεί ο δραματικός απολογισμός της επίθεσης στο νοσοκομείο, παρότι βίντεο και φωτογραφίες έδειχναν εκατοντάδες τραυματίες αλλά και δεκάδες νεκρούς στους χώρους του νοσοκομείου.

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας ανακοίνωσε ότι πέθαναν τουλάχιστον 400 άνθρωποι.

Κοριτσάκι από την Παλαιστίνη απομακρύνεται από το βομβαρδισμένο νοσοκομείο, κρατώντας την κουβέρτα της / (AP Photo/Abed Khaled)

Τι υποστηρίζουν Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν από την πρώτη στιγμή το Ισραήλ για την επίθεση.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος Τύπου των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (IDF) Τζόναθαν Κόνρικους είπε στο CNNi την Τετάρτη ότι «τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι η έκρηξη αυτή δεν θα μπορούσε να προέλθει από ισραηλινή βόμβα».

Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι η τραγωδία στο νοσοκομείο σημειώθηκε μετά από αποτυχημένη εκτόξευση πυραύλου, πίσω από την οποία κρύβεται η παλαιστινιακή ομάδα Ισλαμική Τζιχάντ.

Η ίδια η οργάνωση έχει αρνηθεί την κατηγορία αυτή, κάνοντας λόγο για αβάσιμα ψεύδη.

Το IDF έδωσε, παράλληλα, στη δημοσιότητα και μια συνομιλία μεταξύ «δύο μαχητών της Χαμάς, που μιλούσαν για εκτόξευση πυραύλου από νεκροταφείο κοντά στο νοσοκομείο».

Με βάση τη μετάφραση του ισραηλινού στρατού, ο ένας μαχητής έλεγε: «Λένε ότι τα θραύσματα του πυραύλου είναι ντόπια δεν είναι σαν τα ισραηλινά τραύματα».

Το CNNi δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα την ηχογράφηση αυτή.

Ο ισραηλινός στρατός έδωσε παράλληλα στη δημοσιότητα φωτογραφίες που υποστηρίζει ότι αποδεικνύουν ότι ο βομβαρδισμός δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί από αεροσκάφος, καθώς δεν υπήρχαν εμφανή σημάδια κρατήρων ή σημαντικές βλάβες στα κτήρια.

Στον επίσημο λογαριασμό του Ισραήλ στο Χ (πρώην Twitter) αναρτήθηκε, παράλληλα, βίντεο που υποτίθεται ότι αποδείκνυε ότι το νοσοκομείο είχε χτυπηθεί από ρουκέτα. To timestamp του βίντεο, ωστόσο, δεν έδειχνε την ώρα της επίθεσης, με τους υπεύθυνους της σελίδας να κατεβάζουν τα εν λόγω πλάνα.

«Λάβαμε το βίντεο, νομίζαμε από επίσημη πηγή, αλλά όταν επικοινωνήσαμε μαζί του μας είπε ότι το είχε πάρει από κάπου αλλού και έτσι το αποσύραμε» δήλωσε στο CNNi ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, Lior Haiat.

Την Τετάρτη, αξιωματούχοι της Γάζας υποστήριξαν επίσης ότι το νοσοκομείο είχε υποστεί ζημιές από δύο ισραηλινές οβίδες ενώ παράλληλα ο IDF είχε προειδοποιήσει το προσωπικό του νοσοκομείου να εγκαταλείψει τις εγκαταστάσεις. Το CNNi έχει επικοινωνήσει με το IDF για να σχολιάσει τον ισχυρισμό αυτόν.

Τι υποστηρίζουν οι αμερικανικές υπηρεσίες

Η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει τη θέση του Ισραήλ ότι «δεν ευθύνεται για την έκρηξη», όπως αναφέρει το αμερικανικό συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (NSC).

Τη θέση αυτή εξέφρασε, άλλωστε, με κάθε επισημότητα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου στο Ισραήλ την Τετάρτη (18/2).

«(σ.σ. οι ζημιές στο νοσοκομείο) Φαίνεται ότι έγιναν από την άλλη ομάδα, όχι από εσένα… Υπάρχουν, όμως, πολλοί άνθρωποι εκεί έξω που δεν είναι σίγουροι, οπότε έχουμε πολλά πράγματα που πρέπει να ξεπεράσουμε».

Αναφερόμενη στην πολύνεκρη επίθεση, η εκπρόσωπος του NSC, Άντριαν Γουότσον, σημείωσε:

«Πληροφορίες δείχνουν ότι ορισμένοι Παλαιστίνιοι μαχητές από τη Λωρίδα της Γάζας φέρονται να πιστεύουν ότι η έκρηξη οφείλεται σε ρουκέτα ή εκτόξευση πυραύλου από την παλαιστινιακή οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ. Οι μαχητές διερευνούσαν ακόμη τι είχε συμβεί».

Αξιωματούχοι, που δεν κατονομάζονται, δήλωσαν στο CNNi ότι στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τις υπηρεσίες πληροφοριών δείχνουν ότι η έκρηξη προκλήθηκε από ρουκέτα που εκτόξευσε η Ισλαμική Τζιχάντ.

Σύμφωνα με την ανάλυση των ειδικών, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι επρόκειτο για έκρηξη εδάφους και όχι αεροπορική επιδρομή.

Πηγή είπε στο CNNi ότι δεν υπήρχε ένας μεγάλος κρατήρας που να δείχνει ότι έπεσε κάποια βόμβα ενώ προκλήθηκαν τεράστιες ζημιές από τη φωτιά και τα σκόρπια συντρίμμια -κάτι που συνάδει με έκρηξη στο έδαφος.

Οι υπηρεσίες πληροφοριών, ωστόσο, δεν θα μείνουν μόνο σε αναλύσεις της έκρηξης, καθώς ήδη έχουν αρχίσει να συγκεντρώνουν στοιχεία από πληροφοριοδότες που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή.

Πώς αντέδρασε ο πλανήτης;

Αρκετές χώρες έχουν εκφράσει τη φρίκη τους μετά από τους εκατοντάδες θανάτους στο νοσοκομείο, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να κινηθεί με προσοχή μέχρι να αποσαφηνιστεί τι ακριβώς συνέβη και ποιος ευθύνεται για αυτό.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ζητήσει να διερευνηθεί εξονυχιστικά η τραγωδία και μέχρι ανεξάρτητοι ερευνητές να καταλήξουν σε κάποιο πόρισμα, ο πλανήτης δεν θα γνωρίζει με σιγουριά τι συνέβη.

Δορυφορική εικόνα του νοσοκομείου / (Satellite image ©2023 Maxar Technologies via AP)

Αρκετές αραβικές χώρες, μεταξύ των οποίων η Σαουδική Αραβία, η Ιορδανία, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ιράκ έχουν εκδώσει ανακοινώσεις καταδικάζοντας το Ισραήλ και κατηγορώντας το στρατό του για τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου.

Οργισμένοι εμφανίζονται και οι πολίτες, με μαζικές διαδηλώσεις κατά του Ισραήλ να πραγματοποιούνται στο Λίβανο, το Ιράκ, την Ιορδανία, το Κουβέιτ, την Αίγυπτο και την Τυνησία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης