Ο Ντανιέλ Νομπόα έγινε ο νεότερος πρόεδρος του Ισημερινού
Ανανεώθηκε:
Ο Ντανιέλ Νομπόα στα 35 του μόλις χρόνια γίνεται ο νεότερος πρόεδρος που εκλέγεται στην ιστορία του Ισημερινού, καθώς κέρδισε τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών με το 52,3% των ψήφων.
Γιος του δισεκατομμυριούχου Άλβαρο Νομπόα υποσχέθηκε να πιάσει «αμέσως δουλειά» για να ξαναφέρει «την ειρήνη» στη χώρα που σπαράσσεται από τη βία των συμμοριών.
Η αντίπαλός του, η 45χρονη δικηγόρος Λουίσα Γκονσάλες, πολιτική κληρονόμος του πρώην προέδρου Ραφαέλ Κορέα (2007-2017), έλαβε το 47,7% των ψήφων και αναγνώρισε την ήττα της πριν καν ολοκληρωθεί η καταμέτρηση, απευθύνοντας «ειλικρινή» συγχαρητήρια στον νικητή. Το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο (CNE) ανακήρυξε αργότερα νικητή τον κ. Νομπόα, διευκρινίζοντας πως η συμμετοχή ήταν εξαιρετικά υψηλή, έφθασε το 82,33%.
«Αύριο (σ.σ σήμερα) θα αρχίσουμε να δουλεύουμε για τον νέο Ισημερινό (...) για να ανοικοδομήσουμε τη χώρα, που πλήττεται σκληρά από τη βία, τη διαφθορά και το μίσος», δεσμεύτηκε ο εκλεγμένος πρόεδρος, που θα αναλάβει τα καθήκοντά του τον Δεκέμβριο.
Εξέφρασε τις ευχαριστίες του «στο θεό, στη γυναίκα μου, στους γονείς μου και σε όλους όσοι έγιναν μέρος ενός πολιτικού σχεδίου νέου, νεανικού, απρόβλεπτου, με σκοπό να ξαναέρθει το χαμόγελο στη χώρα».
Με σπουδές στα καλύτερα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, πραγματώνει τη φιλοδοξία του πατέρα του, πέντε φορές ατυχήσαντα υποψήφιου για το ανώτατο κρατικό αξίωμα, συμπεριλαμβανομένων των εκλογών του 2006, όταν είχε ηττηθεί από τον κ. Κορέα. Εγκατέλειψε θέση στην οικογενειακή επιχείρηση όταν εξελέγη στο κοινοβούλιο το 2021.
Όπως επαναλάμβανε ασταμάτητα στην εκστρατεία του, υποσχέθηκε για ακόμη μια φορά να «ξαναφέρει την ειρήνη» στη χώρα, να δώσει «παιδεία», «δουλειές σε πολλούς που τις ζητούν», γαλήνη «στις οικογένειες που δεν μπορούν να βγουν στον δρόμο».
Το αποτέλεσμα χαρακτηρίζεται βαριά ήττα για τον συνασπισμό του Κορέα, της κυριότερης πολιτικής δύναμης στον Ισημερινό εδώ και περίπου δεκαπέντε χρόνια. Η ψηφοφορία έγινε άλλωστε υπό τη σκιά του Κορέα –εξόριστου, καταδικασμένου ερήμην για διαφθορά–, που διεκδικούσε την επαναφορά του στην εξουσία, σε ρόλο συμβούλου της προεδρίας.
Άλλοτε όαση ηρεμίας στη Λατινική Αμερική, ο Ισημερινός των 18 εκατ. κατοίκων βιώνει τα τελευταία χρόνια κύμα εγκληματικότητας άνευ προηγουμένου, που συνδέεται με τη διακίνηση ουσιών. Η χώρα βρίσκεται ανάμεσα στην Κολομβία και το Περού, τα δυο κράτη που κατατάσσονται αντίστοιχα στην πρώτη και στη δεύτερη θέση ως προς την παραγωγή κοκαΐνης.
Παντρεμένος, πατέρας δυο παιδιών, μετά τις σπουδές του εντάχθηκε στην οικογενειακή επιχειρηματική αυτοκρατορία, τη Νομπόα ΑΕ.
Χαμογελαστός αλλά συγκρατημένος, με αθλητικό παράστημα, υποσχέθηκε να αντιμετωπίσει με σκληρότητα τις συμμορίες. Πρότεινε τη «στρατιωτικοποίηση των λιμανιών και των συνόρων», την καλύτερη φύλαξη «στρατηγικών εξαγωγικών και εμπορικών οδών», την αύξηση της «επαγρύπνησης των πολιτών».
Δηλώνει «κεντροδεξιός», πάντως χαρακτηρίζεται νεοφιλελεύθερος και εξ ορισμού ανήκει στην πολιτικοοικονομική ελίτ που προέρχεται από τον κόσμο των επιχειρήσεων.
Το πρόγραμμά του, 76 σελίδων, έχει τέσσερις πτυχές, «κοινωνική, οικονομική, θεσμική και περιβαλλοντική» και θεμέλιο «στρατηγική» για την καταπολέμηση των «βαθύτερων αιτίων της χαμηλής οικονομικής ανάπτυξης και των υψηλών επιπέδων εγκληματικότητας», φαινομένων που συνδέονται, όπως το βλέπει.
Ο χρόνος που θα έχει για να το πραγματοποιήσει θα είναι λίγος. Θα κυβερνήσει ως τις αρχές του 2025, όταν κανονικά θα ολοκληρωνόταν η θητεία του απερχόμενου δεξιού προέδρου Γκιγιέρμο Λάσο, που προτίμησε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές για να αποφύγει την παύση του από το κοινοβούλιο, καθώς αντιμετώπιζε την προοπτική να δικαστεί για διαφθορά.