ΚΟΣΜΟΣ

Μεσανατολικό: Παγκόσμια αγωνία για γενικευμένη ανάφλεξη και η ύστατη προσπάθεια της διπλωματίας

AP Photo/Ohad Zwigenberg

Με την χερσαία επίθεση του Ισραήλ προ των πυλών και έντονη ανησυχία για γενικευμένη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, με επίσημη ενεργό εμπλοκή του Λιβάνου και του Ιράν, η διπλωματία έχει πάρει φωτιά σε όλα τα «στρατόπεδα».

Μπαράζ επαφών είχε σήμερα, Δευτέρα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν με ηγέτες της περιοχής, συμπεριλαμβανομένου του Ισραηλινού προέδρου Μπενιαμίν Νετανιάχου. Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι φήμες για επίσκεψη του ίδιου του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο Ισραήλ το προσεχές διάστημα.

Συγκεκριμένα ο Πούτιν είχε τηλεφωνικές επαφές με τους ηγέτες Ιράν, Συρίας, Παλαιστίνης και Αιγύπτου, ενώ συνομίλησε και με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου. Σύμφωνα με το γραφείο του Νετανιάχου, ο Βλαντίμιρ Πούτιν ήταν εξαιρετικά επικριτικός για το Ισραήλ στις δηλώσεις του μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, κάνοντας ακόμη και συγκρίσεις μεταξύ του Ισραήλ και του γερμανικού στρατού στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Πούτιν μίλησε νωρίτερα με τον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ Άσαντ, τον Αιγύπτιο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, τον ιρανό πρόεδρο Εμπραχίμ Ραϊσί και τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

Σύμφωνα με τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, ο πρόεδρος Ραϊσί σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του δήλωσε πως «η υποστήριξη των Παλαιστινίων είναι προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής του Ιράν αλλά οι ομάδες "αντίστασης" λαμβάνουν τις δικές τους ανεξάρτητες αποφάσεις».

Επίκειται επίσκεψη Μπάιντεν;

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν βρίσκεται για δεύτερη φορά μέσα σε λίγα 24ωρα στο Ισραήλ για συνομιλίες με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον πρόεδρο Ιτσχάκ Χέρτζογκ, την ώρα που πληθαίνουν οι φήμες για επίσκεψη του ίδιου του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο επόμενο χρονικό διάστημα, αν και δεν υπάρχει καμία επίσημη επιβεβαίωση από το Λευκό Οίκο.

Η παρουσία Μπλίνκεν έρχεται μετά από μια περιοδεία του σε έξι αραβικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου και της Σαουδικής Αραβίας, με στόχο να αποτραπεί η ανάφλεξη και να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι, ειδικότερα το πέρασμα της Ράφα προκειμένου να περάσουν ξένοι υπήκοοι προς την Αίγυπτο.

Ο ρόλος της Ευρώπης

Από το μέτωπο της Ευρώπης, αύριο, Τρίτη 17/10, θα βρεθεί στο Ισραήλ ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ενώ οι Ευρωπαϊοι ηγέτες θα συνέλθουν μέσω τηλεδιάσκεψης για να συζητήσουν τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Ο Ισραηλινός πρεσβευτής στη Γερμανία Ρον Πρόσορ χαρακτήρισε «πραγματικό σημάδι αλληλεγγύης» την επικείμενη επίσκεψη του καγκελάριου Όλαφ Σολτς στο Ισραήλ. Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Welt», ο κ. Πρόσορ δήλωσε ότι η επίσκεψη του κ. Σολτς, του πρώτου επικεφαλής κυβέρνησης που ταξιδεύει στο Ισραήλ μετά την επίθεση της Χαμάς, θεωρείται εξαιρετικά σημαντική. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι θα είναι επιτυχής η διαμεσολάβηση του καγκελαρίου με την Αίγυπτο. «Οι Αιγύπτιοι πρέπει να ανοίξουν τα συνοριακά περάσματα. Το Ισραήλ θέλει να προστατεύσει τον παλαιστινιακό άμαχο πληθυσμό. Τουλάχιστον προσπαθούμε να μην τους βλάψουμε», δήλωσε ο Ισραηλινός διπλωμάτης.

Παράλληλα η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι είχε συνάντηση, σήμερα, Δευτέρα 16/10, στην Ρώμη, με τον Βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα.

Επικοινωνία Μητσοτάκη - Ερντογάν

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε τη Δευτέρα (16/10) ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με αντικείμενο τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας οι δύο ηγέτες συζήτησαν για όσα διαδραματίζονται από τις 7 Οκτωβρίου, όπου σημειώθηκε η πρώτη επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, καθώς και για την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε την ανάγκη να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση και να μην απειληθεί η περιφερειακή σταθερότητα.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να βρεθεί και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Ισραήλ.

Τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή συζήτησε ο Ερντογάν με τον Ιρανό ομόλογό του Εμπραχίμ Ραίσι. Ο Ερντογάν ενημέρωσε τον Ραίσι ότι η Τουρκία εργάζεται προκειμένου να μπορέσει να δοθεί το πράσινο φως για να περάσει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

Εξάλλου ο τούρκος ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν Ο συνομίλησε τηλεφωνικά με τον ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε για το «ενδεχόμενο» απελευθέρωσης των ομήρων, που κρατούνται μετά την επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου εναντίον του Ισραήλ, ανακοίνωσε σήμερα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε για τις τελευταίες εξελίξεις στην Παλαιστίνη και το ενδεχόμενο απελευθέρωσης αμάχων», σημείωσε το υπουργείο.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος

Την άμεση διακοπή των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας και την δημιουργία διαδρόμων για να δοθεί βοήθεια στον πληθυσμό, αξίωσε και ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου.

«Αξιώνουμε την άμεση παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων και το άνοιγμα ασφαλών διαδρόμων για την παροχή βοήθειας στον πληθυσμό», δήλωσε ο Άχμεντ Αμπούλ Γάιτ στη διάρκεια συνόδου των υπουργών Δικαιοσύνης των αραβικών χωρών στη Βαγδάτη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης