ΚΟΣΜΟΣ

Ανάλυση BBC για τη Μέση Ανατολή: Αυτός είναι ο μεγαλύτερος φόβος για Ουάσιγκτον και Δύση

Αναχαίτιση ρουκετών από το Iron Dome AP Photo/Tsafrir Abayov

Η γενίκευση της κρίσης σε περιφερειακό επίπεδο φαίνεται πως αποτελεί το μεγαλύτερο στρατηγικό φόβο της Ουάσιγκτον, αλλά και πολλών χωρών της Δύσης, μετά την έναρξη των συγκρούσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς.

Το Ιράν έχει ήδη απειλήσει ότι δεν θα μείνει αμέτοχο όσο σκοτώνονται Παλαιστίνιοι στη Γάζα. Την ίδια ώρα, τα αραβικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν που κινούνται δυτικά από το Ιράκ και τη Συρία στο νότιο Λίβανο, πιο κοντά στα σύνορα του Ισραήλ.

Από όλες τις φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές στην περιοχή, η Χεζμπολάχ στον Λίβανο είναι η πιο ισχυρή, ενώ από τον τελευταίο ατελέσφορο πόλεμο με το Ισραήλ το 2006 έχει ενισχύσει σημαντικά τα οπλοστάσιό της με ρουκέτες και πυραύλους, που σήμερα εκτιμάται ότι αριθμούν περίπου 150.000, όπως επισημαίνει το BBC.

Μερικά από αυτά είναι μακράς εμβέλειας και καθοδηγούνται με ακρίβεια, ενώ είναι ικανά να ισοπεδώσουν ολόκληρες περιοχές.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό (IDF), από το Λίβανο εκτοξέυτηκαν σήμερα Τετάρτη (18/10) συνολικά εννέα ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ. Τέσσερις από τους πυραύλους αυτούς αναχαιτίστηκαν, όπως δηλώνει ο IDF.

Για να αποτρέψουν τη Χεζμπολάχ -και το Ιράν- να συμμετάσχουν στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, οι ΗΠΑ έχουν τοποθετήσει δύο αεροπλανοφόρα στα ανοιχτά της Ανατολικής Μεσογείου.

Εάν και όταν οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποιήσουν μια πλήρους κλίμακας χερσαία εισβολή στη Γάζα, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος, να δώσει το έναυσμα στην Χεζμπολάχ να ανοίξει ένα νέο μέτωπο εναντίον του Ισραήλ από τον Λίβανο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης