Βρετανία: Τάσεις μείωσης αφίξεων μεταναστών στα προ Brexit επίπεδα έως το 2030
Ανανεώθηκε:
Η μετανάστευση στο Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να μειωθεί τα επόμενα χρόνια συγκριτικά με τα πολύ υψηλά επίπεδα που παρατηρήθηκαν το 2022 με την άφιξη προσφύγων από την Ουκρανία και το Χονγκ Κονγκ.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ινστιτούτο Migration Observatory, αναμένεται να παραμείνει στα επίπεδα που ήταν πριν από το Brexit. Να σημειωθεί πως στις εκτιμήσεις δεν έχει συνυπολογιστεί η τρέχουσα σύρραξη μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς που αναμένεται να δημιουργήσει νέες στρατιές προσφύγων.
Οι αφίξεις μεταναστών «ήταν ασυνήθιστα αυξημένες αυτά τα δύο τελευταία χρόνια.
Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS) εκτιμά ότι η καθαρή μετανάστευση προς το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε στα 606.000 άτομα το 2022», περίπου τριπλάσιος αριθμός από τα «219.000 άτομα το 2019 πριν από την πανδημία», ανέφερε σε έκθεσή του το Migration Observatory.
Αυτή η ισχυρή αύξηση της μετανάστευσης «επέτεινε τη συζήτηση στο Ηνωμένο Βασίλειο για τις μεταναστευτικές πολιτικές και προοπτικές» και «πολιτικοί από τα δύο βασικά κόμματα δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι η καθαρή μετανάστευση είναι πολύ υψηλή», ανέφερε η έκθεση.
Η βρετανική κυβέρνηση δεν σταματά να σκληραίνει τη ρητορική της στη μετανάστευση.
Τον Ιούλιο, το Λονδίνο ψήφισε νόμο που απαγορεύει στους μετανάστες που φθάνουν παράνομα στο Ηνωμένο Βασίλειο να ζητούν άσυλο, ανεξάρτητα από τους λόγους που τους ανάγκασαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους.
Πάνω από 25.000 μέσα σε 10 μήνες
Από τον Ιανουάριο, πάνω από 25.000 άνθρωποι διέσχισαν τη Μάγχη. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι κατάφερε, με την πολιτική της, να προκαλέσει μείωση, ύστερα από μια χρονιά ρεκόρ το 2022, με πάνω από 45.000 διελεύσεις μέσα σε 12 μήνες.
Το Migration Observatory αναμένει ότι η καθαρή μετανάστευση θα μειωθεί περίπου στα 300.000 άτομα κατ’ έτος έως το 2030, «δηλαδή περίπου τα επίπεδα πριν από το Brexit». Η ONS, από την πλευρά της, αναμένει 245.000 ανθρώπους κατ’ έτος.
Μια μείωση που αποδίδεται από το Migration Observatory σε αύξηση του αριθμού όσων, κυρίως ξένων φοιτητών, πρέπει να επιστρέψουν για να ζήσουν στις χώρες προέλευσής τους, όπως εκτιμά το ερευνητικό κέντρο, και σε μείωση της μετανάστευσης που γίνεται για ανθρωπιστικούς λόγους.
Αυτή η μείωση της καθαρής μετανάστευσης θα μπορούσε ωστόσο να διαφοροποιηθεί εάν τα γεγονότα δεν επιβεβαιώσουν πλήρως τις υποθέσεις που λαμβάνονται υπόψη για τις προβλέψεις της μελέτης. Για παράδειγμα, εάν οι αιτήσεις για άσυλο παραμείνουν στα υψηλά επίπεδα του 2022, η καθαρή μετανάστευση έως το 2030 δεν αναμένεται να μειωθεί παρά στους 325.000 ανθρώπους κατ’ έτος.